Blåsa glas

Jag har alltid varit faschinerad av glasblåsning och jag vet EXAKT vart den faschinationen kommer ifrån: jag hade en bok om jultomtens verkstad när jag var liten. Minns inte vad boken heter (den bor hos systersonen nu) men det var såna fantastiska illustrationer i den. Även när jag tittat i den som vuxen så kan jag verkligen fastna i bilderna och leta efter detaljer som jag inte sett förut.
 
I boken får man följa förberedelserna inför julen. Allt från att tillverka och slå in julklappar, ta hand om renarna, baka kakor. Och nissarna som blåser julgranskulor. DÄR fastnade jag.
 
 
Sommarlovet mellan 6:an och 7:an följde jag med Ann-Sofie och hennes familj till Göteborg. Där någonstans hamnade vi i en liten liten glashytta. Det var första gången jag såg glasblåsning live. Kände värmen i hyttan. Såg hur glaset växte fram. Där insåg jag attt magin från boken var ännu större i verkligheten.
 
 
I 30-årspresent fick jag en glasblåsningsdag. Det var en helt fantastisk upplevelse, och om det är fler personer därute som funderar på att testa så: kör! Kör på för tusan. Innan vi körde igång så tänkte jag att "jag är glad om jag kommer därifrån med en glasklump som minne av dagen". Men faktum är att det blev riktiga saker.
 
 
Självklart med fullständig handledning. En erfaren glasblåsare bredvid som övervakar, inspekterar och vägleder varje litet moment. Som hela tiden talar om hur och vad jag ska göra härnäst. Men ändå.
 
 
Det är faktiskt enklare att blåsa blas med fullständig handledning jämfört med att dreja med fullständig handledning. Nu påstår jag inte på något sätt att hantverket skulle vara lätt. Men med någon som håller en i handen hela vägen kan man faktiskt få med sig något användbart hem. Att ha ett par skålar i köksskåpet (och ytterligare en som donerats till kära mor) som jag själv har gjort är jävligt kul :-)
 
 
Alla glasblåsarbilder är tagna i glashyttan på Skansen. Och här på slutet mina två nybörjaralster.

Kommentarer
Fisan säger:

Det här är vad jag kallar hard core-pyssel!! Som alltid är jag djupt imponerad. Rackans snygga skålar!

Svar: Tack :-) Hardcorepyssel... Bra ord! Men du.. När får man se dig på keramiken då? Spanar hela tiden ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-19 | 13:55:44
Bloggadress: http://rdetbarajageller.blogspot.se/
Linda/Candygirl säger:

Wow...skitsnygga. vilken rolig present

Svar: Det var helt fantastiskt! Jag skulle verkligen vilja lära mig det hantverket, men jag nöjer mig med keramiken för tillfället. Men OM jag får på tok för mycket pengar någon dag, och inte behöver bekymra mig om försörjning... Ja då säger jag upp mig och tar en lärlingsplats i en hytta :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-19 | 15:07:04
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Sockenvägens Söta säger:

Wooooow! För att vara nybörjare så såg det där riktigt proffsigt ut, och det måste ha varit en suuuperskoj upplevelse! KRAM KRAM

Svar: Helt underbart! Vill göra igen och igen och igen och igen. Om jag nån gång vinner pengar så att jag inte behöver bekymra mig om försörjning så ska jag helt klart ta en lärlingsplats på en glashytta. Eller så får jag gifta mig rikt....
Hur är status på Sockenvägen då? Har du klarat dig?
KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-19 | 18:21:16
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Helena säger:

Men hallå vad duktig du är. Vilken grej. Jag hade gissat Kosta Boda!

Svar: Tack. Nu vill jag vara typiskt svensk och inte ta åt mig så mycket av äran, eftersom jag hade fullständig hjälp precis hela vägen. Men jag tror att jag struntar i det och sträcker på mig lite istället :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-19 | 22:58:03
Bloggadress: http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena
Helena säger:

Bra, fortsätt så, duktiga du!!! bto, ska du gå på Stora Bloggdagen 4/5? Jag ska.

Svar: TACK för påminnelsen! Hade ju tänkt anmäla mig men glömt det.... Nu är anmälan inskickad, så håll en tumme för att det finns platser kvar :-)
Ska du på Jungs mat- och dryckevent på torsdag?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-19 | 23:02:11
Bloggadress: http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena
Helena säger:

Nä, de har nog glömt bort mig nu... buhu buhu :( Ser fram emot din rapport! :)
Hoppas du får en plats!!!!!! Räknar med att vi ses i maj då ;)

Svar: Men! Vad tråkigt, hade ju nästan räknat med att springa på dig där. Nåväl, jag får dokumentera extra mycket för din skull :-)
Japp, jag håller tummarna för att jag får en plats! Ska du köra middagen också?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-19 | 23:11:21
Bloggadress: http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena
Marie säger:

Wow, dina skålar är hur fina som helst, förstår att du är stolt över dem! Jag är också fascinerad av glasblåsning (bor dessutom nära glasriket) men som färdiga alster är jag svagare för keramik.

Svar: Tack Marie :-)
Håller lite med, men ändå inte... Allt har sin tjusning :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-20 | 19:10:54
Bloggadress: http://scrappa.gladers.net
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Vilken rolig upplevelse! För många många år sedan fick jag se hur de där experterna blåste och formade glasfigurer. Helt otroligt!

Svar: Mmm det är ett vansinnigt spännande hantverk. Det som jag är nästan mest imponerande är de munblåsta glasen. Som man blåser i serier. Där jag knappt ser skillnad på första- och andrahandssortering, så likt är allt.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-20 | 20:53:56
Bloggadress: http://pysselmani.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback