Polkabräck, part 2
Dagens julbestyr har bestått av att göra ytterligare en sats polkabräck. Busenkelt och smakar smaskens. Dessutom ett toppenrecept om du vill involvera barnen i julgodismakeriet: Låt dem "hacka" chokladen á la Jamie Oliver (dvs låt chokladen vara kvar i förpackningen och slå den mot lämpligt ställe för att dela den i småbitar). Mortla polkagrisar är också ett toppenjobb för dem.
Sådärja. Ska bara brytas i bitar.
Polkabräck
Har modifierat FÖLJANDE recept lite:
175 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
200 gram vit choklad
2 dl polkagrisar
ca 20 droppar pepparmyntolja
Smält den mörka chokladen tillsammans med den ljusa. Bred ut den på ett bakplåtspapper ca ½ cm tjockt eller lite tunnare. Låt chokladen stelna helt.
Krossa under tiden polkagrisarna så att du har lite småsmulor och lite grova bitar.
Smält den vita chokladen. Ställ åt sidan ett tag så att den får svalna lite (så att du inte smälter den mörka chokladen i nästa steg). Tillsätt pepparmyntoljan.
Bred ut den vita chokladen ovanpå den mörka, och strö på polkagriskrosset.
Bryt i bitar när chokladen har stelnat.
600 gram senare...
Helgen har i alla fall varit toppen. I fredags mötte jag upp Cecci vid lunch, vi var på stan och shoppade lite, sen hem till mig för en glögg eller fyra.
I lördags firade vi Petras födelsedag. Sedan blev det söndag och första advent. Tända första ljuset, dricka mera glögg, äta lussekatter, promenera i snöfallet.
Alldeles underbart.
Annars har det varit lite dåligt med bloggande senaste dagarna. Bot och bättring är på väg, jag lovar :-)
Bästa städtipset
Ta en vanlig sprayflaska, de brukar rymma runt 7-8 deciliter.
Häll i 1 dl Yes diskmedel och 1 dl ättika
Fyll på med kokande vatten (nu kommer flaskan att tappa formen, men vem bryr sig?)
Det är ett helt perfekt rengöringsmedel för diskbänkar, duschar, handfat och praktisk taget tamigfan allt.
Smidigaste sättet att rengöra badrumskaklet: Spraya på överallt, gå därifrån och njut av en glögg och några pepparkakor och en jultidning en liten stund. Efter 10 minuter räcker det i princip med att bara spola av :-)
CD-låda för julskivorna
Förra året pysslade jag en helt vanlig, tråkig CD-låda från IKEA till min syster. Inte så plottrig och dekorerad, det är inte hennes grej - försökte därför att hålla den så stram som möjligt.
CD-lådan kommer från IKEA (som sagt).
Papper från Panduro. Ska du ge dig på detta projekt själv rekommenderar jag att du använder dig av ett tunnare papper, spara dina styvare scrapbookpapper till dekorationer istället. Du kan nämligen inte ta bort metallbeslagen, utan man får skära ut NOGA. När kanterna på locket dessutom är A) rundade och B) inte så långa har ett styvare papper tendens att "hoppa av" - hur noga man än är när man tejpar och limmar!
Kantstans från Fiskars
Bokstäver utskurna med min älskade Revolution
Papperet syns lite bättre på denna bild - klicka för större storlek
Årets julvärd
Jag ska fira jul med ANDRÉ POPS :-)
Me LOVE him!!!
Årets julklapp är en...
Surfplatta
-ridå-
1. Har någon köpt/ska köpa en surfplatta i julklapp i år?
2. Nån som önskat sig en surfplatta?
Mina svar på ovanstående frågor är nej och nej.
Vad svarar du?
Gardiner i vardagsrummet är FÄRDIGA
Får jag sova nu?
Torkat av ovanpå skåpen
Plockat ur böckerna från kokbokshyllan och dammtorkat
Har dessutom en meter hylla med diverse burkar. Den (inklusive alla burkar) är ren.
Fläkt, ugn och spis är rengjorda.
Kört snuskdisken (fläktfilter, badrumshyllor - sen fick foppatofflorna åka med oxå)
Torkat köksluckor och putsat vitrindörrarna
Städat kylen
Städat skafferiet
Rengjort i sopskåpet
Städat i de där köksskåpen som anfaller när man öppnar luckan
Röjt bort allt skit ur mina hörnhyllor (har ingen låda att offra för kaos - därför har tyvär post som kan gås igenom "sen", anteckningsblock, receptutskrifter och diverse annat krafs hamnat där.
Torkat golvlister
Skrubbat elementet
Dammsugit och KNÄSKURAT golvet.
Torkat av möblerna ordentligt - dvs även ryggar och ben på stolarna och bordet (okej, bordet har ingen rygg, jag veeeeet)
Dessutom har jag röjt upp på uteplatsen, skruvat ihop mina nya fåtöljer och nålat lite gardiner.
Nu är det kakel, köksbänkar och fönstertvätt kvar. Och jag måste plocka ner kökslampan och diska den. Men det får vänta till imorgon. Nu ska jag sova.
Titta, kom och titta kom sätt er här omkring.
Det dröjer säkert ännu en stund
innan sömnen kommer med John Blund han vill visa oss någonting.
Sedan, genast sedan när sagan tagit slut.
Då lovar vi att sova så sött
efter dagen är man ganska trött men först tar John Blund med oss ut.
Läggdags, det är läggdags för klockan slagit sju.
Vi träffas säkert åter en dag
då vi roar oss igen ett slag sov så gott godnatt med er nu.
Kolla in dessa söta!
Bara det att det inte direkt är säsong för påskkycklingar just nu.
Klurar lite på om man skulle kunna dela marängsmeten i två delar och göra en vit botten, för att sedan spritsa på rött och på så sätt få en tomteluva :-)
Santa baby
Blev lite inspirerad av Kylie Minough och hennes underbara version av Santa Baby :-)
Välkommen hem, raringar
Mina 2 Laminofåtöljer har ÄNTLIGEN levererats.
Tomtesemster
Nu har jag semester i en vecka. Här ska städas och fejas, gardiner ska sys och det ska bli fint och adventigt och rött och juligt och alldeles... alldeles underbart.
Har faktiskt varit lite duktig idag (trots att det är vinterstudion och stafetter).
Hitills (kl 12) har jag
slängt extrasängen så att pysselrummet kan bli ett pysselrum :-)
satt upp en taklampa i redan nämnda pysselrum (inhandlad igår på IKEA)
Tagit hand om hälften av tvätten
Tömt ut två av kökslådorna och torkat ur samt diskat lådinsatsen.
Nu är bara 98% av jobbet kvar haha
Lite godsaker...
Gårdagen har varit toppen! Vaknade upp hos pojkvännen, såg att världen var vackert vintervit (även om det bara var ett par centimeter), blev hämtad av Eva och så styrde vi kosan mot Barkaby. Det blev ett nytt skrivbord och diverse krafs inhandlat där. Vidare till Jysk och Rusta. Har äntligen hittat en slinga till julgranen som INTE är formad som en lång cirkel. Istället är det en koppling högst upp där det sitter 6 slingor som man sprider ut var för sig.
Sen åkte vi hem till Eva för lite julbak, mys, god middag och glögg. Hennes små grabbar är små söta monster fyllda med massvis med energi och höga ljud, men även fyllda med massvis med pussar, kramar, dans och gos. Hennes stora grabb (maken alltså) lagade älggryta med timjan och citron. Smakade smaskens. Underbar familj, me like them a lot!
Testade även två nya godisrecept, där båda blev goda.
Håll till godo med recepten:
Iskokos
Receptet kommer från Elisabeth Johanssons bok Godis (som jag förövrigt kommer att skriva lite om när jag provlagat fler recept - den är inspirerande!)
200 gram (en påse) kokos
1½ dl kondenserad mjölk
250 gram florsocker
Röd karamellfärg
Blanda kokos med kondenserad mjölk.
Sikta över florsocker och rör ihop.
Bred ut HÄLFTEN av massan på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt. Försök få raka kanter på din "kokosmatta".
Blanda resterande kokosguck med några droppar röd karamellfärg och bred ut det ovanpå.
Låt stå i kylskåp några timmar, skär sedan upp i fyrkantiga rutor.
Kommentar efter att ha testat receptet första gången: Jag gillar inte kokos, men pappa gör, och hela familjen måste få sitt när det är jul. Men det jag kände spontant var att det smakade ungefär som innandömet i Bounty - vilket naturligtvis leder till att nästa gång jag gör detta recept kommer jag att nöja mig med en färg på massan och sedan doppa bitarna i choklad.
Polkabräck
Receptet kommer ifrån Julgodis - de där bakböckerna som Aftonbladet sålde i vintras och våras.
200 gram mörk choklad
200 gram vit choklad
2 dl polkagrisar
Nån droppe pepparmyntolja
Smält den mörka chokladen. Bred ut den på ett bakplåtspapper ca ½ cm tjockt eller lite tunnare. Låt chokladen stelna helt.
Krossa under tiden polkagrisarna så att du har lite småsmulor och lite grova bitar.
Smält den vita chokladen. (Om du vill kan du spetsa den lite med några droppar pepparmyntolja)
Bred ut den vita chokladen ovanpå den mörka, och strö på polkagriskrosset.
Bryt i bitar när chokladen har stelnat.
Kommentar efter att ha testat receptet första gången: Vi körde hälften mörk, hälften ljus choklad i steg 1. Vi hade problem att få den vita chokladen att smälta fast i den mörka - när vi bröt bitarna delade de på sig. Jag tror att man ska se till att göra lite mönster i den mörka chokladen med en gaffel, så att chokladsorterna lättare "hakkar i" varandra. Men smaken var det inget fel på. Definitivt ett recept jag kommer att göra igen.
Nu väntar frukost i sällskap med Jakob och Anders och damstafetten.
OT: Äntligen!
Sådärja! Skulle det vara så JÄVLA svårt att säga ok till?
(Blev tvungen att radera förra inlägget - av någon anledning vägrade deta inlägg att synas på startsidan, men det syndes under kategorin Off Topic. Men när jag raderade SMS-inlägget så hoppade det fram)
Julklappar från CoolStuff
Pojkvännen tipsade mig om DETTA inlägg igår. Jag skyndade mig att dra iväg ett mail, och några timmar senare hade jag fått svar. 400 spänn att testa julklappar för. Man tackar!
Håller för fullt på att spana in vad jag ska shoppa för kul - det är inte helt enkelt.
Och du... Du har dagen på dig att anmäla dig som testare.
Det finns verkligen hur mycket roliga saker som helst där. Dessutom är det stor humor att läsa deras produktbeskrivningar :-)
Hade jag haft en microvågsugn hade jag definitivt beställt dessa tofflor pronto. Helt genialiskt, vetevärmare i toffelformat. Det är nästan värt att skaffa en micro bara för dem.
Perfekt julklapp till barnen är Gelli-Baff. Ett pulver som förvandlar badvattnet till slime.
På tal om slime så kommer jag osökt att tänka på CyberClean. Nån form av slime som du kladdar ut på tangentbordet och VIPS gör det rent från äckliga hudrester, förkylningsbakterier, hårstrån och annat snusk. Detta blir definitivt en julklapp som kommer att slås in till juldagens paketlek. Sen en till mig själv oxå.
Tycker du inte att något av mina tips duger så varför inte testa CoolStuffs julklappsgenerator? Ställ in ålder, kön och vad klappen får kosta, sen får du upp ett gäng förslag.
Eller så söker du i någon av kategorierna:
Billiga julklappar | Julklappar till barn | Julklappar till henne | Julklappar till honom | Julklapp till flickvän | Julklapp till mamma | Julklapp till pappa | Julklapp till pojkvän | Julpynt | Roliga julklappar
Julklappstips: Böcker är alltid en bra present (part 2)
Just nu läser jag en helt fantastisk bok: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Detta är en helt fantastisk berättelse. En sån bok som gör att man (jag i alla fall) sitter och fnittrar högt på bussen.
Håll till godo med teasern från baksidan:
Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet – den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?
Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.
Till vem: Vem som helst faktiskt. Morfar, farmor, ung, gammal, van läsare, den som inte plöjt en bok efter att ens svenskalärare i högstadiet tvingade eleverna att läsa Singoalla. Ärligt.
Nästa boktips är The Playbook. Suit Up. Score Chicks. Be Awsome skriven av Neil Patrick Harris. Ska i ärligthetens namn erkänna att jag inte LÄST boken utan bara bläddrat i den. Det räckte.
Brukar du titta på How I Met Your Mother? Då är du ju väl bekant med Barney, eller hur? Här har vi hans raggningsskola. Självklart ingår den klassiska Lorenzo Van Matterhorn-tekniken :-)
Till vem: How I Met Your Mother-nörden. Den där killen som du inte vet vad du ska köpa till - i alla fall om han har humor :-)
Här är förra boktipsinlägget om nån vill ha fler tips.
Har du några bra boktips? Lämna ett avtryck vettja :-)
Ibland säger jag förbannat dumma saker!
Huset är stooort. Trädgården är stoooor (så pass att den 5-åriga versionen av mig lätt kunde gå vilse där). Både jag och min syster tycker att det ska bli kul att se hur det kommer att bli där, eftersom vi sprang där som små.
Förmodligen kommer vi att vara där på juldagen.
Syster: Det ska bli spännande att se hur det ser ut där, hur mycket som är kvar efter Olle.
Jag: Har du aldrig varit hos familjen Å?
Syster: Nej.
Jag: Jag har varit där några gånger, jag var ju tomte hos dem några år vet du.
Syster: You are VERY CLEVER!
Tänkte inte på att systersonen, 6 år, sitter vid bordet.
Fan. Fan. FAN!
Polkagrisar
OT: Alpina världscupen drar igång på riktigt
Lördag:
Damer slalom, första åket: SVT1 kl 09:50
Damer slalom, andra åket: SVT2 kl 12:50
Söndag:
Herrar slalom, första åket: SVT1 kl 09:50
Herrar slalom, andra åket: SVT1 kl 12:50
Nästa helg kör det igång på riktigt. Då får pojkvännen hård konkurens av André Pops när Vinterstudion slår upp portarna för säsongen.
Nytt jobb?
Tänk vilket drömjobb... Jag och Sanna har redan kommit överens om att vi ska dela på tjänsten i framtiden.
Mina favoriter av årgångsglöggarna (än så länge) är fjolårets mandarin (eller var det clementin? God var den i alla fall) och havtorn/kanel från 2007.
Har redan funderat på vad jag ska smaksätta 2011:an med.
Blodapelsin och Ingefära?
Om du skulle ansvara för 2011:an, vad skulle den smaka då? Och vilken är din favorit av de föregående?
Herrljunga MandarinChiliglögg
Måste smakas senare ikväll - men först måste jag vara duktig och dammsuga lite.
Ikväll kommer min syster, hennes sambo och deras 6-åring på besök. Stannar över helgen, så det lär vara lite tyst några dagar gissar jag.
Ha en fin helg!
Ps: är det någon som smakat denna glögg? Eller någon annan rolig nyhet på glögghyllan? Skriv gärna en kommentar!
Chilisylt
Lovade att återkomma med några recept från Nigella Jul, så här kommer det första. Chilisylten ska tydligen vara tokgod på en baconsandwich. Har själv testat till kallskuret, gorgonzola och till hårdost, och den är verkligen supergod!
Chilisylt
Ca 1½ liter
150 gram röd chili
150 gram röd paprika
1 kg syltsocker
6 dl äppelcidervinäger
Kärna ur chili och paprika och skär dem i grova bitar. Finhacka dem i matberedare.
Lös upp sockret i vinägern i en vid medelstor kastrull på svag värme.
Skrapa chiliblandningen ur matberedaren och ner i kastrullen. Låt det koka upp och sedan stå och puttra ordentligt i 10 minuter. Skumma!
Dra kastrullen av värmen och låt den svalna.
Sylten blir nu mer sirapsliknande och trögflytande vart efter den svalnar, och chili/paprikabitarna fördelas på ett jämt sätt i sylten.
Efter ca 40 minuter: rör om i sylten och häll upp på sterila burkar.
Snabbt, enkelt och supergott!
Håller minst ett år, men öppnat burk bör ätas inom en månad.
Att göra-lista inför första advent
Jag brukar alltid ha råkoll på allt i god tid innan advent. Nu är det helt plötsligt bara nån vecka kvar och jag har inte koll på något. Dags att skriva en ordentlig attgöra-lista!
Shoppa julklappar:
-Mamma
-Pappa
-Syster
-Svåger
-Systerson
-sist men inte minst (och definitivt inte lättast!): pojkvännen.
I normala fall brukar jag vara mer eller mindre färdig med julklapparna nu. Brukar ha en eller två klappar kvar att handla bara.
Planera glöggfest 2:a advent:
-Skicka inbjudningar
-Planera meny
-handla
Gardiner:
-köp sytråd
-fålla upp 10 st längder till olika rum! (och jag som inte gillar att sy. Suck)
Småsaker:
-röj uteplats (jag har alltså inte städat bort sommaren ännu...)
-fixa utebelysningen
-borra och skruva upp nya toarullshållare, krokar och spegel i badrummet
-fixa låtlista till årets julskiva (och helst oxå bränna, pyssla och posta)
Handla:
-ljus och band till årets ljusarrangemang
-glögg
-"något fint" till fönsterbrädan i vardagsrummet, lilla fönstret
-slinga och glitter till julgranen
Jahapp. Handla, småsaker och gardiner ska vara klar till första advent. Presenterna skulle jag helst vilja ha klart tills i helgen - min syster + familj kommer nämligen hit i helgen och det hade varit skönt att kunna skicka upp presenterna med dem... Men jag inser så klart det orealistiska i det hela.
Listan på bilden har alltså ingenting med verkligheten att göra! Och det värsta är att det där bara är den LILLA listan - det jag behöver ta tag i för att ens kunna BÖRJA göra advent och jul.
Det snöar!
Nä. Så ser det inte riktigt ut. Men man kan ju önska :-)
Inte som alla andra julmiddagar...
Känner ni till Heston Blumenthal? En brittisk kock. Äger restaurangen The Fat Duck. Stolt innehavare av tre Michelinstjärnor. En galning. Ett geni.
Jag antar att hans mamma aldrig sa åt honom att inte leka med maten. Eller så gjorde hon det allt för ofta och när han blev vuxen gjorde han helt enkelt som han ville. För det är det han gör. Leker med maten alltså.
Här kan du se Heston Blumenthal's Perfect Christmas. Ett helt fantastiskt och galet program. Vad sägs om ätbara julgranskulor? Glögg som är het och iskall på samma gång? En förrätt med de tre vise männens gåvor till jesusbarnet - myrra, guld och rökelse? Not crazy enough? Då fortsätter vi med brinnande sorbet inspirerad av doften hos en granne - trä, läder, tobak och whiskey.
Nästa klipp är från programmet Heston's Feast. Här skapar han en underbar dessert i form av ett vinterlandskap. Fantastiskt vackert. Och det ser väldigt gott ut!
Boktips: Nigella Jul
Du hittar recept på drinkar, snittar, tilltugg, snabba quickfixmiddagar.
Här finns ett kapitel med ätbara julklappar (chutneys, vinäger, smaksatt vodka och så vidare)
Naturligtvis, eftersom det är en brittisk kokbok, håller hon dig i handen om du får för dig att laga en Turkey Dinner.
I princip allt som visades i programmen finns i boken. Jag säger bara en sak: KÖP!
Kommer att återkomma lite senare med några av recepten som hunnit testas.
Jag har en fråga om länkar till andra bloggar
Jag har en "vanlig, gammal hederlig" länklista till bloggar jag besöker. Den är sorterad i bokstavsordning. Många av dessa bloggar är kanske inte aktiva längre, men jag känner inte för att ta bort dem OM de skulle få för sig att börja uppdatera igen.
Nu har jag sett att många andra bloggare har info om när bloggarna senast uppdaterats - och att den senast uppdaterade bloggen ligger först.
En annan sak: De "tidssorterade" bloggarna som har mig i länklistan får inte mina uppdateringar.
Hur gör jag för att få länkarna i tidsordning?
Om någon har en instruktionslänk att skicka skulle jag bli väldigt tacksam!
Planer för vardagsrummet
Ni som följt bloggen tidigare år kanske minns att jag flyttade för ett par år sedan. Delade en 3:a med en vän som numera har flyttat ihop med sin kärlek. Vi hade en smått otraditionell fördelning av lägenheten... Jag fick det stora sovrummet. Min kombo hade halva vardagsrummet, och andra halvan använde vi som "kontor". Det lilla sovrummet hade vi som vardagsrum.
Man kan undra varför. Anledningen att vi fördelade ytan så som vi gjorde beror på att utgången till uteplatsen är i det lilla sovrummet.
Men nu har hon som sagt flyttat. Jag bor kvar och numera använder jag rummen så som de är avsedda. Det ska bli tokkul att göra jul i vardagsrummet i år, jag har massvis med planer.
För första gången sedan jag flyttade till egen lägenhet 1998 kommer jag att ha plats för en fullstor julgran.
Jag har köpt 12 meter underbart tyg som snarast måste förvandlas till 4 st vardagsrumsgardiner. Förhoppningsvis blir det en meter över så att jag kan sy ett par kuddar till soffan också.
Självklart måste man matcha julgranskulor med gardinerna - i alla fall när jag ändå måste köpa massor med nya kulor, visst är det SYND om mig va? :-) Färgskalan kommer att gå i rött, vinrött, brunt och guld. HÄR kan man hitta de flesta färger man kan tänka sig när det gäller pomler.
För två år berättade jag om att vi lever i en ond värld. Nån elak jävel stal mina adventsljusstakar (syns i bakgrunden på den här bilden). Nu har jag fått två stycken igen, då min morfar gått bort under året. För att matcha dessa har jag köpt en klassisk adventsstjärna i mässing som får bo i det lilla fönstret.
Dessutom väntar jag bara på att Länna Möbler ska ringa. Jag har nämligen beställt två stycken Laminofåtöljer som borde levereras vilken dag som helst nu.
Minicupcakes
Bilden har jag lånat från http://partycupcakeideas.com/ - mina blir inte ens i närheten lika fina som dessa!
Mitt favoritmuffinsrecept är ett Nigella-recept som jag modifierat lite genom att tillsätta pepparkakskryddor:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 gram mycket mjukt smör
1½ dl strösocker
1 msk pepparkakskryddor
2 ägg
1-2 tsk vaniljsocker
ett par matskedar mjölk
Muffinsformar (blir ca 35-40 minimuffins)
Lägg alla ingredienser utom mjölken i en matberedare och kör snabbt. Häll i mjölken och kör igen tills du har en slät smet.
Häll upp i muffinsformar.
Grädda i ca 7-10 minuter i ca 200 grader.
Frosting brukar jag blanda på frihand...
Ungefär dubbelt så mycket philadelphiaost som smör, en skvätt citron. Mixa med florsocker till lagom konsistens.
Tänk på att låta dina cupcakes svalna innan du smetar på frostingen.
Sen är det bara att släppa fantasin lös och dekorera :-)
Whiskey- och rosépeppargravad lax
Nån som vill ha receptet? Okej, håll till godo
1,2 kg fryst laxfilé, 2 st mittbitar
Kryddblandning
½ dl salt
½ dl socker
1-3 msk rosépeppar
1 tsk vitpepparkorn
½ dl whiskey
Gör så här:
1. Tina laxen och ta bort alla ben.
2. Krossa pepparkornen och blanda med socker och salt.
3. Strö över hälften av kryddblandningen på laxen.
4. Lägg in laxen i en plastpåse, strö på resten av kryddblandningen och whiskeyn.
5. Förslut påsen och lägg in i kylen.
Edit efter kommentar från min syster som också lagar samma lax:
Lägg till lite mer av salt, socker och whiskey per kilo så blir laxen lite fastare och får mer smak. Jag brukar ta ca 0,75 dl/kg.
...efter behag:)
Nu är det dags igen
Tänk att det snart är första advent igen. Tiden går så snabbt! Förra året blev det inget bloggande, jag hade ingen dator. Men nu är jag back on track igen.
I bakgrunden ser ni 2009 års adventsljusstake. Ett vitt tapasfat som jag köpte på Granit för en massa år sedan. HÄR kan ni se hur fatet sett ut tidigare år. Håller på att planera för fullt vad som ska hända med det i år :-)