Citronpannacotta med boysenbär och jordgubbar

Panacotta är en av mina favoritdesserter. Lätt att göra, förbereds helt och hållet och kan varieras i all oändlighet. Det är lite extra kul att göra hemma hos mamma och pappa, eftersom deras frys alltid innehåller en massa spännande bär. Och nu under sommaren behöver man ju inte ens frysen. Om man inte vill använda boysenbär förstås. 
 
Boysenbär. Älskart. Lite som en korsning mellan hallon och björnbär, men mycket syrligare. Gissa om jag blev glad när mamma skaffade en buske för några år sedan. Förra året var första året som den gav något annat än smakprov och de bär som fanns kvar i frysen fick äran att toppa vår dessert en kväll. Årets bär har mognat för länge sedan, men jag är inte längre på samma ställe som bärbusken...
 
 
Citronpannacotta
Första gången jag åt pannacotta var det Anna / á la Hassel som bjöd på det. Hos henne hittar du mängder med olika pannacottavarianter, och det är ett av hennes recept som jag använt. Bara omarbetat lite så som man alltid gör i köket...
 
5 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
Saft från 1 citron
Finrivet skal från ca ½ citron
 
Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Koka upp vispgrädden med socker, citronsaft, snittad urskrapad vaniljstång (vaniljmärgen blandar du givetvis ner i grädden) och vaniljsocker.
  3. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden. Tillsätt citronskalet, ta upp vaniljstången och låt blandningen svalna något.
  4. Häll upp pannacottan i glas eller portionsskålar, ställ den kallt att stelna minst 3 timmar eller över natten. Kom ihåg att plasta över dem så det inte blir skinn på pannacottan eller att den tar smak av nåt i kylen.
Bärtopp i gelé
Självklart funkar det precis lika bra med andra bär, men detta var vad som användes denna gång.
 
250 gram boysenbär
250 gram jordgubbar, skurna i skivor
Sockerlag (0,5 dl socker + 1 dl vatten kokas)
2-3 msk koncentrerad röd saft
1 gelatinblad
 
Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter
  2. Koka sockerlagen och tillsätt saftkoncentrat.
  3. Ta upp gelatinbladet och krama ur det, smält ner i den heta sockerlagen. Låt blandningen svalna en stund, men inte så länge att den hinner stelna.
  4. Nu är det bara att färdigställa desserten: häll försiktigt gelén över pannacottan. Fördela sedan ut jordgubbar och boysenbär i gelén. Ställ kallt ytterligare någon timme innan servering.

Kommentarer
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Citron lät som en fräsch och frisk smaksättare i världens bästa dessert:)

Svar: It is! Världen vore så mycket tråkigare utan citron. Ungefär som en värld utan bacon...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-08-18 | 11:44:50
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Emma Julmust säger:

Detta lät bara ljuvligt gott!

Svar: Det ÄR ljuvligt gott :-)Och tänk till jul... Med blodapelsiner och lite mörk choklad?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-08-18 | 11:50:48
Bloggadress: http://julmust.blogg.se/
Queen of Kammebornia säger:

Men oj så himla gott det ser ut!

Svar: Pannacotta är super :-) Jag bara älskar det, speciellt eftersom man kan göra så himla många olika varianter utifrån samma recept!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-08-18 | 20:42:31
Bloggadress: http://queenofkammebornia.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback