DIY: Chalkboard på loppad tavla

Det har varit lite tyst här de senaste dagarna. Lillkillen är risig. Jag är risig. Snor, Alvedon, glass. Höstens VAB-träsk förklaras härmed officiellt invigt.
 
Under vårens Pinterest-maraton snöade jag in på chalkboards. Vi hade t.o.m. planerat att måla en vägg i köket med chalkboardfärg, men väl på plats kom vi fram till att det inte kommer att bli så bra. 

Men när jag snöat in på något, då VILL jag! Så då får man ta till plan B. Jag hittade en tavla för en femtilapp på loppis och här är resultatet. 
 
 Ni som följer mig på instagram har redan sett detta. Och du som inte följer; häng på. @tomtens_dotter
 
 ...och här som en del i helheten
 
 
Om du vill göra en liknande tavla behöver du:
  • Tavla
  • Chalkboard-färg (jag använde Beckers och tyckte att den täckte bra) och pensel
  • Maskeringstape
  • Spackel och spackelspade
  • Sandpapper och slipkloss
Gör så här:
  • Om tavlans mönster har mycket struktur är det bra att slipa ner den lite först.
  • Maskera kanterna
  • Spackla ett eller flera lager till dess att ytan är slät.  Sandpappra mellan varje omgång. Min tavla hade ganska mycket struktur så för mig krävdes det tre vändor med spacklet.  
  • Måla med chalkboardfärg. Måla ett lager lodrät och nästa vågrät. 
  • Ryck tejpen och du är klar. 
När man skriver på tavlan så ska man först kladda över hela tavlan med krita och sudda ut, så att tavlan blir lite "dammig". Detta gör man för att undvika att tavlans första skrift "bränner fast". Vet inte om det stämmer, men har läst det på några olika ställen så jag ville inte chansa, utan var en duktig idiot och följde reglerna 🙂
 
 Julig inspiration från Pinterest
 
Nu måste jag bara lära mig att skriva snyggt. Och kreativt. Med ett flow. Och lite snirkliga bårder, swirls och sånt. Då kan en och samma tavla anpassa till olika årstider och högtider. 
 
 
Bonustips: När man målar ett mindre projekt där man redan från början vet att det kommer att bli färg över så är det viktigt att undvika spill och hålla färgburken kanter rena, annars blir det stört omöjligt att få upp burken nästa gång. Sätt en bit maskeringstejp tvärs över burken, då kan penseln strykas av mot tejpen och heureka! en burk med rena kanter som går att öppna två månader senare 🙂

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback