Citronpraliner
Ni som följer mig på Facebook blev utsatta för en rejäl och chokladdrypande bildbomb för en vecka sedan. Då lekte Åsa och jag chokladfabrik hemma hos henne. Hon skulle nämligen på möhippa och hade lovat att fixa lite gott att smaska på till picnicen.
Jag fick en sån bra julklapp av mina föräldrar förra året. En pralinkurs på Chokladfabriken. Åsa fick samma kurs av sina päron. Vi lärde oss massvis med bra tips och trix som definitivt kommer att komma till nytta. Jag menar... Ovanstående raring är det nästan proffskvalitét på! Dessutom fick vi med oss ett recepthäfte hem.
Pralinen på bilden består av ett skal i mörk choklad och en fyllning av len tryffel med rätt mycket smak av citron.
Citronpraliner enligt Chokladfabrikens recept
32 praliner
400 gram mörk choklad till skalen
35 gram citronsaft (ca 1 citron)
5 gram glukos
20 gram Trimolin*
rasp från ½ citron
62 gram mörk choklad, finhackad
75 gram mjölkchoklad, finhackad
45 gram smör
13 gram citronvodka*
Gör så här:
*Vi bytte ut trimolin mot honung, och citronvodkan mot Limoncello. Ovanstående måttangivelser är dessutom halverade då originalreceptet räcker till måååånga praliner.
- Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
- Blanda grädde, glukos, trimolin*, citronsaft och citronrasp i en kastrull. Koka upp.
- Blanda chokladen och smöret i en bytta.
- Häll gräddblandningen över chokladen och smöret. Rör till smeten blir slät.
- Tillsätt citronvodka* och mixa (med mixerstav) till en fyllig tryffel.
- Häll upp i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
- Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
- Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
- Låt pralinerna stelna i kylen.
Kommentarer
Katarina säger:
Den är helt perfekt, mmm!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Therese Bjärstig säger:
Mums så smarrigt, vilken tur att jag förutom rosa bubbel och jordgubbar inhandlade lite god choklad (dock inte citronsmak utan fläder) att avnjuta ikväll :-D KRAM KRAM
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
UllanBullan testar i köket säger:
Det här receptet skall jag definitivt spara och testa!!!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback