Konserverade tomater = sommar på burk
- Starta ugnen på 140 grader. Diska några burkar med tillhörande lock under tiden som ugnen värms upp. Torka torrt och ställ in burkar och lock i den varma ugnen så att de sista bakterierna dör. De ska stå där i ca 10 minuter, och den tiden används lämpligtvis till att förbereda tomaterna.
- Rengör tomaterna ordentligt och stick några hål i varje tomat med en tandpetare. Skala vitlöksklyftorna. (det är tomaten som är hjälten i den här rätten, så det behövs inte så mycket. 1-2 klyftor per burk är lagom). Skölj och hacka örterna.
- Ta ut burkarna ur ugnen och fyll dem med tomater. Varva med kryddor och hela vitlöksklyftor. Packa tomaterna så tätt det går. Häll på några matskedar olivolja och förslut burkarna ordentligt.
- Tillaga tomaterna i ugnen i ca 20 minuter (det ska bubbla ordentligt i burkarna och tomaterna ska ha åkt upp till ytan)
Låter MYCKET gott och ska testas, minus rosmarinen, för det är en krydda som jag inte riktigt kilar stadigt med...
Så gott det låter! Bra julklappstips dessutom!
Låter gott!
Coolt:) Låter gott med solsken i burk:)
Japp, basilika å timjan får jag gå loss med istället, ska åka å köpa burkar i morgon till min lingonsylt, tomater och inlagda svamp tänkte jag...
Åh, smarrigt det verkar! Jag måste verkligen prova men har en liten nybörjarfråga. Kan man ställa burkar med sån där "gummitätning" i ugnen utan att gummit förstörs? Trevlig blogg förresten, jag återkommer säkert! :)
Hej!
Jag ser inte att du har skrivit ut temperatur på ugnen så jag antar att det ska vara samma 140 grader som när man rengör burkarna?
Får inte mina att bubbla???
Ett tips.. när det är klart å du tagit ut dem ur ugnen.. vänd burkarna uppåner, medan de svalnar.. det blir vakum i burken, förvara dem uppåner å de håller mycket längre 🤗Mvh Henrietta