Receptskiss på juldessert

Som jag sa i tidigare inlägg är jag en sån person som läser och inspireras av recept. Jag har ständigt en pågående kokbok i sängen och en annan på soffbordet. Matlagningsprogram? Japp, jag ser de flesta.

Delar av min kokbokssamling. My own. My precioussssss. Jag får plocka bort några med jämna mellanrum så att de ska få plats. Jag är liiite orolig för att hyllan ska braka ihop, ni ser hur böjd hyllan är va? Dessutom kan jag berätta en liten hemlis: Jag har nog bara lagat sisådär 20-30 rätter totalt från alla dessa böcker. Enligt recept alltså. Men å andra sidan har de omformats till hur många andra recept som helst.

I morse hade jag en dessertskiss i hjärnan när jag vaknade, så denna måste dokumenteras pronto. Detta är ett hopkok som jag tror kommer ifrån när Heston Blumenthaal gjorde Baked Alaska i programmet In Search For Perfection, något recept på semifreddo med krossad maräng (tror att det var i onsdagens Jamies 30 minutes meal) och gårdagens fyndrecept på Gingerbread Brownie.

Nu tänker jag så här: Om man skulle göra nån form av "dubbelglass" i en avlång sockerkaksform? Först gör man en vaniljglass smaksatt med rårörda lingon. Den glassen ska frysas in i ett rör, lika långt som sockerkaksformen, som man formar av OH-film eller något liknande. Sen rullar man två smala "korvar" av pepparkaksdeg, återigen lika långa som sockerkaksformen. Därefter gör man ytterligare en vaniljglass som smaksätts med krossad pepparkaka och krossad maräng. Smetar ut en del av pepparkaksglassen i sockerkaksformen, lägger i rullen med lingonglass (med OH-filmen borttagen så klart), fyller på med mera pepparkaksglass, lägger i "pepparkaksdegskorvarna" och fyller på med den sista pepparkaksglassen.
Detta borde bli supergott och dessutom väldigt snyggt när man skär upp glassen i skivor.
Tål att testas. Men inte idag.


Trackback