Tjong
3 dl socker
Innan vi kör igång så är det ett par saker vi måste prata om. För det första: Rör inte karamellsmeten medan den kokar. Det gör att sockret kristalliserar sig. För det andra: Rör inte i karamellsmeten medan den kokar. För det tredje: Rör inte i karamellsmeten medan den kokar. För det fjärde: ställ termometern i ett glas kokande vatten för att förbereda den på den varma karamellmassan. Detta för att undvika att termometern spricker. Okej, då kör vi :-)
- Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen och låt småkoka tills sockerlagen når en temperatur på ca 140 grader. Håll koll på kastrullens kanter under kokningen. Om det börjar bildas sockerkristaller så ska dessa penlsas bort med en blöt brödpensel, detta för att undvika att sockerlagen kristalliseras.
- Under tiden som karamellmassan kokas: olja in marmorskivan och degskraporna så att allt är förberett.
- Häll karamellmassan på marmorskivan, sen ska massan arbetas genom att kanterna viks in mot mitten med degskrapa, igen och igen och igen.
- När massan svalnat så pass att den går att hantera med händerna är det dags att börja dra den. Massan ska dras tills den är ljus och trög. Samla sedan ihop den till en tjock "korv".
- Nu är det dags att dra ut massan och klippa karameller med en väl inoljad sax. Lägg de klippta karamellerna åtskilda på ett bakplåtspapper. När karamellerna svalnat och stelnat helt kan man lägga dem i en plastpåse med lite florsocker och skaka runt. Detta för att undvika att karamellerna klibbar ihop.
Spännande och roligt att du gör dessa själv, med hjälp av en vän :) Kram
Låter väldans avancerat! Vet att min mamma gjorde detta ett år när vi var små. Men inget jag minns... FÅr nog kolla med henne idag :)
Hade gärna testat detta men saknar ju en del grejer...:-) anar att de blev kalasgoda!!!
Oj grymt imponerande! Alltså, själv hade jag gett upp redan första gången!
Wow, det låter väldigt avancerat!
Uhuhuuuu! Du gör allt som min pappa försökte när jag var liten :).
Jag vill minnas att tjongen smakade lite bränt men åhhh! så jag vill prova det här. Man kanske ska passa på att knycka pappas baksten när jag hämtar symaskinen som mamma snodde...
Du är fantastisk!
Kram!