Godmorgon! Vad glad jag blev över era kommentarer igår. Har varit sugen på att börja julblogga ett tag nu, men verkligen hållit igen. Nu ville jag inte vänta längre, och jag är glad att ni höll med om att det var på tiden att bloggen blev en julblogg igen. Det kommer iofs att vara rätt varierande inlägg en tid framöver, några blir juliga och andra som är "här och nu".
Fick en fråga igår från Rubbad Hemmafru om min glöggfest. Glöggfest är trevligt, så det förtjänar faktiskt ett helt eget inlägg istället för att "bara" bli ett svar på en kommentar.
Jag fyller år den 7:e december. Jag älskar glögg. Jag har dessutom lyckan att omge mig med vänner som också älskar glögg. I anslutning till min födelsedag, på andra advent, ställer jag därför till med glöggpartaj. Jag vill så klart att så många som möjligt ska kunna komma. Samtidigt så kan jag bli lite stressad av att ha tillställningar med för många människor samtidigt - man hinner inte prata med alla, och det är ändå det som är huvudsyftet. Att ha trevligt ihop. Sen är det inte helt fel om merparten av gästerna har någonstans att sitta och att alla har något att dricka ur.
Det brukar vara runt 40-45 pers som bjuds. Det innebär att 30-35 pers kan och vill komma. Vet inte hur det är för dig, men jag kan inte erbjuda så många människor nånstans att sitta, annat än på golvet. För några år sedan bestämde jag därför att göra en heldagsglögg. Öppnar portarna runt 15 och föser ut de sista runt 22-tiden (söndag = jobb dagen efter...) Folk kommer och går. Vissa stannar en timme, andra stannar nästan hela tiden. Det blir lite omlopp på folk, alla får sitta, jag har tid att prata med alla. Det blir mera mysfeeling på det viset.
Jag har heller inte råd att bjuda så många på de underbara dropparna. Därför ber jag gästerna att ta med sig en flaska själv - men sen brukar all glögg hamna i en "gemensam pott" i köket. Så får man testa lite olika sorter också. Perfekt.
Tilltugg styr jag upp så klart. Försöker få till en bra blandnig av sött och salt. Bakverk och matiga snittar. Godis och kryddade nötter. Pepparkakor och ost. Sen självklart lite julmust och clementiner. Om man klickar
HÄR så kommer man till inlägget från förra årets glöggfest, och alla recept finns publicerade i
december 2012 om det är något som verkar lockande :-)
Edit 2013-08-27: nu har jag uppdaterat inlägget från glöggfesten med länkar till recepten.
Folket på plats. Glöggen värms. Tilltugg fixade. Sen är det bara att slå på lite julmusik för att uppnå total julmysfaktor delux.
Nån mer som brukar ställa till med glöggfest? Och vad är ditt favorittilltugg till dessa ljuva droppar?