Ett grundrecept, sex sorters kola
För några dagar sedan publicerade jag det kolarecept jag använder mig av, och det är verkligen det enda kolarecept man behöver. Överlag är jag väldigt mycket för att hitta ett bra grundrecept, lära känna det utan och innan och när det väl är gjort så har man ungefär en miljon möjligheter :-)
Här har vi sex olika varianter där alla har gjorts utifrån samma grundrecept. Som ligger så fint på ett fat som jag har gjort själv på keramiken och som jag är otroligt nöjd med btw. Det blev faktiskt en sjunde sort igår också, men den har jag inte skurit upp ännu, så den är inte med på bild.
Choklad och lakritsdajm med havssalt: Utgå från grundreceptet. Blanda 2 msk lakrotsrot och 1 msk kakao i steg 2. Koka kolan till 135 grader. Häll upp den i en större form, ca 20x30 centimeter, så att det inte blir så tjockt. När dajmen har svalnat så ska den penslas med ca 150 gram choklad. Strö ca 1 tsk havssalt över.
Earl Grey- och Jägermeisterkola: Utgå från grundreceptet, men värm först grädden med 4 tsk theblad och sila detta. Tillsätt 5 cl Jägermeister i steg 6.
Chokladkola: Utgå från grundreceptet.Tillsätt 2 msk kakao i steg 2.
Captain Morgan-kola: Utgå från grundreceptet. Tillsätt 5 cl Captain Morgan i steg 6. Gör gärna kolan på ljust muscavadosocker istället för vanligt strösocker.
Choklad- och Cointreaukola: Utgå från grundreceptet.Tillsätt 1 msk kakao i steg 2. Tillsätt 5 cl Cointreau i steg 6.
Vanlig hederlig vaniljkola: Grundreceptet utan några som helst justeringar.
Och så den som inte är med på bild: Chaithe-kola. Utgå från grundreceptet, men värm först grädden med 4 tsk chaithe och sila detta. Har du inte chaithe hemma: kör ett svart the och tillsätt ett par kanelstänger, lite kardemumma och några kryddnejlikor. Fortsätt sedan enligt grundreceptet.
Kommentarer
Katarina säger:
Så många goda smaker du bjuder på och med ett grundrecept är det ju toppen! Kram
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Maria säger:
Perfekt:-)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback