Världens bästa kolarecept

Grundrecept:
50 gram smör
3 dl grädde
250 gram (3 dl) strösocker
200 gram (1½ dl) ljus sirap

Gör så här:
1. Klä en form, ca 15x25 cm, med bakplåtspapper.
2. Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
3. Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite.
4. Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ta av den vid ca 127 grader)
5. Häll upp i formen
6. Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.

Variationer:
Chokladkola:
1½ msk vaniljsocker och 3 msk kakao blandas med strösockret.
Följ sedan grundreceptet.

Vaniljkola alt 1:
1½ msk vaniljsocker blandas med strösockret.
Följ sedan grundreceptet.

Vaniljkola alt 2:
Följ grundreceptet.
Låt kolan svalna i kastrullen ett par minuter efter steg 4, tillsätt sedan 1 msk vaniljessens och rör om innan du häller upp smeten i formen.

Vuxenkola:
Följ grundreceptet.
När kolan nått önskad temperatur i steg 4, tillsätt ett par matskedar whiskey, rom eller cognac direkt och låter den fräsa till i kastrullen. Rör om innan du häller upp smeten i formen.

Byt ut sockret:
Byt ut strösockret mot 250 gram farin eller muscavado.
Följ sedan grundreceptet.


Detta är faktiskt det enda kolarecept du någonsin behöver, jag lovar.
Men ett tips: Gör inte samma misstag som jag gjorde: Jag använde smörgåspapper istället för bakplåtspapper. Detta ledde till att kolan fastnade så in i h-----ete, helt omöjligt att skära i bitar. Jag fick skrapa loss med kniv och koka om skiten...

Lycka till

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback