Har du rätt storlek på din BH?

Det finns två saker som många kvinnor gör fel. Saker som skulle göra många kvinnor så mycket snyggare. Saker som alla kan påverka, oavsett om man är den där snyggingen som folk vänder sig om efter på gatan, eller om man är vacker på något annat sätt.
 
Två saker som alla kan göra något vettigt av. Det ena är ögonbrynen. Åh vad många förstör sina bryn! Men det ska jag inte prata om idag. Kanske nån annan dag. Det andra är valet av BH. Många gånger ser jag kvinnor som har illasittande BH:ar. Såna som åker upp långt på ryggen, eller ger personen fyra bröst (eller i värsta fall sex bröst...) och som inte gör något som helst för att smickra figuren och hjälpa kläderna att sitta bra. Visst. Det är svårt att hitta den perfekta BH:n. Men inte på något sätt omöjligt.
 
Inte om man går till en BRA butik. En specialiserad underklädesbutik. Detta är något som alla borde göra, oavsett om man har liten, normal eller stor byst. Visst, har man tuttar av normal storlek så klarar man sig ofta fint på Lindex. Men det är ändå bra att gå till en specialiserad underklädesbutik för att få veta vilken storlek man ska köpa. Hur den perfekta BH:n ska sitta.
 
 
Läste nånstans att ungefär 90% av kvinnorna använder fel storlek. Och då innebär det i de allra flesta fallen att man har en för stor omkrets och en för liten kupa. Nu tror jag iofs inte att 90% är en sanning här i Sverige, men räknar man globalt så är det nog sant. I alla fall i länder där man kan shoppa på Victorias Secret. Hopplöst ställe med okunnig personal. På Victorias Secret anser man nämligen att axlarna ska hålla bysten uppe. Vilket så klart är helt fel. Jag hamnade i en... hrmmm... väldigt högljudd diskution med en VS-expedit som ville pracka på mig en BH som var 15 cm för stor i omkrets, och där BH:n inte ens nådde in till kroppen mellan brösten. Expediten tyckte dessutom att det var helt fruktansvärt att BH:n lämnade märken på kroppen. Look what your bra is doing to you! Det blev ingen shopping i den butiken om man säger så.
 
Bysten ska hållas upp av BH:ns omkrets. Inte av axelbandet. BH:n ska sitta så pass tight att man får in ett par fingrar mellan bandet och kroppen, inte mer än så. Dessutom: när man shoppar så ska man se till att den sitter på yttersta hyskorna för att få mest valuta för pengarna - när BH:n har töjt sig efter några månader (vilket även bra kvalitetsBHar gör) så finns det ju utrymme att tighta till den, så att den sitter bra ett tag till.
 
Bygeln ska omsluta hela bröstet. Den ska alltså börja under armhålan, inte "framme på kroppen". Då använder man för liten kupa.
 
En B-kupa är en B-kupa är en B-kupa? Nope. Kupans storlek baseras på differensen mellan bystens omkrets och omkretsen under bysten. Det betyder alltså att själva kupan på en 80B och en 70D är ungefär lika stora. Testa det nästa gång du ska köpa en ny BH: gå ner en storlek på omkretsen, och gå upp en storlek i kupan. Är du en av alla dessa kvinnor med fel BH-storlek så kan detta lilla trick göra underverk för figuren.
 
Vi med udda storlekar är förpassade till specialbutiker i vilket fall som helst. Att hitta omkrets 65 (som jag har) i en vanlig butik näst intill omöjligt. Men OM man skulle hitta den omkretsen så finns den ändå inte större än A-kupa, och förmodligen med Hello Kitty-tryck. Och om man, som jag, har ändrat vikt några kilon åt ena eller andra hållet sedan man sist shoppade så är det dags att prova ut en ny storlek. Secialbutik, here we go!
 
Igår rustade jag mig därför med två glas vin och begav jag mig sedan ut på shoppingtur. In på Gustaf och 10 minuter senare var jag 3 BH:ar rikare och 1850 kronor fattigare. Jag hade definitivt inte behövt en styrketår, så smidigt var det.
För dig som tänker shoppa underkläder i Stockholm kan jag verkligen rekommendera ett besök på Gustaf Mellbin. De har två butiker, en vid Mariatorget och en i Gamla Stan. Personligen föredrar jag att handla vid Mariatorget, då den butiken är större och därmed har ett bättre utbud. Sen har de härliga provrum och FANTASTISK personal. Var annars kan man hitta tre perfekta tutthållare på 10 minuter?
 
Förhoppningsvis är ovanstående inga nyheter. Men om du känner dig träffad av denna text: Gör dig själv en tjänst och gå in i en specialiserad underklädesbutik. Be om hjälp. Kom därifrån med en helt ny figur. Din spegel kommer att le mot dig. Dina kläder kommer att sitta bättre. Och din rygg... Den kommer att tacka dig!
 
Just do it!

Nope. Detta inlägg är inte sponstat på något sätt. Jag tycker bara att en bra BH är varje kvinnas rättighet, och att butiker med bra utbud och riktigt serviceminded personal förtjänar att lyftas fram :-)

Kommentarer
Linda säger:

Det är så sant det du säger...

Det tog mig ett år efter jag fått barn att inse att bh-storleken var fel. Jag hade -tvärt om vad många får - fått behov av större kupa. Oops. Gjorde inte mig nåt eftersom jag inte är förärad med några jätteboopisar. Och inte blev jag mindre glad då jag insåg att omkretsen fortfarande var densamma - det ar ju DEN jag trodde hade ökat..

Men sen - när man väl shoppat med personlighjälp tycker jag lindex funkar bra. I alla fall ibland.

Svar: Grattis :-) Men det är ju lite skumt det där med efter-graviditet-bröst. Om man hade små bröst innan så brukar de bli ännu mindre. Och var de stora innan barnet/barnen så brukar de bli enorma. Vart ligger rättvisan i det?

Sen har du helt rätt i att vanliga butikerna (Lindex, Twillfit osv) har ett bra basutbud. Men tyvärr får man inte ha mindre omkrets än 70 eller större kupa än E :-/
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-13 | 10:36:03
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Fisan säger:

Jag håller med dig helt och hållet! Dessutom, om man lägger lite mer pengar på en BH så är min erfarenhet att de fortfarande gör under för figuren, efter 4 år.

I Trondheim (om man nu är i krokarna ;)) finns det en sån jävla bra underklädesbutik. Den är stor som en skrubb, har ett eller 2 provrum och i "butiken" får det plats max 4 kunder. Deras underkläder är snäppet under vad jag skulle klassa som svindyra. Helt klart dyrare än CK-bh. Jag betalade 800 NOK för en BH där år 2006... Jag har den kvar och den sitter fortfarande svinbra. Då kan jag känna att det inte var en sån dyr BH längre...

Svar: Trondheim, är man inte i så ofta... Men ska tänka på det om jag åker dit :-)
Annars är det tankesättet något som jag försöker applicera oavsett vilka kläder jag köper. Att bryta ner kostnaden per användningstillfälle. Typ partytoppar som används två-tre gånger får kosta max 200 spänn (om det inte är något speciellt speciellt speciellt tillfälle så klart). Men ett par skor som kommer att användas dagligen i två säsonger får lugnt kosta 1500 spänn.

Bra köp där förresten. 7 år är ju lysande :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-13 | 12:39:28
Bloggadress: http://rdetbarajageller.blogspot.se/
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Jag är fröken tråkmåns som älskar sport-bh överallt annat. Inga bågar, inget push och gud så skönt det är!

Svar: Håller med om att det är skönt - men det är fortfarande lika viktigt att ha rätt storlek :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-13 | 13:52:45
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
lillgarden.blogg.se säger:

Inte haft BH sedan man fick barn känns det som... Jo kanske en amningsBH kanske...
Kanske dags att åka till en riktig affär och skaffa sig en....
Gör ju så mycket för hela kroppsbilden...

Svar: Ja för tusan gör det. Det har du gjort dig förtjänt av :-) Jag lovar!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-13 | 14:58:51
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
lillgarden.blogg.se säger:

Och det där med ögonbryn måste du ju ta en dag! Det vill iaf jag läsa om!

Svar: Okej, då ska jag fila på det. Men det måste dröja lite - detta ska inte gå och bli nån skönhetsblogg haha :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-13 | 14:59:07
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
ninja säger:

tack för tipsen! :)

Svar: Varsågod :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-14 | 16:24:11
Bloggadress: http://ourfirstplace.blogg.se
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Nästa gång ska jag testa att gå upp någon kupstorlek men behålla den mindre omkretsen :) Tycker det är svårt att hitta bh jag tycker sitter snyggt och bekvämt, borde lyxa till det en dag med att gå in i en specialbutik :)
Och jag tar också gärna emot tips på ögonbryns rätt och fel ;)

Svar: Men om du tycker att det är svårt så gå till en specialiserad butik. För att få hjälp att prova ut dem. Jag har aldrig lyckats slita ut en BH som jag köpt på (exempelvis) Gustaf. Och om inte annat: får du hjälp med det så har du ju koll på vad du ska shoppa nästa gång du är på Lindex :-)
Ska fila på det där med ögonbrynen då, men det får nog vänta lite - det ska ta mig tusan inte bli nån skönhetsblogg av stället haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-14 | 17:09:40
Bloggadress: http://pysselmani.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback