Saffransaioli med sambal oelek
Idag blir det årets första kräftskiva. Kanske lite sent, det borde ha varit för en månad sedan. Men det gör inget - det är alltid gott med kräftor. Faktum är att när jag var tonåring hände det ett par år att vi käkade kräftor på juldagen. Som avbrott i julmaten liksom. Det hade säkert mest att göra med att mamma ofta hittade nåt överblivet paket i frysen när hon rotade fram löjrommen, men det är ju bara bra :-)
När det vankas kräftor så är det ju faktiskt tillbehören som är roligast. En sak som jag alltid brukar göra är en supergod saffransaioli. Passar jättebra till alla sorters skaldjur. Och till fisksoppa. Funkar säkert som kall sås till all möjlig fisk när jag tänker efter :-)
Inte är det speciellt krångligt heller. Mosa/pressa vitlök efter behag (vilket i min värld innebär ett par klyftor) och blanda en äggula, sambal oelek efter behag, en tesked dijonsenap och lite citron. Har jag ingen citron hemma så tar jag balsamvinäger istället. Smaken blir lika god, men den blir lite mörkare i färgen så klart. Kör med elvisp och droppa i olja, lite, lite i början och sen kan man öka på hällandet lite. När konsistensen är lagom (efter ca 1,5-2 dl olja) så är det bara det roliga kvar: smaksättningen... Ett kuvert saffran, lite salt (eller Herbamare) och vitpeppar. Kanske behövs det mer citron, senap eller sambal? När jag gör denna till skaldjur gillar jag att lätta upp den med kanske en matsked creme fraiche eller gräddfil. Gör jag den till fisksoppa så skippar jag det.
Kommentarer
This christmas säger:
Mmm vad gott det ser ut!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback