Laphroaigfudge á la Åsa

Jag är ingen whiskeyfantast, tvärtom. Jag har ännu inte lärt mig att dricka whiskey som den är. Men som krydda är det toppen. Jag har tidigare bjudit både på gravad lax och på senap med whiskey, och nu har turen kommit till julgodiset.
 
 
Laphroaigfudge á la Åsa
Detta blir en len och slät fudge. Vill man inte ha en tjärdoftande whiskey som Laphroaig kan man självklart ta en annan sort. Eller en helt annan sprit för den delen. Låt oss inte vara knussliga - vill man så kan man ju utesluta spriten helt och hållet. Men det verkar dumt.
 
1 burk (397 gram) kondenserad mjölk
1,5 dl mjölk
400 gram brun farin (eller muscavadosocker)
100 gram smör
5 cl Laphroaig
 
 
Gör så här:
  1. Värm försiktigt mjölk, kondenserad mjölk, socker och smör. Temperaturen ska upp till 116 grader. 
  2. Klä en form (ca 15x25 cm) med bakplåtspapper.
  3. Ta av kastrullen från plattan och häll i whiskeyn.
  4. Vispa fudgesmeten (gärna med elvisp) tills den tjocknar.
  5. Häll upp fudgen i formen och låt svalna.
  6. Skär i bitar. Njut

Kommentarer
Linda/candygirl säger:

Mums.. men jag dricker gärna wirren som den är jag...

Svar: Mmm... Jag har inte blivit vuxen än. Dissar både kaffe, öl, rödvin och wirre...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-16 | 14:35:13
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Ulla säger:

Det verkar gott!

Nu har jag satt in recept på både kålrots- och morotslåda... Säg till ifall du behöver översättningshjälp

Svar: Tack Ulla! Detta ska jag spana in :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-16 | 18:22:41
Bloggadress: http://jouluni.blogspot.com
Fröken Nattfrost säger:

Åh Laphroaig! Jag älskar whiskey, och är väldigt sugen... men... får hålla mig undan från det ett tag till. Hm.

Svar: Men du... 5 cl whiskey som är fördelat över ca 50 bitar fudge. Dessutom hälls det ner i en smet som överstiger 100 grader. Så merparten av alkoholen har kokat bort. Vilket innebär att varje godisbit innehåller INGENTING förutom smaken :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-18 | 08:43:38
Bloggadress: http://www.nattfrost.se
Ann-Sofie säger:

Har följt din blogg nu i några månader. Tack för en helt underbar blogg :)
Sambon försökte gör denna fudge i helgen men den stelnade inte. Har du nått tips? Han verkar var beredd på att försöka igen. För gott blev det även om det inte gick att göra bitar av det.

Svar: Hej Ann-Sofie
Stort tack för dina fina ord! Det är sånt som peppar mig att fortsätta skriva. Och skriva. Och skriva :-)

Använder ni termometer så att ni vet att fudgesmeten gick upp till 116 grader? Hur varmt sockret blir är helt avgörande för konsistensen. Annars kan ni dra upp den några grader till - jag har sett fudgerecept med temperaturer upp emot 123 grader.

Lycka till :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-02 | 19:49:16
Sofie säger:

Tusen tack för det här receptet! Jag har precis kokat en omgång fudge till whiskeyälskande pappa inför julen, och kunde naturligtvis inte låta bli att provsmaka ;) Supergott, fast att jag inte heller dricker whiskey annars!

Svar: Härligt! Kul att du gillade receptet! Pappor ska man skämma bort :-) Funderar på att göra den med ingefäravodka och hackade bitar av syltad ingefära. Men inte till i år...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-19 | 00:09:40
Bloggadress: http://www.hallvi.wordpress.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback