Tjong

Ett godis som jag har varit väldigt sugen på att testa läääänge är Tjong. Av någon anledning så har det inte blivit av förän i år, men nu vet jag att det kommer att bli fler gånger! Tjong är dragna kolakarameller. Goda karameller.
 
 
Tjong
Receptet kommer ifrån Vår kokbok. Vi misslyckades med de två första satserna, för i kokboken står det att karamellmassan ska koka kraftigt till en temperatur på 150 grader. Funkade inte för oss. Första gången gjorde vi som det stod: kraftigt och 150 grader. Brändes vid 145 grader. Andra gången testade vi att koka försiktigt till 150 grader. Brändes igen vid 145 grader. Vi lyckades dock när vi tog av karamellmassan vid 140 grader. Eftersom Vår Kokbok är den mest sålda kokboken i Sverige så är det nog så att den står i ditt kök också? I sånt fall så rekommenderar jag att du justerar temperaturangivelsen i receptet till 140 grader.
 
Arbetsmaterial:
Utöver en tjockbottnad kastrull så är det lite andra saker som behövs. Se till att utrusta dig med minst en vän, latexhandskar, neutral matolja, termometer, brödpensel, två degskrapor (gärna i plast!) saxar och en marmorskiva. Om man inte har en marmorskiva ska det tydligen gå bra att använda en bakduk av silikon, men det har jag inte testat själv, så jag kan varken säga bu eller bä om det. Kanske inte helt snällt att kalla en vän för arbetsmaterial, men ni fattar vad jag menar :-)
 
Ingredienser:
3 dl socker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
 
Florsocker
 
Gör så här:
Innan vi kör igång så är det ett par saker vi måste prata om. För det första: Rör inte karamellsmeten medan den kokar. Det gör att sockret kristalliserar sig. För det andra: Rör inte i karamellsmeten medan den kokar. För det tredje: Rör inte i karamellsmeten medan den kokar. För det fjärde: ställ termometern i ett glas kokande vatten för att förbereda den på den varma karamellmassan. Detta för att undvika att termometern spricker. Okej, då kör vi :-)
  • Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
  • Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen och låt småkoka tills sockerlagen når en temperatur på ca 140 grader. Håll koll på kastrullens kanter under kokningen. Om det börjar bildas sockerkristaller så ska dessa penlsas bort med en blöt brödpensel, detta för att undvika att sockerlagen kristalliseras.
  • Under tiden som karamellmassan kokas: olja in marmorskivan och degskraporna så att allt är förberett.
  • Häll karamellmassan på marmorskivan, sen ska massan arbetas genom att kanterna viks in mot mitten med degskrapa, igen och igen och igen.
  • När massan svalnat så pass att den går att hantera med händerna är det dags att börja dra den. Massan ska dras tills den är ljus och trög. Samla sedan ihop den till en tjock "korv".
  • Nu är det dags att dra ut massan och klippa karameller med en väl inoljad sax. Lägg de klippta karamellerna åtskilda på ett bakplåtspapper. När karamellerna svalnat och stelnat helt kan man lägga dem i en plastpåse med lite florsocker och skaka runt. Detta för att undvika att karamellerna klibbar ihop.
Tillvägagångssättet är alltså samma som vid polkagrisar, och den som vill se hur de olika momenten går till kan klicka HÄR

Kommentarer
Katarina säger:

Spännande och roligt att du gör dessa själv, med hjälp av en vän :) Kram

Svar: Vän = arbetsmaterial :-D

Ha en fin tredje advent. Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-16 | 10:04:31
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
lillgarden.blogg.se säger:

Låter väldans avancerat! Vet att min mamma gjorde detta ett år när vi var små. Men inget jag minns... FÅr nog kolla med henne idag :)

Svar: Ja, och det är inte så avancerat. Pilligt och trixigt. Absolut. Svårt? Nja... När vi väl fick koll på temperaturen så gick det bra. Och ni slipper ju göra våra misstag :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-16 | 10:04:42
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
Anonym säger:

Hade gärna testat detta men saknar ju en del grejer...:-) anar att de blev kalasgoda!!!

Svar: Men man behöver inte marmorskiva. Och istället för degskrapor kan man ta knivar
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-16 | 14:45:52
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Oj grymt imponerande! Alltså, själv hade jag gett upp redan första gången!

Svar: Ge upp? Mama didn't raise a quiter :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-16 | 18:52:45
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Ninni säger:

Wow, det låter väldigt avancerat!

Svar: Nej då, lite trixigt, men nu har ju jag gjort temperaturmissarna åt dig, så nu är det bara att köra på! :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-16 | 20:03:42
Bloggadress: http://ninjapuff.se
Fisan säger:

Uhuhuuuu! Du gör allt som min pappa försökte när jag var liten :).

Jag vill minnas att tjongen smakade lite bränt men åhhh! så jag vill prova det här. Man kanske ska passa på att knycka pappas baksten när jag hämtar symaskinen som mamma snodde...

Du är fantastisk!
Kram!

Svar: Oj vad jag ligger efter med att svara på kommentarer... Knyckte du bakstenen? Tjongen blev fantastiskt god när vi väl kom till rätta med temperaturen :-)
Ha en riktigt fin jul!!

KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-17 | 08:17:04
Bloggadress: http://rdetbarajageller.blogspot.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback