Citronpannacotta med boysenbär och jordgubbar
Panacotta är en av mina favoritdesserter. Lätt att göra, förbereds helt och hållet och kan varieras i all oändlighet. Det är lite extra kul att göra hemma hos mamma och pappa, eftersom deras frys alltid innehåller en massa spännande bär. Och nu under sommaren behöver man ju inte ens frysen. Om man inte vill använda boysenbär förstås.
Boysenbär. Älskart. Lite som en korsning mellan hallon och björnbär, men mycket syrligare. Gissa om jag blev glad när mamma skaffade en buske för några år sedan. Förra året var första året som den gav något annat än smakprov och de bär som fanns kvar i frysen fick äran att toppa vår dessert en kväll. Årets bär har mognat för länge sedan, men jag är inte längre på samma ställe som bärbusken...
Citronpannacotta
Första gången jag åt pannacotta var det Anna / á la Hassel som bjöd på det. Hos henne hittar du mängder med olika pannacottavarianter, och det är ett av hennes recept som jag använt. Bara omarbetat lite så som man alltid gör i köket...
5 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
3/4 dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
Saft från 1 citron
Finrivet skal från ca ½ citron
Finrivet skal från ca ½ citron
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
- Koka upp vispgrädden med socker, citronsaft, snittad urskrapad vaniljstång (vaniljmärgen blandar du givetvis ner i grädden) och vaniljsocker.
- Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden. Tillsätt citronskalet, ta upp vaniljstången och låt blandningen svalna något.
- Häll upp pannacottan i glas eller portionsskålar, ställ den kallt att stelna minst 3 timmar eller över natten. Kom ihåg att plasta över dem så det inte blir skinn på pannacottan eller att den tar smak av nåt i kylen.
Bärtopp i gelé
Självklart funkar det precis lika bra med andra bär, men detta var vad som användes denna gång.
250 gram boysenbär
250 gram jordgubbar, skurna i skivor
Sockerlag (0,5 dl socker + 1 dl vatten kokas)
2-3 msk koncentrerad röd saft
1 gelatinblad
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter
- Koka sockerlagen och tillsätt saftkoncentrat.
- Ta upp gelatinbladet och krama ur det, smält ner i den heta sockerlagen. Låt blandningen svalna en stund, men inte så länge att den hinner stelna.
- Nu är det bara att färdigställa desserten: häll försiktigt gelén över pannacottan. Fördela sedan ut jordgubbar och boysenbär i gelén. Ställ kallt ytterligare någon timme innan servering.
Kommentarer
Ann-Sofi MATSAFARI säger:
Citron lät som en fräsch och frisk smaksättare i världens bästa dessert:)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Emma Julmust säger:
Detta lät bara ljuvligt gott!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Queen of Kammebornia säger:
Men oj så himla gott det ser ut!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback