Mintpraliner och praliner med kardemummacreme

Ingen har väl missat att det har pågått godisverkstad här? Det har inte bara gjorts kola, det blev lite praliner också. Mintpraliner och kardemummapraliner. Kardemummapralinerna uppfann jag i höstas, men de blev lite söta när både skal och fyllning var med vit choklad. Jag skrev redan då att jag skulle testa att göra dem med mörkt skal och det blev mycket godare. Och mintpralinerna är en ny uppfinning. En väldigt lyckad sådan om jag får säga det själv :-)
 
Ett tips när man gjuter pralinskal är att jobba med mer choklad än vad man behöver. Om det går åt 200 gram till skalen så är det en bra idé att temperera 3-400 gram för att det är så mycket enklare att jobba med lite överflöd. Ni vet väl vad det betyder? Att när pralinerna är klar så har man redan smält chokladen till polkabräcken eller rocky road fudgen :-) Arbetsordning, mina vänner. Arbetsordning!
 
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
 
 
Chokladpraliner med krämig mintfyllning
200 gram mörk choklad till skalen
 
2 dl florsocker
1-2 msk grädde
Pepparmyntolja (efter behag... Och som vanligt: Apotekets pepparmyntolja!!!)
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Häll florsocker i en skål och blanda med ca 1 msk grädde till att börja med. Droppa i pepparmyntolja tills smaken är lagom. Späd med mer grädde om det behövs. Fyllningen ska bli krämig, men inte rinnig.
  • Häll upp fyllningen i en spritspåse.
  • Spritsa fyllningen i skalen, men inte hela vägen upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna i kylen.
 
Praliner med kardemummacreme
200 gram mörk choklad till skalen
 
100 gram vit choklad
0,25 dl grädde
1 tsk kardemummakärnor
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Värm grädden.
  • Finhacka resterande choklad. Stöt kardemummakärnorna. Lägg choklad och kardemumma i en glasskål och häll grädden över. Rör om tills allt har löst sig.
  • Häll upp i en spritspåse och ställ i kylen i minst en halvtimme.
  • Fyll skalen, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna i kylen.
Egengjorda praliner på egengjort snöflingefat :-)

Kommentarer
Katarina säger:

Jättefina praliner och goda fyllningar! Kram

Svar: Tack Katarina! Super :-)
Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-17 | 14:27:11
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Angela säger:

ÅH! Det kliar i mig att göra praliner nu kan jag säga. Men jag får nog sansa mig och köpa en sådan där termometer först..något man ska tänka på? Digitalt? Sladd? Bara en pinne? Eh..jag är inte så himla insatt i vad för termometer man egentligen ska ha. Har aldrig tempererat godistillverkning i hela mitt liv. =D

Svar: Ska du temperera choklad så kan du ju köra köttermometern :-) Men om du ska investera i en sockertermometer så köp en som står på ett metallstativ så att inte mätkulan ligger mot kastrullens botten. Kolla på exempelvis Bagaren och Kocken, de har :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-18 | 07:21:52
Angela säger:

Tack för svar. Jag ska kika runt lite, har när jag tänker efter aldrig tempererat något livsmedel heller för den delen. ;)

Svar: Va?? Har du ingen köttermometer? Hur gör du då julskinka? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-18 | 23:45:27
Angela säger:

Haha!
1. Jag äter inte kött sedan 15 år tillbaka minst.
2. Vi är bortskämda med att fira jul hos andra.
3. Jag borde ändå eventuellt lära mig det här med julskinka, för framtida julefrid.
4. Kanske ska ge mig med punktlistan nu då. ;)

Svar: Haha ja då verkade det helt plötsligt vettigt :-) Och vad tusan... Man klarar sig utmärkt utan termometer ju!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-19 | 14:26:48
Sanna säger:

Åh vilka fina du har gjort! Mint som är så smarrigt :)

Svar: Ja det blev verkligen toppen. Påminde om de där mintkakorna som fanns förut,.. I silverfärgat staniolpapper... Mums.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-20 | 18:13:12
Bloggadress: http://engnuttasocker.blogg.se
Fridolin säger:

Inser ju att jag tyvärr inte kommer göra några praliner i år då jag inga formar äger och inte heller har tid men de där kardemummapralinerna ser ju smaskens ut. Min mamma skulle älska dem.

Svar: Du, julafton blir det i alla fall. Nu gäller det att fokusera på det som är viktigt. Som bildnings och gran och grejer.
Spara receptet vettja. Och gör till mamman på mors dag.

Ha en underbar jul, Frida!
Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-21 | 10:11:41
Bloggadress: http://fridolinsjul.blogspot.se
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Det ser gott ut och låter så himla enkelt. Brukar ha problem att få till chokladskalet så jag är nöjd. Får nog ge det ett nytt försök under långledigheten :)

Svar: Men bara man lyckas med tempererandet så är det ju enkelt sen :-) Och nyårspraliner är ju inte feldet heller.
Ha en riktigt fin jul, Alexandra!

Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-22 | 09:45:36
Bloggadress: http://pysselmani.se
Nina säger:

Hej! Fina praliner du gjort! Snälla, lär en som aldrig gjort praliner förr. Du skriver temperera chokladen. Hur varmt då? Jag har ingen aning.

Svar: Hej Nina! Det är lite olika beroende på om det är ljus/vit/mörk choklad.
Här har du mer info :-)
http://tomtensdotter.se/2012/september/temperera-choklad.html

Lycka till :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-22 | 23:42:08

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback