Konvertera julresterna till en finfin smörgåstårta!

Nån som är less på julmat? Nån som har kylen full med rester och en julskinka som börjar bli torr? Nån som känner för att kasta skiten till fåglarna vid det här laget? Gör inte det. Gör en smörgåstårta istället. Nå, Helly... Vad sägs? Utmaning avklarad?
 
 
För er som undrar så utmanade Helly mig i höstas efter att jag publicerat två olika smörgåstårtor här på bloggen (recept HÄR och HÄR). "Du, jag har en utmaning. En smörgåstårta på julmat. Det fixar du!"
 
 
Men nej! Jag ska inte ta åt mig äran av denna tårta, det ska min kära vän Karro göra. Jag fick den nämligen på SMS av henne. Jag skyndade mig så klart att tigga till mig en skiss på tårtan, och hon är snäll och delar med sig både till mig och till er. Karro undrade dessutom vad ni gör med era rester, så lämna gärna en kommentar :-) Vad vi gör hemma hos oss? Tja... Äter dem på mackor. Eller gör en Tanja-paj. Och osten gör man potkes av. Spana in kategorin Recept - Pimpa resterna så finns lite tips.
 
Åter till smörgåstårtan ovan. Fantastisk kreation tycker jag. Denna smörgåstårta är byggd på Polarkaka och innehåller tre olika fyllningar som är blandade på ett och samma grundklet; creme fraiche, majonäs och dijonsenap.
Fyllning 1 består av mimosasallad, julskinka, rökt kött, och purjolök.
Fyllning 2 består av grundklet, leverpastej och smörgåsgurka.
Fyllning 3 består av grundklet, mosade ägghalvor, rökt fisk, gravad fisk och lite hovmästarsås. Dill och rödlök.
 
Vispa sedan creme fraiche kraftigt och täck sidorna och ovansidan av tårtan. Täck sidorna med krossade ostkrokar. Ovansidan är sedan dekorerad med gravad lax, rökt kött, ägg, tomat, vindruvor, ost, gurka, chilimarmelad, citron och dill. Tycker mig även se både rom och physalis på tårtan.
 
Men det är ju bara att köra lite Cajsa Warg... Ta vad som finns i kylen och gör något bra av det helt enkelt.
 
Tack för en toppenidé Karro!
 
För er som vill ha mer matidéer så kan jag meddela att annandagens middag bestod av följande:
Förrätt: Laxrulle
Varmrätt: Oxfilé, rödvinssås och pommes duchess med gremolata
Efterrätt: Chokladfondant, hallon- och bapelsinsås, vaniljpannacotta och granatäpple.
Ska försöka skriva ihop recepten snarast möjligt om nån är sugen på lite nyårsinspiration :-)

Kommentarer
Kryddburken säger:

Så rätt, så sant allting! Och så vansinnigt gott! Dessutom har du gjort en ursnygg smörgåstårta, duktig du! :)

Hoppas julen varit fin o fridfull och så önskar jag dig fina vännen o din familj ett gott nytt år!

Många kramar Li.

Svar: Visst är det så. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran av denna tårta... Jag har endast fått njuta av den på bild. Men nästa år. Eller efter påsk kanske :-) Idag ska jag göra ett riktigt långkok á la Kryddburken till nyår förresten. Precis som vi gjorde på annandagen.

Ett gott slut och ett gott nytt till dig och familjen!
Stor KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-27 | 21:59:33
Bloggadress: http://kryddburken.se
Maries strålande jul säger:

Snygg tårta!
Julskinkan och ädelostarna gör jag såhär med: http://julen.gladers.net/#post472
Laxen gör jag så här med: http://julen.gladers.net/#post457

Svar: Tack för tipsen! Har ju läst dem innan, men det glöms efter ett tag...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-27 | 22:24:00
Bloggadress: http://julen.gladers.net
Ulla säger:

Delade med mig i FB. En helt fantastisk tårta!

Svar: Ja visst ser den fantastisk ut? Det ska jag komma ihåg till ett annat år. Jag har ju inte smakat den själv, men jag gillar iden som bara den :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-27 | 22:28:03
Bloggadress: http://jouluni.blogspot.fi/
Linda/Candygirl säger:

Vi får knappt rester. vi sparar bara det uppskivade i kylen - och det äter vi som pålägg till frukost och som lunch/fika ett par dagar (sover man till tio blir det ändå lite si och så med lunch). Allt som INTe är uppskuret åker direkt i frysen. Så skinkan blir pizza, pastagratänger och pytt i panna och sånt senare. Tjälknöl och lamm får agera snabbmiddag nån fredag eller söndag med potatissallad till och gravad lax är ju alltid bra att ha i frysen.
Så vi har aldrig problem med rester.
Vi åt minijulbord på juldagen(själva) och resten till frukost till och med idag. Sen var det SLUT. Middag idag fick bli köpespizza. Igår bjöd mamma på middag och imorgon drar vi till gula huset där vi ska mumsa KRABBA

Svar: Smart! Jag gillar iofs julrester - men inte hur länge som helst. Och till middagen så vill man ju ha andra saker än julmat. Jag älskar vår annandagstradition, då är julmat strängeligen förbjuden.

Krabba har jag aldrig ätit. Eller alltså jag har så klart ätit konserverad salladskrabba, men det räknas inte riktigt. Ska göra det nån gång. Har du några tips?

Gott nytt år till dig och din familj! KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-27 | 22:52:11
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Jonna säger:

Det är ju inte för intet som både Karro och du är mina förebilder inom mat och pyssel... Ser smaskens ut! =)

Svar: Förebild... Du är go du, Jonna :-)
KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-27 | 23:15:41
Sockenvägens Söta säger:

Mumma! JAg har sådn tur att maken fylelr år på söndag å mamma 60 nsäta fredag så nu blir det smörgåstårta i kubik här ;-D KRAM KRAM

Svar: Underbart! Jag fick ju bara se denna smörgåstårta på bild, så jag får sukta ett tag till.. Men jag ser fram emot nyårsmaten istället. KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-28 | 17:41:07
Bloggadress: http://lurans.blogg.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback