Länge har jag suttit framför datorn med haklapp och handduk och dregglat över Linda/Kryddburkens fantastiska köttbitar (se tex HÄR och HÄR) som fått tillagas i låg temperatur och i lååååång tid. Tyvärr är det ju inte varje dag man har tid att låta en köttbit stå i ugnen hur många timmar som helst - även om den sköter sig själv så vill jag helst vara hemma när det pågår aktiviteter i ugnen....
Bind upp köttet, salta och peppra och bryn det runt om i stekpanna. Lägg det sedan i en ugnsform på en bädd av morötter, lök, rotselleri, vitlök, tomat och bacon. Häll på några deciliter rödvin. Stick in en termometer i den tjockaste biten av köttet. Sen in i ugnen på ca 80 grader, och här ska det stå tills termometern visar nånstans mellan 55 och 70 grader, beroende på hur rött man vill ha köttet. Det tar ett gäng timmar, så ta ett bad eller nåt medans maten lagar sig själv.
Våran köttbit togs ut vid 63 grader, men den hade gott kunnat tas ut lite tidigare. Oxen hade hunnit dö lite för mycket, men det är ju så klart en smaksak. Och innan man skär köttet så ska det vila i folie i minst en kvart!
Såsen då? Lägg allt göttigt från ugnsformen i en stor kastrull. Häll på mer rödvin om det behövs. Tillsätt lite lagerblad och låt allt koka ner ganska ordentligt. Beroende på vad man använder för vin kan det behövas lite socker eller kanske en klick gelé för att balansera upp sötman. Lite tomatpuré och soya om såsen behöver lite mera fyllighet. Sila såsen. Runda av det hela med en klick smör och en skvätt grädde.
Till denna härliga köttbit serverades en mindre vacker bild och mindre vackra potatismosrosor. Eller pommes duchesse om man vill vara lite fancy french... Tyvärr hade jag glömt min tyll hemma, så det blev inte helt snyggt när man spritsade med bara spritspåsen men vad tusan... Gott blev det ändå :-)
Anyway...Gör helt enkelt ett fast potatismos och tillsätt en äggula. Smaksätt moset med rejält med riven parmesan, persilja, pressad vitlök och rivet citronskal. Salt och vitpeppar så klart. Spritsa ut rosor på en plåt med bakplåtspapper. Sen ska rosorna gratineras i ugn, 225 grader tills de har fått fin färg.
Just nu står det en liten nätt köttbit på sisådär 4,5 kilo - högrev den här gången - i ugnen och väntar på att bli nyårsmiddag. Vad ska ni äta på nyår? Vad ska ni GÖRA på nyår?
Nu har turen kommit till efterrätten. Denna kombination tillkom eftersom jag och mamma inte kunde enas om vad som skulle serveras till efterrätt. Mamma ville ha fondant. Jag ville ha pannacotta. Tillslut kom vi fram till att det är ju bara jul en gång om året, så varför begränsa sig? :-)
Vi gjorde alltså både och. Pannacottan gjorde vi i en ugnsform och skar sedan i kuber och använde som dekor/tillbehör till fondanten.
Detta kräver så klart nåt fräscht. Hallon, blodapelsiner, granatäpplen fick bli tillbehör. I föräldrarnas frys hittade jag även lite boysenbär från deras trädgård. Och mamma hittade knäckflarn. Som sagt... Varför begränsa sig? Det är ju inte vad man äter mellan jul och nyår som spelar roll för figuren, det är vad man äter mellan nyår och jul som har betydelse...
Pannacotta i kuber
Första gången jag åt pannacotta var det Anna / á la Hassel som bjöd på det. Eftersom jag själv aldrig lagat pannacotta så letade jag rätt på ett av hennes recept och minskade lite på grädden och ökade upp mängden gelatin eftersom vi skulle ha en fast pannacotta som kunde skäras i kuber. Originalreceptet, som är anpassat efter en mindre fast pannacotta som serveras i glas, innehåller 5 dl grädde och 2,5 gelatinblad.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp vispgrädden med socker, snittad urskrapad vaniljstång (vaniljmärgen blandar du givetvis ner i grädden) och vaniljsocker.
Tag upp gelatinbladen och låt dem rinna av något, smält ner dem i den heta grädden. Ta upp vaniljstången och låt blandningen svalna något.
Häll upp pannacottan i en ugnsform med platt botten, ställ den kallt att stelna minst 3 timmar, gärna över natten. Kom ihåg att plasta över dem så det inte blir skinn på pannacottan eller att den tar smak av nåt i kylen. HIT kan man förbereda.
Skär pannacottan i kuber precis innan servering.
Chokladfondant
Testade bak- och dessertchokladen som jag fick hemskickat från Lindt före jul till detta recept. Även receptet kommer från Lindt. Varken jag eller mamma hade gjort fondant tidigare men det gick finfint. Receptet räcker till 5-6 portionsformar. Det är en bra idé att räkna med 5-6 formar till fyra personer... Det är nämligen fiffigt att ha en extraform och kunna vända upp för att kolla att fondanten kommit till rätt stadium av kladdighet.
200 gram mörk choklad 70% (150 gram till smeten, 50 gram som bitar i formarna)
180 gram mycket mjukt smör
1 dl socker
1 dl mjöl
3 hela ägg
3 äggulor
en nypa salt
Portionsformar i porslin.
ca 20 gram smör att smörja formarna med
ca 1 dl socker att "bröa" formarna med.
Smält 150 gram choklad över vattenbad eller i micron.
Tillsätt smör, socker och salt. Rör till en slät smet.
Tillsätt äggen, äggulorna och mjölet och blanda igen.
Smöra formarna. Sockra insidan.
Fyll formarna till ca tre fjärdelelar med smet. Pilla in en ruta choklat i mitten av varje form.
Ställ formarna i frysen i minst tre timmar (men längre tid går skitbra - plasta in dem om de ska stå ett par dagar...) HIT kan man förbereda
Grädda fondanten precis innan servering. Ta formarna direkt från frys till ugn. Fondanten ska gräddas i 200 grader i 15-20 minuter beroende på formarnas storlek. Vi gjorde fem portionsformar och i mammas ugn blev 16 minuter perfekt.
Filéa 3 blodapelsiner. Gör en sås på 300 gram passerade hallon, 1 msk vaniljsocker och pressa även det som blir kvar av apelsinerna och skalen efter att de filéats ner i såsen. Värm och red av med lite potatismjöl.
Upplägg och sånt: Häll upp såsen på portionsfat, stjälp upp den varma fondanten. Lägg dit pannacottakuber, bapelsinfiléer och granatäppelkärnor.
I ärlighetens namn blev denna dessert lite för mycket "extra allt deluxe". Varje del var supergod. Men när vi redan hade en förrätt och en varmrätt i magen blev det för stort och för mycket. Så testa gärna fondant + hallonsås, eller pannacotta + hallonsås. Eller vad tusan... Testa gärna hela upplägget, men var beredd på att somna riktigt skönt i soffan efteråt haha!
I vår familj har vi, som jag tidigare nämnt, som tradition att mormor bjuder på middag på annandagen. Och eftersom min mamma numera är mormor så var det mamma och jag som stod för gôtterierna i onsdags. Vi börjar väl med förrätten...
Omelettrulltårta med laxfyllning
Detta recept kommer från mammas enorma samling med urklipp från gamla veckotidningar, sen har vi så klart omarbetat det lite. Jag tyckte att det var ett toppenrecept, eftersom rullen i sig är så flexibel och kan fyllas med precis vad som helst.
Omelettrulltårta
6 bitar eller fler - beroende på hur kralliga skivor man skär...
4 ägg
5 dl standardmjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
½ dl riven Västerbottenost
Kommentar till mig själv till nästa gång: mera salt. Och vitpeppar för guds skull!!!
Fyllning
2 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
2 msk majonäs
1 tsk senap
1 tsk riven pepparrot (från tub...)
2 kokta ägg, hackade
100 gram rom
200 gram rökt lax, finhackad
Dill, pressad citron, citronpeppar
Dekoration
Lite av ovanstående fyllning
100 gram rom
Citron
Sallad
Dillvippa om man vill vara lite fancy...
Gör så här:
Omeletten: Ställ ugnen på 225 grader.
Vispa ihop ägg, hälften av mjölken och allt mjöl till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, salt och västerbottenost.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Häll i smeten, och ställ in i ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg. (Få nu inte panik när omeletten bubblar upp och beter sig som om den tänkte rymma... Det löser sig när den kommer ut och svalnar lite!)
Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Pensla med vatten på baksidan av papperet som omeleten gräddats på och dra försiktigt bort papperet.
Fyllning: Blanda rubbet och smaka av tills du är nöjd och glad.
Montering: Bred fyllningen på den avsvalnade omeletten, men spara lite till dekorationen. Rulla ihop från långsidan som en rulltårta. Hit kan man med fördel förbereda - rullen mår nämligen bara bra av att stå i kylen och stelna till i några timmar.
Dekoration: Skär rulltårtan och lägg upp på ett fat med snittytan uppåt. Klicka på lite av fyllningen, och sedan en generös klick rom. Garnera med citron (och dillvippa). Lite sallad till är också trevligt.
Detta var som sagt supergott! Och själva fyllningen kan varieras. Varför inte en god räkröra? Eller rökt kött? Eller varför inte göra en vardagsrätt av det hela och stoppa i lite överbliven köttfärssås, riva lite ost på och in med hela härligheten i ugnen en gång till och servera med en pizzasallad... Sen var det toppen som bjudrätt eftersom allt kan förberedas. Det är cirka fem minuters arbete som sparas till sist och det kan man ju leva med :-)
Nån som är less på julmat? Nån som har kylen full med rester och en julskinka som börjar bli torr? Nån som känner för att kasta skiten till fåglarna vid det här laget? Gör inte det. Gör en smörgåstårta istället. Nå, Helly... Vad sägs? Utmaning avklarad?
För er som undrar så utmanade Helly mig i höstas efter att jag publicerat två olika smörgåstårtor här på bloggen (recept HÄR och HÄR). "Du, jag har en utmaning. En smörgåstårta på julmat. Det fixar du!"
Men nej! Jag ska inte ta åt mig äran av denna tårta, det ska min kära vän Karro göra. Jag fick den nämligen på SMS av henne. Jag skyndade mig så klart att tigga till mig en skiss på tårtan, och hon är snäll och delar med sig både till mig och till er. Karro undrade dessutom vad ni gör med era rester, så lämna gärna en kommentar :-) Vad vi gör hemma hos oss? Tja... Äter dem på mackor. Eller gör en Tanja-paj. Och osten gör man potkesav. Spana in kategorin Recept - Pimpa resternaså finns lite tips.
Åter till smörgåstårtan ovan. Fantastisk kreation tycker jag. Denna smörgåstårta är byggd på Polarkaka och innehåller tre olika fyllningar som är blandade på ett och samma grundklet; creme fraiche, majonäs och dijonsenap.
Fyllning 1 består av mimosasallad, julskinka, rökt kött, och purjolök.
Fyllning 2 består av grundklet, leverpastej och smörgåsgurka.
Fyllning 3 består av grundklet, mosade ägghalvor, rökt fisk, gravad fisk och lite hovmästarsås. Dill och rödlök.
Vispa sedan creme fraiche kraftigt och täck sidorna och ovansidan av tårtan. Täck sidorna med krossade ostkrokar. Ovansidan är sedan dekorerad med gravad lax, rökt kött, ägg, tomat, vindruvor, ost, gurka, chilimarmelad, citron och dill. Tycker mig även se både rom och physalis på tårtan.
Men det är ju bara att köra lite Cajsa Warg... Ta vad som finns i kylen och gör något bra av det helt enkelt.
Tack för en toppenidé Karro!
För er som vill ha mer matidéer så kan jag meddela att annandagens middag bestod av följande:
Förrätt: Laxrulle Varmrätt: Oxfilé, rödvinssås och pommes duchess med gremolata Efterrätt: Chokladfondant, hallon- och bapelsinsås, vaniljpannacotta och granatäpple.
Ska försöka skriva ihop recepten snarast möjligt om nån är sugen på lite nyårsinspiration :-)
Så är de röda dagarna förbi (nåja...) och snart är det dags att packa undan julen. Vet inte hur du är, men jag vill få bort den så snart som möjligt. Jag har jul så långt innan, och jag VILL ha en lång upptakt, men av den anledningen förstår inte riktigt grejen med att ha julen kvar ända till Knut.
Det kan kanske verka absurt att planera julen 2013 redan nu, men faktum är att du kommer att tacka dig själv nästa år om du gör det. Trust me!
Passa på att organisera prylarna nu när det är dags att städa undan! Separata lådor för det som åker fram till advent och det som får vänta till jul. De där sakerna som inte används, men som man inte har hjärta att slänga får bo i en egen låda - så slipper du släpa fram det nästa år. Ovärderligt!
Kladda i recepten! Visst, vissa saker har man råkoll på och gör år efter år. Men de saker som testas för första gången förtjänar lite stödnoteringar. Var det någons absoluta favorit? Ska du göra det igen? Räckte det, eller borde satsen dubbleras? Eller kanske tvärtom, halveras?
Organisera recepten! I en bok, en plastficka, en mapp på datorn eller whatever som passar för just dig. Bara du har dem samlade och slipper leta nästa år. Fast har du följt min julplanering så gjorde du ju detta steg för länge sen, eller hur? :-)
Shoppa på rean! Passa på att köpa omslagspapper, snören, etiketter, julgranskulor osv osv till vrakpriser. Dessutom blir det så kul att packa upp lådorna nästa jul - för du har garanterat glömt vad du shoppade.
Glöm inte bort att handla de där förbrukningsvarorna - lampor till adventsljusstaken och luciakronan. Glitter. Fönstervadd. De där grejerna som faktiskt tar slut mest hela tiden.
Sist men inte minst: Gör dig själv en tjänst genom att göra en helt osentimental bedömning av julen. Vad funkade bra och vad funkade dåligt? Vad vill du ha mera av nästa år? Vad vill du inte ha nästa år? Körde det ihop sig någonstans? Varför då? Och hur kan du se till att det inte händer nästa år? Skriv ner detta!
Under 2012 skrev jag några påminnande blogginlägg till mig själv och satte tidsinställd publicering på. Varför jag valde att göra det på bloggen? Tja, jag skulle egentligen kunna göra det i almanackan men jag använder almanackan i mobilen, och vem vet om jag har samma lur när jag behöver påminnelsen...?
Som jag har sagt tidigare: hitta dina egna fallgropar. Ta fram en spade. Fyll igen skiten. Så lovar jag dig en riktigt god jul även nästa år!
Hur har ni haft det i jul? Här har vi haft det toppen. Tomten kom och vi har ätit så att vi rullar fram. Julaftonens stora besvikelse var att jag enbart orkade två portioner fruktsallad till efterrätt. Snacka om I-landsproblem :-)
Igår var det mest slappt och skönt. Dagen inleddes med löjrom och champagne, precis som jag och mamma kom överens om i höstas. Sen fortsatte det i soffan... Men vilken besvikelse? Tidigare år har det alltid varit en massa mysfilmer på dagen, men i år var det verkligen INGENTING. Knappt ens på filmkanalerna?? Nåväl, det är en värdslig sak när man kan sitta i soffan och sippa skumpa och käka praliner :-)
Därefter blev det middag hos M&J. Kalkon. Riktig höjdare, ska se om jag kan lura till mig receptet så att det finns sparat här :-)
Nu håller mamma och jag på att förbereda kvällens middag. Så som traditionen bjuder är annandagen nämligen "mormor bjuder på middag"-dagen.
Godmorgon så här dan före dan! Det är kallt och snöigt och precis som det ska vara på julen. Hur har ni det som? Ligger ni i fas? Här tar vi det rätt lugnt faktiskt. Bara myser. Igår kläddes julgranen och idag blir det en sväng till en kompis och snusa bäbis.
Igår gjorde jag något nytt: Västerbottensmör. Smaskigt som bara den och väldigt enkelt: Riv 500 gram västerbottenost och blanda med 500 gram mjukt smör, 1 dl neutral matolja och 1 tsk flingsalt. Blandas enklast genom att ta på sig gummihandskar och gegga med händerna... Gott som bara den! Det låter kanske som en stor mängd, men det funkar utmärkt att frysa också. Så det blev en ganska stor burk till kylen, en lagom skål till morgondagens julbord och två mindre burkar till frysen. SÅÅÅÅ gott! Testa vettja :-)
Nej, jag har inte halkat och brutit benet eller så. Men mitt internet jävlas. Så ett snabbt inlägg från mobilen för att visa att jag lever, och hoppas att det kan komma ett intressantare inlägg snart - för mer än detta orkar jag inte ordna via mobilen...
Kram på er!
Fy fan vad det är gott! Det är till och med så att jag äter frukost nu. Och åh vad jag har längtat efter dem! Detta är vad jag levt på den senaste veckan, och jag är så nöjd så :-)
Dessa sötnosar har jag spanat på hela vintern. Igår fick de följa med hem. Hade egentligen tänkt vänta till mellandagsrean, men det gick liksom inte. Och nu är det glitter över precis hela mitt vardagsrum.
Nån som vet vad det är för djur förresten? Med den rumpan borde det vara rådjur va? Oavsett vad: me like!
Edit: Fått frågan om vart de är köpta. Åhlens. Nästan gratis. Den liggande gick på 59 kr och den stående på 79 kr tror jag. Eller 99 kanske. Oavsett vad så var det vrakpris :-)
Ingen har väl missat att det har pågått godisverkstad här? Det har inte bara gjorts kola, det blev lite praliner också. Mintpraliner och kardemummapraliner. Kardemummapralinerna uppfann jag i höstas, men de blev lite söta när både skal och fyllning var med vit choklad. Jag skrev redan då att jag skulle testa att göra dem med mörkt skal och det blev mycket godare. Och mintpralinerna är en ny uppfinning. En väldigt lyckad sådan om jag får säga det själv :-)
Ett tips när man gjuter pralinskal är att jobba med mer choklad än vad man behöver. Om det går åt 200 gram till skalen så är det en bra idé att temperera 3-400 gram för att det är så mycket enklare att jobba med lite överflöd. Ni vet väl vad det betyder? Att när pralinerna är klar så har man redan smält chokladen till polkabräcken eller rocky road fudgen :-) Arbetsordning, mina vänner. Arbetsordning!
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
Chokladpraliner med krämig mintfyllning 200 gram mörk choklad till skalen
2 dl florsocker
1-2 msk grädde
Pepparmyntolja (efter behag... Och som vanligt: Apotekets pepparmyntolja!!!)
Gör så här:
Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
Häll florsocker i en skål och blanda med ca 1 msk grädde till att börja med. Droppa i pepparmyntolja tills smaken är lagom. Späd med mer grädde om det behövs. Fyllningen ska bli krämig, men inte rinnig.
Häll upp fyllningen i en spritspåse.
Spritsa fyllningen i skalen, men inte hela vägen upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
Låt pralinerna stelna i kylen.
Praliner med kardemummacreme 200 gram mörk choklad till skalen
100 gram vit choklad
0,25 dl grädde
1 tsk kardemummakärnor
Gör så här:
Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
Värm grädden.
Finhacka resterande choklad. Stöt kardemummakärnorna. Lägg choklad och kardemumma i en glasskål och häll grädden över. Rör om tills allt har löst sig.
Häll upp i en spritspåse och ställ i kylen i minst en halvtimme.
Fyll skalen, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
För några dagar sedan publicerade jag det kolarecept jag använder mig av, och det är verkligen det enda kolarecept man behöver. Överlag är jag väldigt mycket för att hitta ett bra grundrecept, lära känna det utan och innan och när det väl är gjort så har man ungefär en miljon möjligheter :-)
Här har vi sex olika varianter där alla har gjorts utifrån samma grundrecept. Som ligger så fint på ett fat som jag har gjort själv på keramiken och som jag är otroligt nöjd med btw. Det blev faktiskt en sjunde sort igår också, men den har jag inte skurit upp ännu, så den är inte med på bild.
Choklad och lakritsdajm med havssalt: Utgå från grundreceptet. Blanda 2 msk lakrotsrot och 1 msk kakao i steg 2. Koka kolan till 135 grader. Häll upp den i en större form, ca 20x30 centimeter, så att det inte blir så tjockt. När dajmen har svalnat så ska den penslas med ca 150 gram choklad. Strö ca 1 tsk havssalt över.
Earl Grey- och Jägermeisterkola: Utgå från grundreceptet, men värm först grädden med 4 tsk theblad och sila detta. Tillsätt 5 cl Jägermeister i steg 6.
Chokladkola: Utgå från grundreceptet.Tillsätt 2 msk kakao i steg 2.
Captain Morgan-kola: Utgå från grundreceptet. Tillsätt 5 cl Captain Morgan i steg 6. Gör gärna kolan på ljust muscavadosocker istället för vanligt strösocker.
Choklad- och Cointreaukola: Utgå från grundreceptet.Tillsätt 1 msk kakao i steg 2. Tillsätt 5 cl Cointreau i steg 6.
Vanlig hederlig vaniljkola: Grundreceptet utan några som helst justeringar.
Och så den som inte är med på bild: Chaithe-kola. Utgå från grundreceptet, men värm först grädden med 4 tsk chaithe och sila detta. Har du inte chaithe hemma: kör ett svart the och tillsätt ett par kanelstänger, lite kardemumma och några kryddnejlikor. Fortsätt sedan enligt grundreceptet.
Hur har ni det som? Stressar ni för att bli klar med allt inför julen? Jag kände mig stressad i fredags när jag gick hem ifrån jobbet, så istället för att gå ut och partaja med vännerna så ställde jag in allt och stängde av mobilen, slog av datorn och ryckte ut jacket i hemtelefonen. Sen gick jag hem och somnade i soffan. Skönt!
Även resten av helgen har gått i lugnets tecken. Jag och Harry Potter har haft en bra helg tillsammans. Idag har jag vågat mig ut i halkan och hjälpt en kompis att packa inför en flytt. På vägen hem shoppade jag lite söndagsmys åt mig själv.
Jag är väldigt förtjust i de där små knäckebitarna från Vilmas. Idag blev det Svart&Vit som fick följa med hem. Till det en ädelostcreme (hälften ädelost, hälften philadelphia som mosas ihop med gaffel. Tillsätt en liiiiiten skvätt sherry för att göra det lite krämigare) och nu sitter jag i soffan och dippar och tittar på Ernst.
Lite som vanligt med Ernst tycker jag. Han gör rätt fiffiga saker som skulle kunna vara hur fina som helst. Men han lägger inte så mycket jobb för att få till det fint. Så det blir ofta snyggt på avstånd, men när man synar det på närmare håll så ser det rätt så crappy ut. Hans våningsfat lyckades inte imponera på mig... Har dock sett ungefär sjutusen stycken vackra sådana på diverse olika bloggar det senaste året...
Spelar dock ingen större roll. Det är myset jag är ute efter och DET lyckas han i alla fall leverera :-) Men jag är lätt skeptisk till all eld i kombinationen med all halm - även om det finns en brandsläckare!
Jag är ingen whiskeyfantast, tvärtom. Jag har ännu inte lärt mig att dricka whiskey som den är. Men som krydda är det toppen. Jag har tidigare bjudit både på gravad lax och på senap med whiskey, och nu har turen kommit till julgodiset.
Laphroaigfudge á la Åsa Detta blir en len och slät fudge. Vill man inte ha en tjärdoftande whiskey som Laphroaig kan man självklart ta en annan sort. Eller en helt annan sprit för den delen. Låt oss inte vara knussliga - vill man så kan man ju utesluta spriten helt och hållet. Men det verkar dumt.
1 burk (397 gram) kondenserad mjölk
1,5 dl mjölk
400 gram brun farin (eller muscavadosocker)
100 gram smör
5 cl Laphroaig
Gör så här:
Värm försiktigt mjölk, kondenserad mjölk, socker och smör. Temperaturen ska upp till 116 grader.
Klä en form (ca 15x25 cm) med bakplåtspapper.
Ta av kastrullen från plattan och häll i whiskeyn.
Vispa fudgesmeten (gärna med elvisp) tills den tjocknar.
Ett godis som jag har varit väldigt sugen på att testa läääänge är Tjong. Av någon anledning så har det inte blivit av förän i år, men nu vet jag att det kommer att bli fler gånger! Tjong är dragna kolakarameller. Goda karameller.
Tjong
Receptet kommer ifrån Vår kokbok. Vi misslyckades med de två första satserna, för i kokboken står det att karamellmassan ska koka kraftigt till en temperatur på 150 grader. Funkade inte för oss. Första gången gjorde vi som det stod: kraftigt och 150 grader. Brändes vid 145 grader. Andra gången testade vi att koka försiktigt till 150 grader. Brändes igen vid 145 grader. Vi lyckades dock när vi tog av karamellmassan vid 140 grader. Eftersom Vår Kokbok är den mest sålda kokboken i Sverige så är det nog så att den står i ditt kök också? I sånt fall så rekommenderar jag att du justerar temperaturangivelsen i receptet till 140 grader.
Arbetsmaterial:
Utöver en tjockbottnad kastrull så är det lite andra saker som behövs. Se till att utrusta dig med minst en vän, latexhandskar, neutral matolja, termometer, brödpensel, två degskrapor (gärna i plast!) saxar och en marmorskiva. Om man inte har en marmorskiva ska det tydligen gå bra att använda en bakduk av silikon, men det har jag inte testat själv, så jag kan varken säga bu eller bä om det. Kanske inte helt snällt att kalla en vän för arbetsmaterial, men ni fattar vad jag menar :-)
Ingredienser: 3 dl socker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
Florsocker
Gör så här: Innan vi kör igång så är det ett par saker vi måste prata om. För det första: Rör inte karamellsmeten medan den kokar. Det gör att sockret kristalliserar sig. För det andra: Rör inte i karamellsmeten medan den kokar. För det tredje: Rör inte i karamellsmeten medan den kokar. För det fjärde: ställ termometern i ett glas kokande vatten för att förbereda den på den varma karamellmassan. Detta för att undvika att termometern spricker. Okej, då kör vi :-)
Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen och låt småkoka tills sockerlagen når en temperatur på ca 140 grader. Håll koll på kastrullens kanter under kokningen. Om det börjar bildas sockerkristaller så ska dessa penlsas bort med en blöt brödpensel, detta för att undvika att sockerlagen kristalliseras.
Under tiden som karamellmassan kokas: olja in marmorskivan och degskraporna så att allt är förberett.
Häll karamellmassan på marmorskivan, sen ska massan arbetas genom att kanterna viks in mot mitten med degskrapa, igen och igen och igen.
När massan svalnat så pass att den går att hantera med händerna är det dags att börja dra den. Massan ska dras tills den är ljus och trög. Samla sedan ihop den till en tjock "korv".
Nu är det dags att dra ut massan och klippa karameller med en väl inoljad sax. Lägg de klippta karamellerna åtskilda på ett bakplåtspapper. När karamellerna svalnat och stelnat helt kan man lägga dem i en plastpåse med lite florsocker och skaka runt. Detta för att undvika att karamellerna klibbar ihop.
Tillvägagångssättet är alltså samma som vid polkagrisar, och den som vill se hur de olika momenten går till kan klicka HÄR
Tjejer jobbar stenhårt. De utför 66 procent av allt arbete och producerar 50 procent av maten. Men de tjänar bara 10 procent av inkomsterna och äger ynka 1 procent av all egendom i hela världen. 1 procent!!
Det som är bra med allt det dåliga är att du (och alla andra som hejar på tjejer) kan göra två superenkla grejer för att förändra allt det här:
Grej 1: Köp en get i julklapp till någon du tycker om på Actionaid.se (en get kostar 200 kronor och ger en tjej någonstans i världen möjlighet att ta kontrollen över sitt eget liv) Grej 2: Sprid den här filmen (typ genom att lägga upp den på din blogg eller dela den på Facebook)
Illustrationer: Karin Söderquist Ljud: Swartling Produktion Bild: SWE Reklambyrå
...att hitta den perfekta julklappen till sig själv, och igår lyckades jag! I julstrumpan kommer det att ligga en biljett till Bruce Springsteen.
Många gånger har jag försökt fått tag på biljett. EN gång tidigare har jag lyckats. Tyvärr var den konserten på söndagen direkt efter Sweden Rock Festival... Jag skulle definitivt ha hunnit hem, tagit en snabb dusch och tagit mig till Stadion. Men Murphy och hans elaka lag ville annorlunda. Vi fick nämligen fel på växellådan på vägen hem. Så vi fick puttra hem på treans växel... Från Blekinge till Stockholm. Det tog tid och jag missade konserten.
Den här gången tänkte jag att det skulle fungera bättre. Håll tummarna för mig är ni snälla :-)
Det börjar förresten ta slut på "måste se innan de dör"-konserter nu. Visst, det är saker jag inte har sett som jag skulle vilja se. Men i maj avverkas Bruce. Och i juni bockas Kiss av på listan. Sen är det mest sånt som aldrig kommer att inträffa för att folk har fräckheten att dö. Led Zeppelin. Nirvana. Beatles. Janis Joplin. That ain't gonna happend.
Har du några konserter på din "måste-lista" som inte har hunnit prickas av ännu?
Inte långt kvar till jul nu! Vet inte vad du tycker, men jag längtar verkligen efter julmaten. Speciellt ägghalvorna... Det är dessutom lite roliga att variera.
Fördelen med att ha en alldeles egen blogg är att Jante är totalt förbjuden här! Här är mitt ställe, och jag har det för att spara alla bra recept som jag testar och alla fiffiga idéer som jag springer på. Eller kommer på själv. Igår kväll var det en sån dag! Och eftersom ni får ta del av mina geniala idéer så gissar jag att ni inte har något emot att jag skryter?
Jag och Åsa hade stora godiskvällen igår. Tjong, kardemummapraliner (med skal av mörk choklad denna gång), polkabräck, fudge och kola i mängder och till förbannelse.
Just när det gäller kolan så fick jag ett toppenrecept för en himla massa år sedan av en annan Åsa, och sedan dess har jag inte kört något annat recept. Det finns liksom ingen anledning. Detta är ett fantastiskt bra basrecept som går att leka hur mycket som helst med.
Blanda strösockret med vaniljsocker, detta för att undvika klumpar...
Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite i botten.
Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ha den ganska fast, och tar av den vid ca 126 grader).
Tillsätt eventuell flytande smaksättning
Häll upp i formen
Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.
Förslag på variationer:
Byt ut sockret mot muscavadosocker. (tänk på att väga då, för muscavado fyller inte upp decilitermåttet på samma sätt)
Tillsätt en skvätt sprit. Ca 5 centiliter tillsätts när kolan kokat klart - men koka kolan nån grad högre än vad du normalt skulle ha gjort med tanke på att spriten omedelbart kyler.
Tillsätt 5 cl pressad apelsin och rivet skal
Tillsätt 1-2 matskedar kakao i steg 2.
Tillsätt 2 msk lakrisrotpulver i steg 2
Och nu till gårdagens genidrag: Earl Grey-kola Efter att ha gjort fudge med Laphroaig, kola med choklad och Cointreau och en kola med vanilj och Captain Morgan så kom den verkligt geniala snilleblixten. Ni som känner mig privat vet att jag gärna dricker the med Jägermeister när jag partajar. Det är ju fantastiskt gott. Och kan man göra kola med rom så kan man banne mig göra det med Jäger också. Men ska det vara Jäger så ska det vara the också. Så här gjorde vi:
Utgå från grundreceptet men låt allra först grädden sjuda med 4 rågade teskedar theblad (Earl Grey i detta fall). Sila sedan grädden över övriga ingredienser och följ sedan receptet som vanligt.
Vi tillsatte sedan 5 cl Jägermeister i steg 6, men sparade självklart undan ett litet, litet smakpriv på thekolan UTAN jäger - bara för att kolla hur den blev.
Herregud vad jag blev besviken över att vi inte gjorde bara thekola! För GUD så gott det blev. Det kommer att bli mycket theexprimenterande framöver, det kan jag lova. Jag vill göra en sats Earl Grey-kola. En sats Chaithekola. Man skulle även kunna sjuda lite chili med grädden till en chokladkola. Variationerna är oändliga. Och jag är inspirerad.
Hur jägerthekolan blev? Vet inte. Har inte smakat på den ännu. Men det kommer :-)
Bloggvärlden är så fin! Igår landade ett fint kuvert på hallmattan. Kuvertet var avgångsstämplat i Kungariket Kammebornia. Faktum är att kuvertet var så fint med snögubbetejp, så jag ville knappt öppna kuvertet. Men nyfikenheten vann. Så klart.
Kuvertet innehöll ett fint paket. Bokmärken. Stämplar. En massa snirklig text i cirklar som berättade en liten historia om när vi hittade åt varandras bloggar i våras. Och nu fick jag problem igen, för jag ville ju inte förstöra det fina paketet. Men nyfikenheten vann. Så klart :-)
Spana in finaste pepparkaksformen. Värsta älgen. Nu riktigt längtar jag efter att baka pepparkakor. Tyvärr tror jag inte att det hinns med i år - men nästa år banne mig!
Tack Pia! Detta gladde mig mycket. Flera gånger om. KRAM
För några dagar sedan landade ett vadderat kuvert med härligt innehåll på hallmattan, nämligen en ny 70%-ig choklad från Lindt. Chokladen ska tydligen vara speciellt anpassad för att passa till bakning och godistillverkning.
Ikväll är det upp till bevis! Mintpraliner står på schemat, vi får se hur det blir :-)
Detta är en ständigt återkommande favorit på julens gottebord. Det brukar bli två satser varje år, en till glöggfesten och en till jul. Det är snabbt, enkelt och dessutom ett alldeles utmärkt sätt att få med barnen i godistillverkningen.
Polkabräck
250 gram mörk choklad 200 gram vit choklad 1 påse polkagrisar ca 20 droppar pepparmyntolja, eller efter behag...
Smält den mörka chokladen. Bred ut den på ett bakplåtspapper, ca 3 mm tunt. Låt chokladen stelna helt.
Krossa under tiden polkagrisarna så att du har lite småsmulor och lite grova bitar.
Smält den vita chokladen. Ställ åt sidan ett tag så att den får svalna lite (så att du inte smälter den mörka chokladen i nästa steg). Tillsätt pepparmyntoljan och smaka av. Det får gärna smaka lite mer mint än vad du tycker är lämpligt, med tanke på att den mörka chokladen annars kan bli lite dominerande i den färdiga godisbiten.
Sila de krossade polkagrisarna över den vita chokladen så att allt "polkagrismjöl" tas tillvara, och att det bara är riktiga bitar kvar till nästa steg.
Bred ut den vita chokladen ovanpå den mörka, och strö på polkagriskrosset.
Bryt/skär i bitar när chokladen har stelnat.
Superenkelt som sagt. Väl värt att testa. Vad man ska tänka på i detta recept är att alltid, alltid, alltid köpa en riktigt god pepparmyntolja. Tyvärr är den man kan hitta i vanliga matbutiken ofta smaklöst dynga. Faktum är att det inte ens är pepparmyntolja - det är pepparmyntarom. Det gillar vi inte. Ska man göra saker med pepparmyntolja rekomenderar jag ett besök på närmsta apotek. Där har de bra saker!
Sen var det ju det där med barnarbete... Grejen med barnarbete är ju att få dem att tro att de har roligt. Inte att de gör nytta. Då kan det se ut så här:
Här har vi Lucas i full färd med att "hacka" choklad på Jamie Oliver-vis. Dvs att drämma chokladkakan i bordet en himla massa gånger så att den blir "finhackad" innan man öppnar förpackningen. Att mortla polkagrisar är också ett utmärkt jobb för de små.
Detta är en superfavorit på glöggfesten. Uppskattas av både vuxna och barn och har en stor fördel som stavas Förberedelse :-) Skinksnurrorna görs dagen före partajet, ligger färdiga i kylen och skärs upp vartefter de går åt. Och de går åt fort!
Blanda 200 gram Philadelphiaost med 2 msk sötstark senap. Grovriv 2 små röda vinteräpplen och blanda i. Krydda med lite Forest Blend (krydda på kvarn från Santa Maria).
Bred röran på fyrkantigt mjukt tunnbröd (jag brukar använda Polarbröd Sarek) och täck sedan brödet med skinka. Julskinka är så klart att föredra, men vanlig kokt skinka funkar finfint! Runt 400 gram skinka om man tar vanlig smörgåsskinka. Av julskinkan får man så klart beräkna lite mer eftersom den är skuren i tjockare skivor.
Ovanstående mått på röran räcker till 8 skivor Sarek. Hur många snittar de räcker till beror så klart på hur tjocka skivor man skär, men runt 8 snittar från varje rulle kan man räkna med. Så 64 snittar totalt alltså. Det räcker ett tag :-)
För många herrans år sedan hittade jag ett recept i nån Nigellakokbok på lite upphottade nötter. Jag testade receptet och blev smått förälskad. Sedan dess har de varit ett stående inslag på glöggfesten, men med lite variationer på kryddningen så klart. Finns de inte på menyn så blir Marléne deprimerad :-)
Ta 500 gram blandade nötter och rosta dem i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Smält under tiden 25 gram smör och blanda med honung (eller lönnsirap eller muscavadosocker). Krydda smör/honungsblandningen efter behag. Det innebär i mitt fall att jag slänger i herbamare örtsalt och en massa chilipulver. Sen lite färsk rosmarin också.
Ta ut nötterna från ugnen och häll på smör/sirapsblandningen. Rör om med en slickepott så att det göttiga hamnar på nötterna istället för på botten av långpannan :-)
Nån som är intresserad av originalreceptet? Då finns det HÄR, under rubriken Union Squares Barnötter
Igår var det alltså dags för anno 2012:s upplaga av glöggbjudning hos mig. Har redan visat lite bilder och nu tänkte jag gå in på recepten. Först ut är mina cupcakes.
Det blir alltid nån form av muffins på glöggfesten och igår blev det choklad och pepparkaka:
Lägg alla ingredienser utom mjölken i en matberedare och kör snabbt. Häll i mjölken och kör igen tills du har en slät smet. Häll upp i muffinsformar, fyll formen till drygt hälften. Receptet räcker till ca 60 stycken minimuffins.
200 grader (180 grader vid varmluftsugn) ca 9 minuter för minimuffins.
För att omvandla de goda, men högst ordinära, muffinsarna till maffiga cupcakes så behövs en sats Swiss Meringue Buttercream. Jag tänker inte ens gå in på hur man gör den, eftersom det finns en alldeles utmärkt beskrivning HÄR. Där finns också receptet. Jag gjorde en sats på 4 äggvitor som jag sedan färgade med vanlig grön karamellfärg och 200 gram smält vit choklad. Det räckte till ca 30 minimuffins. Spritsa på "granar" och strö över strössel. Jag använde silverkulor och minipärlor.
Frostingen kan göras dagen innan och stoppas i kylen. Tänk bara på att ta ut den ur kylen i tid och låta den bli rumstempererad innan det är dags att spritsa. Och muffinsarna måste ha svalnat helt.
Rudolf med röda mulen är riktigt enkel: Bred Nutella på muffinsarna. Sätt dit två salta kringlor som horn. De jag shoppade var dessutom doppade i choklad. Sen på med en röd nonstop som näsa. Lite vit kristyr som ögonvitor och en liten bit lakrits som pupiller. Eller smält choklad.
Om du vill ha mer inspiration till muffinsbaket så spana in DETTA inlägg!
Hur är det som? Har ni ätit årets första julbord än? Förut brukade vi bli bjudna av jobbet, men det var länge sen nu. Jag åt iofs ett litet julbord redan i september, men det är så länge sen att det knappt räknas. Men till veckan är det dags. Då ska jag och Eva gå på Ballbreaker och glufsa i oss!
Är det något jag längtar efter den här tiden på året så är det julmat. Visst, jag vill inte tjuvstarta för mycket. Vill inte göra julmat hemma som finns i kylen och därmed bli less. Men att äta julmat EN kväll är fullt tillåtet :-) Skinka, korvar och annat kallskuret, ägghalvor, kalvsylta... Och det senaste året har jag faktiskt börjat uppskatta en sillbit eller två.
Vi kommer dock inte att utnyttja någon av aktiviteterna som finns där. Efter ett julbord så brukar jag rulla fram, och att bowla eller spela biljard
Återkommer så klart med rapport när jag varit där. Nån av er som varit där tidigare?
Pepparkakor, två sorters ädelost, chilicheddar och persimon
Kvällens huvudperson: glöggen! Har fått en del frågor om vart glöggkolven är köpt. Detta är en Boda Nova som jag köpte redan 2006. Har sett liknande från SagaForm bland annat på Åhlens och Cervera.
Idag är det andra advent och det betyder att det blir glögg hos mig. Det är en mångårig tradition men den har inte alltid varit på andra advent...
Det började med risgrynsgröt och glögg för 4-5 vänner på första advent. Nästa år var vi några fler och sedan några ytterligare. Ett år råkade vi trycka i oss lite väl mycket glögg för att det skulle vara helt okej för en söndag. (När en person fortfarande var full på måndag morgon blev det kanske liiiite mycket...) Då flyttade jag glöggen till efterföljande lördag. Där var den ganska fast cementerad i några år. Tills det började bli för mycket FEST och för lite MYS. Så då flyttade jag den till en söndag igen. Och NU är det som det ska vara.
Efter tips från Helly så kan jag härmed meddela allmänheten att mina ekorrar kommer från Schleich. Ni vet det där företaget som tillverkar smådjur till bondgårdar. Så dessa borde alltså kunna köpa på närmsta leksaksbutik :-)
Tack för alla grattishälsningar igår. Födelsedagen firades i pulkbacken med några goda vänner, varm choklad och minttu. När vi var trötta och frusna så knallade vi in i bastun istället. Soft och skönt och trevligt. Idag är det förberedelser inför morgondagens glöggfest.
Igår fixade jag en gammal klassiker som ofta dök upp hemma när vi var små. Supergott, hur enkelt som helst och med en strykande åtgång. Blanda 200 gram Philadelphiaost med 2 dl Creme Fraiche och en finhackad liten röd lök. Lägg upp detta på ett fat, men lämna kanterna fria. Lägg hackade tomater runt om och toppa med röd rom. Sen är det bara att servera med kex. Mina favoritkex just till detta är vanliga smörgåskex, men mina vänner föredrog de små salta kexen.
Anyway. Jättegott, jätteenkelt och jag tycker verkligen att du borde testa detta om du inte gjorde det för 25 år sen :-)
Tack för alla era positiva kommentarer om granen! Ni verkar vara lika kär i den som jag är :-) Har fått en fråga om glittret, och det är ett lamettaglitter. Det finns ju lametta på Åhlens, i matvarubutiken och lite överallt. Just detta har jag köpt i Lübeck (naturligtvis...) men som sagt... Hittas lite överallt och finns både i guld och silver. Vissa år har jag även sett rött, vitt och iriserande lametta.
Sen var ni en bunt som funderade över vart jag hittat Piff och Puff. Faktum är att jag har hittat dem, men jag har inte köpt dem. Hur menar jag nu? Jo så här:
2010 var första året jag hade en stor julgran. Tidigare har jag bara haft mindre bordsgranar. Men för två år sen var det alltså dags. Jag shoppade hur mycket julgranskulor som helst det året och kallade granen för "en riktig Disneygran". När jag klädde granen var både Niklas och Jocke med. Nåväl... Julen kom och jag åkte till familjen i Kramfors som vanligt. Skulle komma hem till Stockholm igen nångång under mellandagarna.
När jag kommer hem till lägenheten märker jag direkt att något är annorlunda med granen, det såg jag så fort jag klev innanför dörren. Det hänger nämligen polkagriskäppar där. 12 stycken. Kommer närmare granen och kollar runt och då upptäcker jag dem. Look Pluto, we've got squirrels!
Det var Niklas som varit framme. Vid den tidpunkten bodde Nilkas på Åland, men han skulle bo hos mig från mellandagarna och nån vecka framåt. Och han kom till Stockholm och min lägenhet nån dag innan jag kom tillbaka från Kramfors. Han mindes visst att jag sagt att det var en "Disneygran". Men han mindes inga ekorrar. Inte alls, min sssöta. Så innan han åkte hit så jagade han runt över hela Åland för att hitta ekorrar åt mig. Fina Niklas!
Tyvärr mindes han inte om han hade köpt dem på Åland, eller om han hittade dem på båten över till Sverige. Men det kanske inte är någon hjälp för er som undrar i vilket fall som helst...? Dessutom har de ju två år på nacken så även om han mindes vart så finns det kanske inte kvar...
Något gott och kladdigt är ett måste på julbordet. Min syster gör en supergod potatissallad som alla gillar. Mamma vill ha mimosasallad till skinkan. Waldorfsallad är ett stort måste för mig, och rödbetssalladen är... rosa. Inte min favorit, men den är vacker i alla fall!
I tur och ordning: Mimosasallad, rödbetssallad, waldorfsallad och potatissallad
Gör så här: Låt fruktcoctailen rinna av ordentligt i ett durkslag Vispa grädde och blanda med senap och majonäs till ett klet. Skala äpplena och tärna dem. Blanda frukten med kletet.
Gör så här: Hacka rödbetor, äpple och ättiksgurka i tärningar, ca ½ cm. Finhacka löken. Blanda gräddfil med majonäs och rödbetslag. Salta och peppra. Häll det mesta av gräddfilssåsen över hacket och blanda försiktigt. Blanda i resten om det behövs mer klet.
Waldorfsallad En av mina favoritsallader. Supergod även på sommaren i en wrap med kyckling eller kalkon.
2 dl fint tärnad rotselleri 2 lagerblad 2 dl fint tärnade äpplen (jag använde Ingrid Marie, but any will do!) ½ dl majonäs ½ dl gräddfil Lite senap (en tesked kanske) Citronpeppar Herbamare Örtsalt Grovhackade valnötter
Gör så här: Koka rotsellerin i några minuter tillsammans med lagerblad och lite herbamare. Under tiden: blanda en dressing på majonäs, gräddfil, senap, citronpeppar och herbamare. Häll av rotsellerin och blanda tillsammans med äpplen, valnötter och dressing.
Potatissallad Älskade syster, jag har inte en susning om hur du gör denna. Men jag blir glad om du skriver ner det, så uppdaterar jag inlägget :-)
Sådärja! Nu är den på plats. 2012 års gran. När jag såg nedanstående kula på den där underbara julbutiken i Lübeck så insåg jag att jag bara MÅSTE ha dem. 8 stycken fick följa med mig hem. De passar perfekt i årets gran, och passar lika bra med det pynt som inte får bo i granen i år.
Vitt och guld som genomgående färg. Med bara lite röda detaljer: polkagrisarnas ränder. Banden i strutarna som jag pysslade förra året. Och naturligtvis de två röda fåglarna, även dessa fynd från Lübeck. Vad sägs? :-)
För några veckor sedan gjorde jag i ordning på uteplatsen. Fixade upp belysningen och så, vilket jag är tacksam över - det hade inte varit lika kul att göra det i full snöstorm... Några dagar senare passade jag på att göra ett litet arrangemang med en gran, murgröna och hyacinter som kunde få pryda bordet därute.
Rätt mysigt - även om jag aldrig hann njuta av det för den första tiden så verkligen spöregnade det hela tiden. Och sen kom snön :-)
Det KAN vara så att det är tack vare mig som vi nu har ett tjockt snötäcke över landet. För om jag INTE hade ordnat blommor till uteplatsen så kan ni ge er tusan på att det hade varit snöfritt fortfarande :-) Så jag tar åt mig äran!
Det blev inte så himla mycket shopping på själva marknaden. Men Lübecks motsvarighet till Gamla Stan är fylld med en massa andra butiker, så vi kom inte hem oshoppade för den sakens skull.
Snöflingetemat fortsätter. Hittade servettringar i snöflingeform till vrakpris. 3 euro för en förpackning med fyra stycken. Dessa kommer att bli så fina med en dukning med linneservetter och silverunderlägg. Passade så klart på att köpa tre förpackningar så att man kan duka till många :-)
Jag är kvinna. Det innebär att jag shoppar skor. På något underligt vis känner jag mig som Ronja Rövardotter i de röda stövlarna. Ni vet när Birk har ramlat ner i Helvetesgapet och Ronja drar upp honom med sitt rep. Det finns en sekvens när man ser det ur Ronjas perspektiv, när filmkameran liksom "tittar" på hennes fötter med repet som glider emellan... Och jag får lite den känslan när jag tittar ner på mina fötter :-) Eftersom kombinationen rött och ljusblått är en favorit så fick det bli ett par strumpor också.
Toppsocker kostade noll och ingenting. Jag gav 1 euro per topp á 250 gram. Det är lite skillnad mot vad det kostar här, där man enbart hittar dem i hantverksbutiker för 70 spänn... Hade inte riktigt koll på vad min väska vägde så jag vågade inte shoppa på mig flera. Hittade även Jäger i en udda storlek: 1 decilitersflaska :-) Lite julgransljus också. Men det riktiga fyndet är min senaste snögubbe. Vindögd som bara den, och med en väldigt intensiv blick. Det ser ut som att han sitter på en riktigt spännande nyhet och bara väntar på att få berätta den, och om han inte får berätta den snart, nu så kommer han att spricka :-)
Kommer ni ihåg DETTA planeringsinlägg? När jag talade mig varm om att skriva ner ett körschema för att undvika fallgropar? Har ni skrivit ett sånt ännu? Inte? Jag lovar att det är värt det. Visst... Jag har aldrig varit ansvarig för ett julbord, men jag HAR styrt upp påskbuffén vid tre tillfällen när jag har haft mycket nytta av schemat. Jag har ett liknande schema för glöggfesten, och det är precis lika ovärderligt där.
Om du inte är ansvarig för julbordet så tycker jag att du ska ta dig en titt på listan nedan och tänka efter vad du kan hjälpa till med. Julaftonsgeneralen har en del att stå i som du märker. Din hjälp kommer nog att vara välkommen. Skrev faktiskt ett inlägg om det förra året. Läs det. Lyft luren. Ställ frågan "Vad kan jag hjälpa till med?"
Om du ÄR ansvarig så kanske du kan ha nytta av mitt körschema? Visst, det kommer inte att överensstämma med ditt julbord, men det kan vara något att utgå ifrån. Kopiera detta till ett word/exceldokument. Ta bort det som inte är intressant för dig, och lägg till ditt eget.
Ta fram löjrom, räkor, köttbullar, kantareller, svartvinbärsaft och äppelmos ur frysen. Om det ska serveras kaffebröd ska så klart det fram ur frysen också.
Duka bordet
Vänd gravlaxen igen.
Julafton, morgon:
Skölj all sallad till uppläggningen och låt den rinna av ordentligt.
Vispa grädde till Ris á la Malta, mimosasallad och sillsallad
Gör mimosasallad
Blanda Ris á la Malta och gör saftsås
Julafton, sista rycket:
Gör Janssons frestelse och omelett och kantarellstuvning
Koka potatis
Stek köttbullar och prinskorv
Lägg upp allt
Det är en del som ska fixas med. Hoppas att detta körschema kan vara till hjälp för någon därute. Som sagt, detta måste ju anpassas till DITT julbord. Men det kan kanske vara en liten hjälp på traven. Och en spark i röven :-)
Karro, du skulle verkligen älska Lübeck. Men du skulle vara tvärpank när du kom därifrån. Eftersom du inte kunde vara med så får du titta på bilder istället. Detta inlägg är till dig :-)
Åhh jag har så många bilder att visa, så det får bli flera inlägg från Lübeck. Vi börjar med en liten kavalkad från en alldeles underbar butik som sålde allt möjligt och omöjligt julpynt. Uppskattningsvis bestod 75% av butiken av saker som kunde hängas i granen.
Har ni följt bloggen ett tag så vet ni att jag gillar julgranspynt. Jag kan lätt gå överstyr på den fronten... Sedan tidigare har jag runt 350 grejer att hänga i granen så om jag vill så kan jag skaffa en riktigt full gran. Men visst... Allt kommer inte upp samtidigt. Och det är ju skönt att kunna variera sig :-)
Jag ÄLSKAR snöflingor! Så nu har jag hittat den perfekta stjärnan till grantoppen. Kommer att bli såååå fin i min gran.
Resterande bilder är bara ögongodis. Håll till godo :-)
Upptäckte när jag skrev inlägget att jag inte fotat de kulor som jag verkligen stog och dregglade över. För av ovanstående bilder så är det egentligen endast den vita kulan med röd gran, samt de på sista bilden ovan som skulle kunna få följa mig hem. Undra varför jag inte fotade den underbara spiran som var formad som en snögubbe... Eller skridskorna i guld. Eller alla fantastiska diskreta kulor... Och sen så kostade de en del... Runt 4 - 9 euro fick man ge för en pumla. Jag hade lugnt kunnat försätta mig själv i personlig konkurs där....
I fredags morse drog vi alltså iväg på en minisemester till Lübeck. Målet var att hinna klart med allt innan jag drog iväg, så runt 22-tiden på torsdag kväll ordnade jag det sista, nämligen att sätta upp gardinerna från strykhelvetet i vardagsrummet.
Sen blev jag inspirerad. Så idag på lunchen har jag köpt nya gardiner till vardagsrummet. Bara för att de ska matcha de underbara julgranskulorna som jag shoppade... Ibland är man inte riktigt klok, men det bjuder jag på.
Bilder kommer så klart senare, men först så ska jag byta ut gardinerna. På onsdag blir det till att klä granen och sen kan ni få se vad jag pratar om.
Isabelle, du vann i min tävling. Jag har mailat dig två gånger, en gång via den automatiska "besvara kommentarer-funktionen" och en gång som vanligt, men inget svar.
Om jag inte hör något ifrån dig senast fredag så kommer jag att dra en ny vinnare av tomtefamiljen på lördag den 8:e december.
Marie kom med en EFIT-utmaning som jag har genomfört nästan helt och hållet... Den första bilden missades och det är ett par timmar mitt på dagen som är borta, men ändå... Håll till godo:
Vaknade upp på vandrarhemmet i Lübeck och hade helt glömt bort det där med EFIT. Men det var inget mer revolutionerande än packning, dusch och en inte alltför spännande frukost.
Vi lämnade vandrarhemmet kl 09:30 och tog en promenad runt staden. Det finns hur mycket underbara hus som helst. Trånga och krokiga gränder, vinklar och vrår. Jag tog hur mycket bilder som helst, men det är ju ETT foto i timmen, så... Medan vi promenerade singlade snön lite vackert.
Efter ett tag knallade vi in på ett café så runt 10:30 tog vi en second breakfast.
.
Runt 11:20 var det dags att gå tillbaka till vandrarhemmet, hämta väskorna och ringa taxi. Men på vägen tillbaka passade jag på att ta ett foto av några bodar - när de inte var öppna så var det inte så mycket folk i vägen haha
Vi kom ut till flygplatsen, dumpade väskan och tog en sista gluhwein. Klockan var då 12:25. Flyget fick en timme senare...
...och så himla mycket annat än moln fanns det inte att ta bilder på. Men det var ett alldeles strålande väder kl 13:35 och jag är väldigt fashinerad av molnen.
14:15 ska vi precis gå ner för landning. Solen har börjat gå ner och ljuset är fantastiskt.
Efter landningen fick vi springa till flygbussen från Skavsta till Stockholm och då sov jag och fotograferade ingenting alls... Sen släpade jag väska. Så nu gör vi en paus till...
...kl 17:15. Då har jag precis kommit hem, kokat en kopp the och tänt första ljuset. Mums vad det är gott med the!!! Passade även på att se det första avsnittet av adventskalendern eftersom jag inte var hemma på lördagen. Man vill ju vara redo innan...
.kl 18:45. Då var det dags att bänka sig framför TV:n och se på avsnitt nr 2. Döm om min förvåning när SVT tabbat sig och visar avsnitt 1 en gång till. Nån mer som blev irriterad?
Min resväska som gör mig glad. Dels för att den så klart är förknippad med resor, som per default är roligt, men även för att jag blir glad av de rosa prickarna. Klockan var 19:30 när jag började packa upp väskan.
20:45 är det dags att blåsa ut första ljuset och förflytta sig in i vardagsrummet därför att...
...21:00 börjar Law and Order SVU, och sedan är det dags att...
...krypa ner i sängen som nu är bäddad med mina favoritsängkläder. Klockan är nu 22:30 (men jag smygtog faktiskt bilden ett par timmar innan så att jag skulle hinna ladda över bilderna i datorn... även om det är fusk...)
Kul initiativ Marie! Det gör vi till en tradition tycker jag :-)
...men nu är jag på väg hem igen. Just nu sitter jag (förhoppningsvis) på flyget hem, och jag gissar att jag och Mia har haft världens bästa helg. I väntan på min reserapport bjuder jag på kollaget som jag gjorde av googlade bilder när resan bokats.
När jag kommer hem ska jag värma en glögg, äta saffransbullar och tända första ljuset. Sen blir det att kolla på de första avsnitten av adventskalendern på SVT Play.
Idag är det första advent. Vart tog tiden vägen? Första ljuset ska tändas, men det blir senare idag. Jag tycker att köket är det roligaste rummet att göra jul i. Och nu är det verkligen JUL i köket. Eller vad sägs om nedanstående bildkavalkad?
Kokbokshyllan sviktade lite väl mycket, så när jag målade om köket i somras nöjde jag mig med att sätta upp en av hyllorna. Här byts böckerna ut efter säsong. Nigella Jul är för övrigt en lysande bok som jag älskar! Har du den inte sen tidigare så kan jag verkligen rekommendera den.
Dessutom har jag hittat ett ställe där flugsvamparna från Skansen kan få bo :-)
I fönstret hänger julstjärnor i keramik från Jie och sprider sitt härliga ljus. På bordet en vit linneduk som ska kompletteras med en röd löpare - bara jag hittat en affär som säljer den i RÄTT nyans...
När jag burit upp elljusstakarna från förrådet i onsdags så hamnade jag i ännu en ljusstakekris. En av eljusstakarna i vardagsrummet vägrar nämligen att fungera. Så jag fick raskt ge mig ut på jakt igår. Hittade inga till vardagsrummet, men väl till köket - vilket så klart innebär att köksstakarna får flytta in i vardagsrummet.
Slutligen en liten detalj från köksbänken. Finaste pepparkaksburken som jag ärligt stulit av mina föräldrar, bokstäverna som jag pysslade förra julen och mina Beatrix Potter-grisar.
Här har de senaste dagarna ägnats åt städning, fix, gardinstrykning och annat nödvändigt. Alla rum är julpyntade nu, men i år har jag verkligen hållit tillbaka på pyntandet. Jag räknade, och det finns fyra tomtar framme allt som allt. Och fler lär det inte bli i år.
Den här lägenheten passar liksom inte att pynta - eller så är det min smak som har ändrats. I år, liksom förra året, har jag mer satsat på färgsättning och små arrangemang. Nedanstående är en favorit som hängt med sedan julen 2010.
Om någon funderar över den taskiga ordvitsen: Sommaren 2010 träffades jag och mitt ex Jocke. Eftersom man aldrig kan veta på förhand vad nya pojkvänner tycker om väldigt nära manliga vänner (som man dessutom bott ihop med tidigare) så såg jag tidigt till att tussa ihop honom och Niklas. Det var väldigt viktigt för mig att de skulle fungera ihop, så jag skickade hem dem till Jocke och sa åt dem att dricka öl, titta på fotboll och malebonda lite. Det funkade och de är nära vänner idag :-)
Nåväl. Det blev adventstider. Jag och fina Ceccilina hade varit ute på en härlig shoppingrunda, och jag kom hem med min fina hjort. Nån av ovanstående herrar, minns inte vem, säger nåt om att det skulle vara en ren. Nej, det är ingen ren. Det är en hjort.
Och nu började det. Hela den julen fick jag höra taskiga ordvitsar i stil med "Hjort är hjort", "har han hjort på sig eftersom han alltid är på toa?" och så vidare och så vidare. Eftersom de båda tyckte att det var himla kul när jag blev lite putt så fortsatte det. Och fortsatte och fortsatte. Eftersom vi alla tre bodde hemma hos mig i ungefär två veckor så kände jag mig lite utmobbad.
Well... If you can't beat them, join them. På så sätt bevarar jag min egen sinnesfrid eftersom de fortfarande, två år senare, tycker att skämtet är väldigt kul... Så för att inte bli galen på ordvitsen har jag helt enkelt börjat tillämpa den själv.