Julklappstips: Böcker är alltid en bra present (part 2)

Just nu läser jag en helt fantastisk bok: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Detta är en helt fantastisk berättelse. En sån bok som gör att man (jag i alla fall) sitter och fnittrar högt på bussen. 

Håll till godo med teasern från baksidan:

Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.

Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet – den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.

Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?

Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen
.

Till vem: Vem som helst faktiskt. Morfar, farmor, ung, gammal, van läsare, den som inte plöjt en bok efter att ens svenskalärare i högstadiet tvingade eleverna att läsa Singoalla. Ärligt.Nästa boktips är The Playbook. Suit Up. Score Chicks. Be Awsome skriven av Neil Patrick Harris. Ska i ärligthetens namn erkänna att jag inte LÄST boken utan bara bläddrat i den. Det räckte.

Brukar du titta på How I Met Your Mother? Då är du ju väl bekant med Barney, eller hur? Här har vi hans raggningsskola. Självklart ingår den klassiska Lorenzo Van Matterhorn-tekniken :-)

Till vem: How I Met Your Mother-nörden. Den där killen som du inte vet vad du ska köpa till - i alla fall om han har humor :-)


Här är förra boktipsinlägget om nån vill ha fler tips. 

Har du några bra boktips? Lämna ett avtryck vettja :-)


Kommentarer
Britt-Marie Bankemo säger:

En mycket rar bok är "En lten röd fågel i juletid" av Fannie Flagg som ger många vackra tankar och känslor.

Ett annat supertips är Carl-Johan Vallgrens "Den vidunderliga kärlekens historia". Den fick Augustpriset för några år sedan och känns verkligen som en blivande klassiker, ska läsas om såsmåningom.

2010-11-18 | 22:58:01
Marre säger:

Visst är den bra?! Du förstår varför jag hade så bråttom att läsa ut den?! Men jag saknar 100-åringen, speciellt nu när jag fått min nya säng. Den är så skön.

2010-11-19 | 22:10:55
Evasleva säger:

Jag har köpt den som ljusbok till pappa!

Härligt at se att bloggen har vaknat till liv. Så bra att du kommenterade hos mig!!

2010-11-22 | 20:53:27
Bloggadress: http://evaslevapysslar.blogspot.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback