Världens bästa kolarecept
Grundrecept:
50 gram smör
3 dl grädde
250 gram (3 dl) strösocker
200 gram (1½ dl) ljus sirap
Gör så här:
1. Klä en form, ca 15x25 cm, med bakplåtspapper.
2. Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
3. Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite.
4. Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ta av den vid ca 127 grader)
5. Häll upp i formen
6. Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.
Variationer:
Chokladkola:
1½ msk vaniljsocker och 3 msk kakao blandas med strösockret.
Följ sedan grundreceptet.
Vaniljkola alt 1:
1½ msk vaniljsocker blandas med strösockret.
Följ sedan grundreceptet.
Vaniljkola alt 2:
Följ grundreceptet.
Låt kolan svalna i kastrullen ett par minuter efter steg 4, tillsätt sedan 1 msk vaniljessens och rör om innan du häller upp smeten i formen.
Vuxenkola:
Följ grundreceptet.
När kolan nått önskad temperatur i steg 4, tillsätt ett par matskedar whiskey, rom eller cognac direkt och låter den fräsa till i kastrullen. Rör om innan du häller upp smeten i formen.
Byt ut sockret:
Byt ut strösockret mot 250 gram farin eller muscavado.
Följ sedan grundreceptet.
Men ett tips: Gör inte samma misstag som jag gjorde: Jag använde smörgåspapper istället för bakplåtspapper. Detta ledde till att kolan fastnade så in i h-----ete, helt omöjligt att skära i bitar. Jag fick skrapa loss med kniv och koka om skiten...
Lycka till