Toast 2.0

Jag älskar kolhydrater. Pasta. Potatis. Och bröd. Jag skulle nog kunna nöja mig med en "vanlig" måltid i veckan, och därefter leva på schyssta mackor. Toast är en stor favorit och i perioder går toastjärnet varmt i mitt kök.
 
 
Senast blev det toast med pesto och mozzarella. Sallat, tomat, sockerärtor och den återstående mozzarellan gjorde det till lite mera mat. Salladen fick några stänk Crema di balsamico för att inte bara göra mig mätt, utan också lycklig. Till det ett par skivor parmaskinka. Lite mer måltid än de vanliga ost- och skinktoasten helt enkelt :-)
 
Hur piggar du upp dina toast?

Äntligen fredag och mera Blossa

God morgon! Så är det fredag igen, och det känns skönt. Denna arbetsvecka har varit lååång, men rolig. Nu ska det bli skönt med helg. Ikväll blir det en sväng till IKEA. Det är så himla mycket jag vill göra med lägenheten, och nu när jag kommer att bli kvar så är det bara att sätta igång.
 
 Årgångsglögg, från 03 till 12.
 
Tack för era gissningar igår. Till er som inte har gissat: vad sjutton, give it a go :-) Och till alla: läs kommentarerna, det är en del riktigt kreativa och smakfulla förslag. Gillade Ullas förslag med lingon och rosmarin - men eftersom lingon redan har varit så är det nog uteslutet. Jag skulle även vilja ha päron och ingefära, men eftersom det var ingefära förra året så blir det ju inte på det viset.
 
Önskar er alla en riktigt trevlig helg!

Blossa13

Om bara en vecka är det dags. Den 5:e september presenteras smaken på årets Blossa. Jag har den stora lyckan att vara inbjuden på Blossas glöggmingel även i år, och jag ser fram emot detta jättemycket. I år har Altia slagit ihop presentationen av årets Blossa och årets Julsnaps, så det ska bli en spännande dag.
Bild lånad från Blossas facebooksida
 
Men har det inte varit lite väl tyst om årets glögg hittills? Tidigare år har det varit nedräkning på www.blossa.se, det har pratats på bloggar och spekulerats i smaker. I år har jag inte hört någonting alls. Nedräkningen saknas fortfarande (eller den saknades i går kväll i alla fall) och det är himla tyst på bloggarna. Ska vi råda bot på det?
 
Sparad bild från datorn, källa saknas tyvärr.
 
Vad kommer Blossa13 att smaka? Jag har faktiskt inte ens en inspirerande gissning, så jag återanvänder det jag gissade på förra året: Tranbär. Det tror jag blir en hit.
 
Vad gissar du på?

Vem minns den snö som kanske föll ifjol?

Tja, jag minns i alla fall. För förra året föll det en himla massa snö. Vilken vinter! Pulkaåkning och vackra vyer och fluffiga och fina träd. Hoppas att det blir en sån i år med - men gärna lite kortare... Men på tal om att minnas: vem minns de blogginlägg som skrevs ifjol då?
 
Vet inte hur du gör som, men så här funkar jag när det gäller bloggläsande: När jag hittar en ny blogg som jag tror att jag gillar så går jag igenom en liten bit bakåt. Kanske även nån enskild kategori som intresserar mig särskilt. Därefter läser jag i princip bara nya inlägg. (tills jag blir sjuk och behöver förströelse - då går jag tillbaka i arkiven igen).
 
 
Ibland letar man efter ett speciellt inlägg. Man vet att man har läst det "på nån blogg". Men hos vem? När? Hur hittar man det igen? Ingen aning. Man håller en tumme och konsulterar Google och hoppas på turen...
 
För mig, i egenskap av bloggare, kan det ibland kännas som att gamla favoritrecept, fina pysseltips och andra fiffigheter är förbrukade, borta och glömda så snart jag skrivit ytterligare några inlägg så att de petas bort från startsidan. Det kanske inte är helt sant, men det känns så.
 
I förrgår startade jag därför en ny kategori: FavoriterJag gick igenom precis hela bloggen och här har jag sparat inlägg som förtjänar ett bättre öde än att bli bortglömda. Recept som jag tjatar om (saffransbullar, jordärtskocksoppa och rosé- och whiskeygravad lax till exempel). Några av planeringsinläggen som faktiskt är himla smarta. Lite pysselgrejer. Jag kommer att vara väldigt sparsam med vad som får hamna bland favoriterna, men som sagt: vissa inlägg förtjänar faktiskt ett bättre öde. Så det så!
 
Ha en riktigt bra dag!!

Tisdag är keramikdag!

Säsongens första besök i keramikverkstan har avklarats och ikväll är det dags för nästa. Åhh vad kul det var att vara tillbaka. Jag påbörjade faktiskt Projekt:Durkslag och det kan nog bli något bra av det, hoppas jag.
 
Drejningen satt bra i händerna, trots ett långt sommaruppehåll. Det var jag som bestämde över leran (merparten av tiden i alla fall). När jag skulle göra själva durkslaget drejade jag 2.3 kilo lera. Det är mycket! Och tungt. I det första steget av drejningen, centreringen, blev jag tvungen att använda mig av hela kroppstyngden...
 
 
Men det verkar bli bra. Det verkar bli bra! När man drejar så ska godset stå och torka upp lite. Nästa gång ska man beskicka, dvs svarva av botten så att det blir jämt och snyggt även där. Så idag står det alltså beskickning på schemat. Sen ska skålen genomgå förvandlingen från ordinär skål till ett durkslag. Få en massa hål. Och handtag så klart.
 
Wish me luck...

Julmarknad i Lübeck

I många år har jag velat göra en riktigt julig resa. Att ta en weekendresa till någon mysig julmarknad. Förra året gjorde vi slag i saken: jag och Mia åkte till Lübeck över första advent. Trots att det är något jag velat göra i många år så åkte jag dit utan mer förväntningar än att ha en riktigt mysig helg och dricka en massa glühwein. Mina förväntningar infriades med råge. Om du vill göra en resa i år är det dags att planera.
 
Vi bokade vår resa i början av oktober. Det är alltså ingen stress ännu. Men det kanske är läge att börja tjata på omgivningen och att börja spara lite pengar :-) Det var för övrigt inte så dyrt att resa dit. Vi flög med Ryan Air. Normalt sett väljer jag andra flygbolag, men just till Lübeck så var faktiskt Ryan det bästa alternativet. Ryan trafikerar ju mindre flygplatser mitt ute i ingenstans. Och just i detta fall innebär det att när de trafikerar Hamburg (hrmm...) så landar man på flygplatsen ca 7 km utanför Lübeck. Strålande! Vi bodde på ett vandrarhem som jag för allt i världen inte kommer ihåg vad det heter (Mia, minns du?) men det var bra. Helt och rent och billigt i ett centralt läge. Resan (flyg, vandrarhem, transport till och från flygplatserna) kostade totalt ca 2200 kr om jag inte missminner mig helt. Väldigt överkomligt med andra ord - men det går ju pengar på plats med...
 
 
Lübeck är en bra stad för turister. "Allt" finns egentligen i den gamla stadsdelen där julmarknaden pågår. Om man skulle jämföra med Stockholm så är det lite som att ha Gamla Stan och Drottninggatan kombinerat. Vilket så klart är superbra ur turistsynvinkel - allt är koncentrerat till ett och samma ställe. Det finns förmodligen massvis med roliga ställen utanför murarna - men för en helg så är det alldeles lagom att stanna på insidan. Promenadavstånd överallt, vilket jag älskar.
 
 
"Julmarknaden i Lübeck" är egentligen flera olika marknader som pågår samtidigt (HÄR kan man läsa mer om dem, samt även öppettiderna för 2013) och är utspridda över hela den gamla stadsdelen. Det är väl egentligen som julmarknader är mest: försäljning av diverse hantverk och saker som kan ätas. Det som gör Lübeck så speciellt är miljön. Alla gamla underbara hus och trånga gränder. Och att verkligen hela stan är julpimpad.
 
 
Staden är välkänd för sin marsipan. Nu är inte jag nån stor marsipankonsument, men det var verkligen häftigt att vara inne i den ENORMA Niederegger-butiken. Det fanns marsipan i alla färger och former man kan tänka sig. Mia köpte med sig en adventskalender av marsipan. Lite roligare än chokladkalender för den som gillar det. På nedanstående bild visas skyltfönstret med julkrubban helt i marsipan.
 
 
Lübeck visade fram sin bästa sida när vi var där. Dagar med strålande sol och klarblå himmel. Kvällar med ett par minusgrader och lätt snöfall. Kolsvarta nätter där alla pyntade träd verkligen kom till sin rätt. Need I say more?
 
 
Summa sumarum: Jag kan verkligen rekommendera ett besök där. Nån som blev sugen? :-)


Läs mer, gamla inlägg efter resan:
EFIT första advent  (där större delen av dagen tillbringades i Lübeck)
Julgranskulor i kubik (från en underbar butik som nästan uteslutande sålde julgranspynt)
Kitch!
Shopping

Konserverade tomater = sommar på burk

När jag gick på mellanstadiet åkte en klasskamrat till Florida. Hon kom hem med en massa roliga saker som jag aldrig hade sett förut. Det som gjorde starkast intryck på mini-Me var en konservburk som påstods innehålla solsken. Jag trodde inte på det så klar. Men jag MINNS den väldigt väl. Och hur vi försökte övertala Anna att öppna burken. Vet inte om burken någonsin blev öppnad - i alla fall blev den inte öppnad i min närvaro. Kan dock inte tänka mig att solskensburken skulle leverera mer sommarfeeling än hemkonserverade tomater.
 
Sommarens tomater smakar så mycket. Och doften... Mmmm.... Det går inte att jämföra med de tråkiga tomaterna som säljs vintertid. Så om man då kan lägga en halvtimme på att spara den smaken till kalla vinterdagar, varför då inte göra det? Dessa tomater kokas i sin egen vätska och behåller därför optimalt med smak. Jag testade en burk igår, och när tomaterna var uppätna så (jag skäms lite men...) drack jag upp vätskan som var kvar i burken, så gott var det!
 
 
Världens enklaste konserv. Den behöver inte ens ett recept, bara en skiss. Idén hittade jag hos Matgeek. Jag har sedan anpassat det lite, då jag inte riktigt var överens med honom om tillvägagångssättet. Och jag kommer att anpassa det ytterligare lite nästa gång jag gör detta. För det blir en nästa gång. 
 
Konserverade tomater
Tomater (blandade storlekar och former, eller favoritsorten)
Vitlök
Salt och peppar
Örter (jag använde färsk rosmarin och torkade lagerblad)
Olivolja
 
 
Gör så här:
  1. Starta ugnen på 140 grader. Diska några burkar med tillhörande lock under tiden som ugnen värms upp. Torka torrt och ställ in burkar och lock i den varma ugnen så att de sista bakterierna dör. De ska stå där i ca 10 minuter, och den tiden används lämpligtvis till att förbereda tomaterna.
  2. Rengör tomaterna ordentligt och stick några hål i varje tomat med en tandpetare. Skala vitlöksklyftorna. (det är tomaten som är hjälten i den här rätten, så det behövs inte så mycket. 1-2 klyftor per burk är lagom). Skölj och hacka örterna.
  3. Ta ut burkarna ur ugnen och fyll dem med tomater. Varva med kryddor och hela vitlöksklyftor. Packa tomaterna så tätt det går. Häll på några matskedar olivolja och förslut burkarna ordentligt.
  4. Tillaga tomaterna i ugnen i ca 20 minuter (det ska bubbla ordentligt i burkarna och tomaterna ska ha åkt upp till ytan)
Plättlätt. Bara att göra. Denna gång gjorde jag på coctailtomater. Nästa gång blir det dock på stora tomater som delas grovt. Det blir enklare att packa tomaterna i burken, och det är viktigt att burken faktiskt är full när man tar ut den ur ugnen. Är det för mycket space i burken är jag rädd att konserveringen inte klarar sig så länge.
 
Detta är dessutom ett bra julklappstips. Många gånger har man ett gäng personer i sin omgivning som är helt omöjliga att köpa julklappar till. Att ge bort en korg med diverse ätbara godsaker är ofta räddningen... Och då är det lite extra kul att slänga ner något hemlagat.
 

Carbonarainspirerade frukostägg

Förra lördagen vaknade jag med ett otroligt sug efter pasta carbonara. Å ena sidan: vem är jag att förneka min kropp det jag vill ha? Å andra sidan: jag vägrar äta en stabbig pasta till frukost. Jag gör det bara inte. Då får man ta på sig uppfinnarmössan...
 
 
Jag knäckte 2 ägg i en skål, klippte över 5 skivor rökt skinka och sen på med en skvätt grädde. Lite svartpeppar och salt, sen fick det gå 10 minuter i ugnen på 200 grader. Då är vitan tillagad, och gulan är fast i kanterna och rinnande i mitten. Sen är det bara att riva över lite parmesanost.
 
 Rostat bröd som sedan skurits i stavar är ett perfekt tillbehör,
dippa i den rinniga äggulan, ät och njut...

Såg dessutom att jag inte var först ut med jullistor. Johanna hade hunnit före. Så nu kör den också :-)
 
Pepparkakor - Lussebullar
Skumtomtar - Knäck
Ischoklad - Marsipan
Köttbullar - Prinskorvar
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Revbenspjäll - Janssons frestelse
Paradis - Aladdin 
Rullsylta - Pastej
Glögg - Julmust
Rödbetssallad - Dopp i grytan
Jag ogillar rödbetssallad. Har aldrig testat dopp i grytan. Så om dessa två
stod på ett bord framför mig så skulle jag iaf testa doppet - i rent studiesyfte!
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Äpplemos - Senap 
Hemma - Borta
Utomlands - Sverige 
Ge - Få
Mysteriet På Greveholm - Dieselråttor & Sjömansmöss
Chokladkalender - Paketkalender
Plastgran - Äkta
Arne Weise - Ernst

Årets första (?) jullista

Under julbloggssäsongen brukar det ju florera massor med listor. Jag tycker att det är en rätt rolig förekomst - jag gillar att titta tillbaka nåt år senare och läsa mina egna svar. I år har jag ännu inte sett någon lista som snurrat runt. Det vill jag råda bot på, så därför har jag konstruerat säsongens första (?) lista.
 
Fjolårets glögg med fjolårets bästa köp. Snögubbekakburken.
 
Har du druckit säsongens första glögg ännu?
Japp, flera gånger. Regniga sommardagar och kalla festivalkvällar kan kräva sin glögg ska ni veta. Har fortfarande ett par flaskor Blossa12 kvar, och den är perfekt att tjuvstarta med innan man går in på de tyngre sakerna.
 
Vad var bäst med julen 2012? (hela säsongen alltså - inte bara julhelgen)
Min och Mias resa till Lübeck var underbar. Och julbloggsträffen på Skansen. Julhelgen som helhet var toppen som vanligt. Juldagsfrukosten med champagne och löjrom satte lite extra guldkant på tillvaron :-)
 
Vet du hur du ska fira julen 2013?
Det är ju inte så att jag fått någon inbjudan än. Men vi firar alltid julen hos min syster och jag kan inte se någon anledning att detta skulle ändra sig till denna jul. Varför ändra på ett vinnande koncept?
 
Vilken är den bästa julfilmen?
Hmm. Jag är barnsligt förtjust i The Santa Clause-filmerna med Tim Allen. Alla tre :-)

Brukar du köpa en massa nytt julpynt varje år?
Jag önskar att jag kunde svara nej på den frågan. Men det går ju inte att låta bli. Jag har dock börjat hålla igen ganska ordentligt. Förra året blev det ovanstående kakburk, julgranskulor och snögubben Johansson.
 
Längtar du efter julen?
Nej inte det minsta. Men jag längtar efter att närma mig julen långsamt. Att baka. Julblogga. Göra godis. Läsa era inlägg. Handla julklappar. Pyssla, fixa och dona. Och dricka mera glögg :-)
 
Släpp fram din inre Grinch: Vad av "det typiskt juliga" kan du lika gärna skippa?
Lutfisken. Totalt onödigt om du frågar mig. Men å andra sidan har jag inte smakat det på mååååååånga år, så jag kanske skulle tycka annorlunda idag - om jag bara vågade. Men jag tycker att det luktar illa, så jag är lite feg på den punkten.
 
........
 
Sådärja. Där har vi min första lista. Det vore kul om du också fyllde i den. Länka gärna till detta inlägg. Dessutom blir jag glad om du lämnar en kommentar så att jag inte missar att läsa dina svar :-)

Glöggfest?

Godmorgon! Vad glad jag blev över era kommentarer igår. Har varit sugen på att börja julblogga ett tag nu, men verkligen hållit igen. Nu ville jag inte vänta längre, och jag är glad att ni höll med om att det var på tiden att bloggen blev en julblogg igen. Det kommer iofs att vara rätt varierande inlägg en tid framöver, några blir juliga och andra som är "här och nu".
 
Fick en fråga igår från Rubbad Hemmafru om min glöggfest. Glöggfest är trevligt, så det förtjänar faktiskt ett helt eget inlägg istället för att "bara" bli ett svar på en kommentar.
 
 
Jag fyller år den 7:e december. Jag älskar glögg. Jag har dessutom lyckan att omge mig med vänner som också älskar glögg. I anslutning till min födelsedag, på andra advent, ställer jag därför till med glöggpartaj. Jag vill så klart att så många som möjligt ska kunna komma. Samtidigt så kan jag bli lite stressad av att ha tillställningar med för många människor samtidigt - man hinner inte prata med alla, och det är ändå det som är huvudsyftet. Att ha trevligt ihop. Sen är det inte helt fel om merparten av gästerna har någonstans att sitta och att alla har något att dricka ur.
 
Det brukar vara runt 40-45 pers som bjuds. Det innebär att 30-35 pers kan och vill komma. Vet inte hur det är för dig, men jag kan inte erbjuda så många människor nånstans att sitta, annat än på golvet. För några år sedan bestämde jag därför att göra en heldagsglögg. Öppnar portarna runt 15 och föser ut de sista runt 22-tiden (söndag = jobb dagen efter...) Folk kommer och går. Vissa stannar en timme, andra stannar nästan hela tiden. Det blir lite omlopp på folk, alla får sitta, jag har tid att prata med alla. Det blir mera mysfeeling på det viset.
 
Jag har heller inte råd att bjuda så många på de underbara dropparna. Därför ber jag gästerna att ta med sig en flaska själv - men sen brukar all glögg hamna i en "gemensam pott" i köket. Så får man testa lite olika sorter också. Perfekt.
 
 
Tilltugg styr jag upp så klart. Försöker få till en bra blandnig av sött och salt. Bakverk och matiga snittar. Godis och kryddade nötter. Pepparkakor och ost. Sen självklart lite julmust och clementiner. Om man klickar HÄR så kommer man till inlägget från förra årets glöggfest, och alla recept finns publicerade i december 2012 om det är något som verkar lockande :-) Edit 2013-08-27: nu har jag uppdaterat inlägget från glöggfesten med länkar till recepten.
 
Folket på plats. Glöggen värms. Tilltugg fixade. Sen är det bara att slå på lite julmusik för att uppnå total julmysfaktor delux.
 
Nån mer som brukar ställa till med glöggfest? Och vad är ditt favorittilltugg till dessa ljuva droppar?
 

Gott nytt julbloggsår!

Det börjar bli dags att så sakteliga smyga igång med julen här på bloggen. I själva verket har jag varit igång ett litet tag med småsaker. Läst recept. Planerat årets glöggfest (men den hinner jag planera om många gånger innan det är dags). Funderat på julklappar. Läst gamla inlägg på diverse olika julbloggar. 
 
 
Städat förråd och upptäckt att det saknas en julgran. När jag städade undan förra julen så insåg jag att jag inte ville ha min gamla gran i ännu ett år, så jag slängde den. Tänkte köpa en ny på rean, men det glömdes bort. Sen glömde jag helt bort att jag överhuvudtaget slängt granen... Det var tur att jag städade förrådet så att jag upptäckte det i tid... I år blir det alltså Operation:Granjakt.
 
 
Tjuvstartat glöggandet. Så klart. Men glögg är ju inte nödvändigtvis en julig förekomst. Glögg, det dricker jag året runt, men med ett liiiiitet uppehåll för den allra varmaste sommaren. I en ganska närliggande framtid får vi reda på vad årets Blossa smakar, och det brukar vara det riktiga startskottet för glöggandet.
 
Jag är förresten inbjuden på Blossas glöggmingel även i år. Yippi!!! Någon annan av er, mina kära bloggkollegor, som ockås fått en inbjudan och tänker gå? Säg gärna till, för det vore himla roligt att mötas upp i sånt fall.
 
 
Med detta inlägg vill jag önska er varmt välkomna till bloggjulen 2013. Som vanligt kommer det att bli en hel del recept, tips och trix, allmänt filosoferande och mer därtill.
 
Väl mött!
 
PS:
Följ mig gärna på Facebook och Bloglovin om du inte gör det sedan tidigare :-)
 

...men Johansson hänger med!

Idag är det tisdag. Första keramiken för säsongen (det var för mycket spännande friidrott som pågick förra veckan, så det hanns inte med...) och jag är jättetaggad. Det är så mycket jag skulle vilja göra i år. Vinglas. Durkslag. Snögubbar. Stooooooora uppläggningsfat. Men fokus i höst kommer nog att ligga på att lära mig dreja. 
 
Nu är det säkert nån som tänker "Men du kan väl dreja redan?" Nja är väl svaret på den frågan. Jag kan absolut sätta en lerklump på drejskivan, dreja den och få till något fint. Jag har blivit så pass bra att jag kan styra om det ska bli ett fat, en skål eller en mugg. Men thats it. Nu är det dags att ta kontroll. På riktigt. Och dessutom lära mig att få saker och ting att se likadana ut.
 
 
Lägesrapport från uteplatsen: gurkorna börjar ta sig. Lite i krokigaste laget kanske, men eftersom de inte är till salu behöver de heller inte följa några EU-direktiv för hur en gurka får se ut :-)
 
 
En liten gurkrackare. Och ännu finns det blommor, så förhoppningsvis kommer det ytterligare några gurkor innan sommaren är slut.
 
 
När jag och Mia var i Lübeck förra året så shoppade jag en snögubbe i keramik på julmarknaden. Jag döpte honom till Johansson. När julen tog slut och det var dags att städa undan var jag inte riktigt redo att ställa tillbaka honom i förrådet. Det var ju fortfarande snö ute, och jag GILLAR honom. Mycket. Snön försvann, men Johansson ville inte gå och lägga sig. Så han bor fortfarande kvar. Bland gurkorna. Där trivs han, och jag trivs med honom :-)

Bakluckeloppis och fynd

Igår drog jag och Åsa till Solvalla. Inte för att spela på hästar, utan för att vara med på en bakluckeloppis av gigantiskt format. Åsa packade bilen full, men lämnade lite utrymme så att jag skulle kunna sälja lite prylar också. Skönt att bli av med lite junk som jag ändå inte använder.
 
Jag var taktisk. Det finns nämligen en uppenbar risk för att man kommer hem med mer saker än vad man hade när man drog iväg. Därför högg jag enbart min burk med småpengar när jag stack iväg. Jag skulle inte få göra av med mera pengar än vad jag sålde för. Måste få berömma mig själv: det var en alldeles lysande strategi.
 
 
Jag sålde av lite småsaker som bara stått nere i förrådet de senaste 3-4 åren. Några böcker. Lite VHS-filmer (jag äger inte ens en VHS-spelare längre) och ett par julsaker. Sålde för ungefär 230 kronor.
 
Jag gjorde av med 200 kronor. Till min lycka hittade jag nämligen ovanstående bestickserie. 8 stycken av allt (förutom kaffeskedarna som det bara var två av) samt även salladsbestick och smörkniv. Det som gjorde mig så himla glad är att jag har den här serien sedan tidigare, men inte hann köpa på mig tillräckligt innan den slutade att tillverkas. Nypris för allt är ca 1400 kronor. Snacka om fynd.
 
Detta kan jag tänka mig att göra om. Visst, det var inga stora pengar jag tjänade. Å andra sidan hade jag enbart med mig en banankartong med prylar (jag var mest med som sällskap åt Åsa som hade haft storröjning tidigare pga flytt...) Jag har nämligen så himla svårt för den moderna slit-och-släng-mentaliteten. Bara för att JAG inte vill ha en sak längre betyder det ju inte att den är fullständigt värdelös och obrukbar och därmed måste slängas. Jag avskyr att slänga saker som är funktionella. Jag säljer hellre sakerna, eller donerar dem till vänner som behöver dem.
 
Det vore perfekt att samla ihop några kompisar. 3-4 bilar bredvid varandra och ha en skön dag med picnic och umgänge och loppishäng. Det ska definitivt bli en sådan nästa sommar!
 
Ha en skön måndag och en bra vecka!

Citronpannacotta med boysenbär och jordgubbar

Panacotta är en av mina favoritdesserter. Lätt att göra, förbereds helt och hållet och kan varieras i all oändlighet. Det är lite extra kul att göra hemma hos mamma och pappa, eftersom deras frys alltid innehåller en massa spännande bär. Och nu under sommaren behöver man ju inte ens frysen. Om man inte vill använda boysenbär förstås. 
 
Boysenbär. Älskart. Lite som en korsning mellan hallon och björnbär, men mycket syrligare. Gissa om jag blev glad när mamma skaffade en buske för några år sedan. Förra året var första året som den gav något annat än smakprov och de bär som fanns kvar i frysen fick äran att toppa vår dessert en kväll. Årets bär har mognat för länge sedan, men jag är inte längre på samma ställe som bärbusken...
 
 
Citronpannacotta
Första gången jag åt pannacotta var det Anna / á la Hassel som bjöd på det. Hos henne hittar du mängder med olika pannacottavarianter, och det är ett av hennes recept som jag använt. Bara omarbetat lite så som man alltid gör i köket...
 
5 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
Saft från 1 citron
Finrivet skal från ca ½ citron
 
Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Koka upp vispgrädden med socker, citronsaft, snittad urskrapad vaniljstång (vaniljmärgen blandar du givetvis ner i grädden) och vaniljsocker.
  3. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden. Tillsätt citronskalet, ta upp vaniljstången och låt blandningen svalna något.
  4. Häll upp pannacottan i glas eller portionsskålar, ställ den kallt att stelna minst 3 timmar eller över natten. Kom ihåg att plasta över dem så det inte blir skinn på pannacottan eller att den tar smak av nåt i kylen.
Bärtopp i gelé
Självklart funkar det precis lika bra med andra bär, men detta var vad som användes denna gång.
 
250 gram boysenbär
250 gram jordgubbar, skurna i skivor
Sockerlag (0,5 dl socker + 1 dl vatten kokas)
2-3 msk koncentrerad röd saft
1 gelatinblad
 
Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter
  2. Koka sockerlagen och tillsätt saftkoncentrat.
  3. Ta upp gelatinbladet och krama ur det, smält ner i den heta sockerlagen. Låt blandningen svalna en stund, men inte så länge att den hinner stelna.
  4. Nu är det bara att färdigställa desserten: häll försiktigt gelén över pannacottan. Fördela sedan ut jordgubbar och boysenbär i gelén. Ställ kallt ytterligare någon timme innan servering.

#GoEmma

 
16.00 hoppar Emma Green-Tregaro VM-final. Oavsett hur det går så har hon verkligen satt färg på mästerskapet. Jag applåderar Emmas och Moa Hjemners enkla, men ack så effektfulla, sätt att protestera över Rysslands nya antigaypropagandalagar. Att sprida budskapet att kärlek inte är fel.
 
Jag håller alla tummar jag har (två stycken om jag ska vara noga) för en lyckad final och höga höjder. Emma är en mästerskapshoppare och brukar höja sig ett snäpp när det gäller. Har hon flyt så kan det leda till en medalj (även om det nog kräver att någon i toppskiktet gör bort sig)
 
#GoEmma
 
PS: Läste igår att Jelena Isinbajeva backat från sitt -i mina ögon- korkade uttalande häromdagen med följande kommentar: "jag är emot all diskriminering av homosexuella" och att allt tydligen hade att göra med att engelska inte är hennes modersmål. Hon måste VERKLIGEN fila på sin engelska om hon tror att "it's disrespectful to our laws and our people" betyder "jag är emot all diskriminering av homosexuella". (KÄLLA)

Jordärtskocksoppa med parmesan och kantareller

Även om jag sa att det fortfarande är mycket sommar kvar (för det hade jag tydligen bestämt) häromdagen så går det inte att blunda för att det börjar bli höst i luften. Det är skönt och lite vemodigt på samma gång. 
 
Höst betyder kantareller. Och rotfrukter. Om man förenar de tu till ett ljuvligt äktenskap så får man jordärtskocksoppa med smörstekta kantareller. (jag vet att jag tjatar om jordärtskocksoppa minst en gång om året, men ni vet att det är för att jag vill er väl. Okej?!)
 
 
Samma recept som vanligt eftersom burksoppan har slutat tillverkas. Toppa med smörstekta kantareller och hyvla på lite parmesan. 
 
Detta är verkligen bland det godaste jag kan äta. Som att ge magen en kram. Och att den kramar mig tillbaka.
 
Fredag idag. Har ni några storslagna planer för helgen? Storslaget eller ej: önskar dig en riktigt trevlig helg!  

Mitt turkosa kök

För några år sedan ägde jag nästan inga färgklickar. Använde nästan enbart neutrala färger. Vitt, grått och trä. Visst. Det är alltid skönt att ha en neutral bas som man enkelt kan förändra, så när det gäller möbler är det ju en bra princip. Men ALLT var vitt. Grått. Svart. Sen blev jag uppsökt av färg. Bara så där. Mest av turkos om jag ska vara ärlig.
 
För två veckor sedan bjöd jag med er till sovrummet. Nu är det dags att ta en turkos resa genom köket också. 
 
 
Jag älskar kombinationen av rött och turkost. Därför får tomaterna oftast bo i mitt minidurkslag och stå framme på köksbordet. De smakar ju så mycket mer när de är rumstempererade. Krukan med murgröna har jag drejat själv. Ljusstaken kommer från Rejmyre Glasbruk, och brickan från Indiska.
 
 
På köksbänken står en plåtburk från Göteborgs Kex. Något som mina auktionsproffs till föräldrar shoppade till mig för några år sedan. Kanske var det med den burken allt började? Jag minns inte. Det turkosa går igen i duken (som egentligen är ett tallriksunderlägg), även denna kommer från Indiska.
 
 
Gamla glasflaskor med patentlock som exet räddade åt mig från sin mormors lägenhet står på en hylla i köket. Jag fick en hel resväska full med gamla flaskor, så det kanske blir egen tillverkning av glögg i år. Nu när jag kan buteljera med klass :-) På samma hylla står några kokböcker som brukar bytas ut efter säsong. Just nu är faktiskt även dessa turkosa (Sic. Jag vet) men de ville inte fastna på bild...
 
 
Och så avslutar vi med turkosa gardiner. För allt annat vore fel just nu.
 

Matiga muffins från medelhavet

Här kommer ännu ett recept från Åsas möhippebakning. Matmuffins såg man ju överallt för sisådär 10 år sedan. Men nu känns det som att de har fallit i glömska. Tänkte därför slå ett slag för matmuffins, eftersom de är helt perfekta att ta med sig i en picknickorg. Och än finns det många solskensdagar kvar. Det har jag bestämt. 
 
 
Medelhavsmuffins
Receptet kommer från boken Mera Matiga Muffins. Jag har inte haft ett endaste finger med vid tillagningen av dessa. Förutom som förste provsmakare. Det är ett hårt liv jag lever ibland. Tack Åsa, för goda muffins och för ett bra recept.

4 dl vetmjöl
2 dl durumvete
2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
Svartpeppar
2 ägg
1 dl oliv- eller rapsolja
2 dl mjölk
1 burk Kesella
3 msk pesto
150-200 gram fetaost i tärningar
8-10 soltorkade tomater i olja
½ dl färsk eller djupfryst basikika
 
torkad rosmarin
flingsalt
 
 
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka de soltorkade tomaterna.
  3. Rör ihop mjöl, bakpulver, havssalt och svartpeppar i en skål
  4. Vispa äggen pösigt i en annan skål, och vispa sedan ner olja, mjölk, kesella och pesto i äggsmeten. Rör därefter ner fetaost, tomater och basilika.
  5. Rör försiktigt ner de blöta ingredienserna i de torra.
  6. Skeda upp smeten i muffinsformar (ca 16 normalstora muffins)
  7. Strö på rosmarin och flingsalt
  8. Gräddas i ca 15-17 minuter.

Keramiktisdag!

Ikväll drar keramiken igång. Jejj!! Har dock inte bestämt om jag ska gå ännu eftersom det är andra saker som pockar på uppmärksamheten. Jag är ju en såndär sportfåne (i alla fall från soffan) och då det pågår friidrotts-VM nu så måste jag kolla kvällens program innan jag bestämmer mig.

Durkslaget på bilden kommer från Gerbera. Det gör bilden också.
 
En sak som jag är sugen på att göra i år är ett durkslag i keramik. Och ett tillhörande fat som man kan ställa det på. Perfekt att ha till pastan. Eller som fruktskål. Tomater. Jordgubbarna i kylen mår definitivt bättre av att andas istället för att ligga i en skål med fukt på botten.
 
Något liknande lär det nog bli under hösten. Kanske redan idag :-)
 

Ett ganska gnälligt inlägg

Gårdagen... Hmm... Den var... Ett antiklimax. Vi skulle alltså in på Grönan och titta på Tenatious D. Konserten började 20.00. Vi tänkte att det är bäst att vara där i tid. Alltså på plats runt 17-tiden? Tre timmar innan borde räcka. Eller?
 
Runt 15-tiden började det skrivas på Facebook att köerna är fruktansvärda. Då hade vi inte kommit iväg hemifrån ännu. Nåväl. Utrustad med hopp, tålamod, regnponcho och paraply gav vi oss iväg. Försenad av ett skyfall preciiiiis när det är dags att åka. När vi sitter på tunnelbanan börjar det pratas om att de har stängt insläppet. Ingen kan bekräfta just då, men köerna är tydligen hemska. I wouldn't know, jag är ju inte där ännu. Kommer in till stan, den sista i sällskapet ansluter och sedan vidare mot spårvagnen.
 
(Skärmdump från DN.se, I artikeln berättar polisen att folk har försökt att simma in.....)
 
När jag ser alla människorna och förstår vilken typ av boskapstransport det kommer att handla om på spårvagnen så ger jag upp och låter Mia, Jocke och Nico dra vidare utan mig. Jag vänder om och åker hem. När jag sitter på tunnelbanan hade Gröna Lund just bekräftat att insläppet är stängt. Nåväl. Det pågår ju trots allt ett friidrotts-VM så det skulle definitivt inte gå nån nöd på mig. In på Hemköp för att handla något att trösta mig med på vägen. Ingen Häagen-Dazs Salted Caramel-glass. Hmm.. Finns det tröst bland nötterna då? Nej. Inga pecannötter. Vidare till godishyllan. Inga polkagrisar. Faktiskt ingenting av det som jag var sugen på som tröst fanns att uppbringa. 
 
Köper en Ben&Jerry i brist på annat. Hinner halvvägs hem, då ringer telefonen: "Nu har vi också gett upp, kom in till stan och möt upp oss!". Hem, lägga glassen i frysen, plocka ut lite onödiga saker ur handväskan (däribland regnponchon) och åka iväg igen.
 
Eftersom jag lämnade regnponchon hemma så kom det så klart en riktig störtskur när jag befann mig promenerandes och inte nånstans i närheten av skydd. Upp med paraplyet. Som - enligt lagen om all världens jävlighet - naturligtvis inte ville haka i och spänna ut sig. Så jag gick med paraplyet lite halvslakt draperat runt huvudet istället. Väl framme på stället som mina kompisar placerat sig på: Ingen Bloody Mary. Suck.
 
Men ändå. Sedan. Vi hade en jättetrevlig kväll. Trevlig sällskap. Sittandes under tak på en uteservering. Insvepta i filtar. Varm choklad med Kalúha. Det blev bara inte riktigt som jag föreställt mig kvällen...

Just ja. Visste ni att vet finns en sida för matbloggar med samma upplägg som Julbloggar.se? Dvs en samlingssida över bloggar där man lägger till sin blogg och sedan är det i princip bara en RSS-feed som visar vilka av de anmälda bloggarna som har uppdaterats. Sweet.
 
www.matbloggar.com är adressen. Har du en mat/bakblogg så gå dit och regga dig vettja :-)
 
 

Något litet och sött att avsluta med?

Ni vet när man ätit en sån där GOD middag? Hela sällskapet sitter med uppknäppta brallor och konversationen är stendöd eftersom alla håller på att smälta maten bäst det går, och inte orkar fokusera på att vara trevlig. Hur sjutton kommer det sig att man ändå vill ha dessert?
 
Detta "microrecept" skapades en sån gång. Lagom snabb, lagom stor (serverades ur likörglas...) men precis den mängd som behövdes för att stilla sötsuget.
 
 
Skär en persika i tärningar och lägg i botten av ett glas. Häll på en liten, liten skvätt Cointreau. Eller strunta i det, det funkar lika bra ändå. Rör ihop 2 msk Philadelphiaost med 2 msk grädde och ½ tsk vaniljsocker. Toppa persikorna med röran. Krossa ett digestivekex och strö ovanpå. Klart.
 
Kände mig lite som Jesus när jag kunde få ihop en dessert till fem pers på en frukt och ett kex. Men det var precis rätt mängd den kvällen :-)
 
Ikväll blir det roligt. Tenatious D spelar på Gröna Lund. Nån mer som ska dit? Det innebär så klart att jag missar herrarnas 100 meter. Men jag tror att Usain Bolt kan springa utan mig.
 
 

The hair of the dog that bit you

På lördagar brukar jag försöka blogga något frukostaktigt. Bacon. Ägg. Bacon och ägg. Ägg och bacon. Men faktum är att Bloody Mary är en riktigt bra frukost. På Arlanda innan utlandsresan. Vid poolen under utlandsresan. På festivaler för att få någon annan dryck än sötsliskig cider. Och när man är bakis. HerreGUD så bra det är när man är bakis.
 
 
Förra lördagen blev det Bloody Mary-frukost. Fredagens tjejkväll blev kanske liiite för blöt...
 
Jag fick ett tips av bartendern på Clarion: istället för worchestersås (som aldrig finns hemma hos mig) kan man använda viltfond. Viltfond brukar heller inte finnas hos mig. Däremot har jag alltid kalvfond i fylen. Sellerisalt är också nånting som saknas i mitt skafferi. Herbamare örtsalt finns dock i kryddskåpet.
 
Så här gör jag min Mary:
Blanda en 5:a renat med 1 msk kalvfond, 6-8 rejäla stänk tabasco, lite Herbamare och en nypa vitpeppar. Pressa i en klyfta lime. Fyll på med tomatjuice och rör runt. Sen får drinken stå och mysa i några minuter innan jag smakar av (jag använder Fontanas tomatjuice, och den har lite "tunn" smak. Men om man har tålamod bara ett par minuter så att smakerna hinner sätta sig så gör det underverk!). Därefter häller över det i ett nytt glas som fått en liten svartpepparkant (stryk kanten med limeklyfta och doppa i grovmald svartpeppar) och massvis med is. Och en selleristjälk så klart.
 
Sen är man människa igen.
Men faktum är att jag gillar en Virgin Mary precis lika mycket. Samma recept, bara uteslut spriten. Och den är faktiskt lika välgörande :-)
Dricker du Mary?

Det näst bästa vitlöksbrödet

Nån som brukar äta på Bröderna Olssons? Jag (som är en vitlöksjunkie) älskar det stället :-) Deras vitlöksbröd är bland det godaste som finns. Överhuvudtaget. Det är definitivt det godaste vitlöksbrödet som existerar i alla fall.
 
 
Knaprig, nästan svart skorpa. Drypande av knallgult smör. Ordentlig vitlökssmak utan att det för den sakens skull blir för mycket.
 
Jag har försökt efterlikna deras bröd. Vill inte påstå att det är lika gott som på Bröderna Olsson. Men fy sjutton vad gott det blev ändå! Kanske något att testa till kräftskivan?
 
 
Gör ett vitlökssmör på 100 gram rumsvarmt smör, en hel vitlök (pressad), en halv tsk havssalt eller annat lite grövre salt och ca 0,5 dl olivolja.
 
Skär ett vitt bröd i skivor (jag använde grekiskt lantbröd) men skär inte hela vägen igenom botten. Brödet ska fortfarande sitta ihop. Bred skivorna på båda sidor med vitlökssmöret och ställ in i ugnen. 225 grader i ca 20 minuter.
 
Ät. Slicka dig om fingrarna. Njut. Och glöm alla tankar på figuren. Okej!?

Citronpraliner

Ni som följer mig på Facebook blev utsatta för en rejäl och chokladdrypande bildbomb för en vecka sedan. Då lekte Åsa och jag chokladfabrik hemma hos henne. Hon skulle nämligen på möhippa och hade lovat att fixa lite gott att smaska på till picnicen.
 
 
Jag fick en sån bra julklapp av mina föräldrar förra året. En pralinkurs på Chokladfabriken. Åsa fick samma kurs av sina päron. Vi lärde oss massvis med bra tips och trix som definitivt kommer att komma till nytta. Jag menar... Ovanstående raring är det nästan proffskvalitét på! Dessutom fick vi med oss ett recepthäfte hem.
 
Pralinen på bilden består av ett skal i mörk choklad och en fyllning av len tryffel med rätt mycket smak av citron
 
 
Citronpraliner enligt Chokladfabrikens recept
32 praliner
400 gram mörk choklad till skalen
 
40 gram grädde
35 gram citronsaft (ca 1 citron)
5 gram glukos
20 gram Trimolin*
rasp från ½ citron
 
62 gram mörk choklad, finhackad
75 gram mjölkchoklad, finhackad
45 gram smör
13 gram citronvodka*
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Blanda grädde, glukos, trimolin*, citronsaft och citronrasp i en kastrull. Koka upp.
  • Blanda chokladen och smöret i en bytta.
  • Häll gräddblandningen över chokladen och smöret. Rör till smeten blir slät.
  • Tillsätt citronvodka* och mixa (med mixerstav) till en fyllig tryffel.
  • Häll upp i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna i kylen.
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.
 
*Vi bytte ut trimolin mot honung, och citronvodkan mot Limoncello. Ovanstående måttangivelser är dessutom halverade då originalreceptet räcker till måååånga praliner.

Tonfiskwraps

Som sagt, för mig har arberet börjat igen. Men jag tillhör den kategorin av människor som mår bra av att ha lite rutiner. När jag är ledig så inbillar jag mig att jag har all tid i världen - och därmed får jag oftast ingenting alls gjort. Varesig måsten eller roligheter.
 
Wraps med ruccola, tonfiskröra, tomat och kaprisbär
 
Vardag innebär ju även mat på ett annat sätt än under ledigheten. Nåt som ska gå snabbt och enkelt och gärna kunna konverteras till en matlåda dagen efter. Just nu har jag dille på wraps av olika slag. Tortillas, sallad och någon god röra. Finns det något annat gott i kylen som kan få vara med och leka? Man tager vad man haver :-)
 
En inte speciellt fotogenuiqe röra. Röror har den egenskapen :-(
 
Denna röra gjordes på en burk tonfisk i olja, två mjukkokta ägg, strimlade sockerärtor och finhackad röd chili. Lite av oljan från tonfiskburken blandades med tomatpuré för att binda ihop det hela. Kryddad endast med Herbamare örtsalt.
 
Vad är din favoritröra?
 

Vinglas i keramik

Usch. Den här sommaren har gått så himla fort. Har inte en susning om vart den har försvunnit, och helt plötsligt är det augusti och jobbet har börjat igen. Nåväl. Första arbetsdagen avklarad, och vi tog en spontanbio (Wolverine) efter jobbet. Därefter promenerade vi från stan hem till Solna. Så skönt att kunna promenera vid vatten och koloniträdgårdar om vartannat.
 
Något som dock inte har kört igång ännu är keramiken. Den följer skolterminerna så jag får ge mig till tåls ett tag till... Men på grund av våren och sommarens bloggtorka så har jag ju inte hunnit visa upp det sista jag gjorde.
 
 
I julas berättade min syster vad hon önskade sig i födelsedagspresent. Inte nån tröja eller nån bok eller nåt annat som kan shoppas i butik. Nej. Inte syrran inte. Hon ville ha vinglas. I keramik. "Kan inte du göra såna åt mig?"
 
Ehh...? Det är ju en sak att göra en skål, ett fat eller något annat enskilt föremål. Nu pratade hon om att hon vill ha flera saker som ska funka tillsammans. Att få dem ungefär likadana och ungefär samma storlek. Definitivt en utmaning.
 
Men hinder är till för att övervinnas. Så jag körde igång. Det var ju tur att jag hade lite tid på mig, systers födelsedag infaller nämligen i juni.
 
 
Och så här blev det. Röd lera och vit glasyr. Jag blev himla nöjd med varje glas var för sig. När man ser dem i grupp så syns det tydligt att jag inte direkt har lyckats med konststycket att få dem lika. Men om man använder dem i en dukning så står ju glasen ändå en bit ifrån varandra och då märks det inte lika mycket. 
 
Blev faktiskt sugen på att göra vinglas till mig själv. Vi får väl se vad som händer i höst :-)
 

Första arbetsdagen efter semestern...

...men eftersom mina arbetsdagar är så himla svåra att fotografera på ett sätt som gör dem estetiskt tilltalande så skiter jag i det. Visar istället en vecka gamla bilder på ett alldeles underbart ljusspel och håller en tumme för att det är så här det kommer att se ut på uteplatsen ikväll när jag dricker kvällens sista thekopp.
 
 
 
 
 

Isthe med ingefära och mörk rom

I fredags hade jag två vänner över på en bit mat och en massa tjejsnack. Vin, prat och skratt i många timmar. Vi har försökt fått ihop en kväll hela sommaren och äntligen lyckades vi. Eftersom vädret var strålande så ville jag bjuda på något fräscht och läskande som välkomstdrink.
 
 
Isthe med ingefära och mörk rom
Koka ca 4 dl starkt Earl Grey. Tillsätt en rejäl bit skivad ingefära som får dra i det varma thet. Ställ i kylen att svalna. Efter ca 30 minuter så ska thet silas genom ett kaffefilter. Tillsätt 2 dl mörk rom (jag använder Captain Morgan) och ställ tillbaka i kylen. Hit kan man förbereda.
När det är dags för servering: skiva i en citron och ½-1 apelsin (beroende på storlek). Tillsätt massvis med is och fyll upp kannan med Ginger Ale. Rör om, sen är det klart att servera!
 
Detta är en av mina favoritdrinkar på sommaren. Jag måste dock ta mig i kragen och beställa lite ingefärsvodka. Det skulle vara alldeles lysande här....
 
Vad sippar du helst på för drink när solen gassar?

American Pancakes

För mig är svenska tunnpannkakor likamed lunch eller middag. Ska det serveras pannkaka till frukost vill jag ha de amerikanska tjocka varianterna. Och bacon. Är det lördagsfrukost så är det :-)
 
Pancakes, bacon, lönnsirap och en liten smältande smörklick
 
 
American Pancakes
Blir ca 16 små pancakes.
 
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg

smör till stekning
 
Gör så här:
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  • Vispa sen ner mjölken och smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
  • Stek i stekpanna eller plättlagg. Klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka.
  • Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut.
Men visst... Jordgubbar funkar bra det med!
 

Baconlindad kyckling med gorgonzolasås

Saker som redan är goda tenderar att bli ännu godare om man lindar in det i lite bacon. Som kyckling tillexempel. Och gorgonzola. Detta bjöd jag föräldrarna på när jag var uppe och hälsade på för nån vecka sedan.
 
 
Baconlindade kycklinglår
Jag använder mycket hellre kycklinglår än kycklingfilé. Så klart en smaksak vilken bit man använder, men jag tycker att lårbitarna håller sig mycket saftigare än bröstet. 
 
8 kycklinglårfiléer
2-3 fpr bacon
ca 50 gram gorgonzola
Salt och svartpeppar
 
Gör så här:
  • Slå på ugnen på 225 grader
  • Skär bort fettbitarna från klycklingen. Vik ut dem med den fina sidan neråt. Salta och peppra (var försiktig med saltet eftersom både gorgo och bacon är salt)
  • Skär en liten bit gorgonzola och lägg den i kycklingen. Vik ihop kycklingen
  • Linda in i bacon (ca 2-3 skivor per kycklinglår) och lägg i en ugnsfast form.
  • Tillagas i ca 40 minuter i ugnen.
  • När allt är klart: Det bildas en del buljong under tillagningen. Spara lite till smaksättning av såsen.
Med klyftpotatis och en sallad till så blev vi nöjda, mätta och glada!
 
Gorgonzolasås
2 dl vispgrädde
ca 150 gram gorgonzola
5 cl whiskey (eller sherry eller portvin)
Ca 1 dl av ovanstående kycklignbuljong
 
Gör så här:
  • Värm grädde och whiskey i en panna.
  • Smula ner gorgonzolan och låt den smälta, rör om under tiden
  • Tillsätt buljong
Ät och njut :-)

.

.
 

Följ med mig in i sovrummet...

...så får ni se mera turkosa saker. En samling ljuslyktor som jag shoppat och fått genom åren. När jag hittade den turkosa väckarklockan kunde jag inte låta bli att köpa den heller. Den vita ljuslyktan med prickar har Eva gjort på keramiken. Och de två likadana framme till höger och i bakgrunden har jag fått av Mia. Bara för att hon tyckte att de skulle passa så bra hemma hos mig. Det är inte så bara! Kosta Boda-skallen fick jag av Victoria på min 30-årsdag.
 
 
Turkosa gardiner, turkosa tallriksunderlägg istället för dukar och mer turkost ljus.
 
 
Och till sist en liten helhetsbild :-)
 
 
Det här var bara en liiiiten del av mitt turkosa hem. Köket är ännu värre. Eller bättre. Det beror så klart på hur man ser det.
 
På tal om kök: Idag ska jag göra chokladpraliner med Åsa. Vill ni ha recepten relativt omgående, eller ska jag spara dem till närmare jul, när resten av världen börjar göra godis?
 
Ha en bra dag, det tänker jag ha!