Planering: Julbordets körschema

Om du inte är ansvarig för julbordet så tycker jag att du ska ta dig en titt på listan nedan och tänka efter vad du kan hjälpa till med. Julaftonsgeneralen har en del att stå i som du märker. Din hjälp kommer nog att vara välkommen. Skrev faktiskt ett inlägg om det förra året. Läs det. Lyft luren. Ställ frågan "Vad kan jag hjälpa till med?"

- Handla
- Ta fram laxen ur frysen
- Lägg sillen i blöt över natten
- Lägg grisfötter i blöt över natten
- Ät något med kokt potatis till middag och glöm inte att koka några extra potatisar till sillsallad och potatissallad som ska tillagas imorgon.
- Grava laxen
- Lägg in sillen
- Gör sillsallad
- Gör grissylta, grisfötter och rullsylta
- Vänd gravlaxen
- Vänd gravlaxen
- Gör julskinkan
- Ät risgrynsgröt till middag och koka dubbel sats så att det finns till morgondagens Ris á la Malta.
- Skala potatis till Janssons frestelse och julbordets kokta potatis
- Koka ägg till ägghalvor och servering av sillsallad
- Gör gravlaxsås
- Gör strömmingslåda
- Gör potatissallad, rödbetssallad och waldorfsallad.
- Ta fram löjrom, räkor, köttbullar, kantareller, svartvinbärsaft och äppelmos ur frysen. Om det ska serveras kaffebröd ska så klart det fram ur frysen också.
- Duka bordet
- Vänd gravlaxen igen.
- Skölj all sallad till uppläggningen och låt den rinna av ordentligt.
- Häll upp fruktcoctail så att den hinner rinna av.
- Skala räkor.
- Gör ägghalvor.
- Gör fruktsallad.
- Vispa grädde till Ris á la Malta, mimosasallad och sillsallad
- Gör mimosasallad
- Blanda Ris á la Malta och gör saftsås
- Gör Janssons frestelse och omelett och kantarellstuvning
- Koka potatis
- Stek köttbullar och prinskorv
- Lägg upp allt
Det här borde skrivas ut och läggas i var mans postlåda! Ovärderliga tips!
Vi har ett inarbetat körschema... och det skrivs ned och utvärderas i svarta boken varje år så... jag håller mig till det i år med.
Jag brukar gör Jansson och köttbullar i förväg och frysa in, så slipper man stå med allt i sista stund.
Sen försöker jag handla hem allt som inte är färskvaror i god tid.
Svar: Ja visst är det så. Men dom brukar inte vara så stora .. har ju beställt från samma ställe i fler år och dom brukar vara normalstora. Men iår fick vi alltså en monstergran. Men vaddå??? Det är ju bara jul en gång per år - lika bra att göra det ordentligt. Men TUR jag unnade mig den där jättetunga stora foten som rymmer så mycket vatten. För den dricker ca 4 liter per dygn fortfarande...
Men du är ju en ängel! Det där ska jag ge till mamma :D
Jadå det funkar att frysa Jansson. Har inte märkt någon skillnad på nygjord och fryst....