Rulltårta med blåbärscurd och philadelphia
Det kommer att bli en hel del blåbär nu. Pappa har nämligen shoppat 8 kilo, vilket således har lett till att mamma och jag har rensat, bakat och syltat i flera dagar. Lite filosoferande vid köksbordet ledde fram till denna synnerligen lyckade kombination:
Blåbärscurd:
Det gick åt ungefär en halv sats till rulltårtan. Resten kan man använda som marmelad. Eller som fyllning i mördegsformar. Eller som smaksättning i glass. Eller bara äta med sked :-)
225 gr blåbär
skal och saft från en liten citron
50 gr smör i tärningar
2,5 dl socker
2 ägg, uppvispade
Gör så här:
-
Lägg bären i en gryta med skal och saft från citronen. Koka på svag värme i 5-10 minuter. Mosa bären med en slev för att få ut så mycket saft som möjligt.
-
Passera bären genom en sil och samla upp puren i en skål.
-
Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och tillsätt socker och smör. Sila ner de uppvispade äggen.
- Rör om med en träslev tills alla ingredienser är väl blandade, och hetta sedan upp curden under ständig omrörning tills den är så tjock att den täcker . Det tar 20-30 minuter och är stentråkigt. Men eftersom det är gott med curd så är det bara att stå ut...
Philadelphiafyllning:
150 gr rumstempererad Philadelphiaost
70 gr rumstempererat smör
2 dl florsocker
1 msk pressad citron + lite rivet citronskal
Gör så här:
-
Blanda ihop rubbet till en slät creme.
-
Låt stå i rumstemperatur tills det är dags att montera ihop rulltårtan.
Rulltårtsbotten:
3 ägg
2 dl socker
0.5 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ytterligare lite strösocker till den färdiga kakan.
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
-
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vatten.
-
Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner detta i smeten.
-
Häll ut det på plåten och grädda i 7 minuter (eller tills den är färdig...)
-
Vänd upp på ett nytt, sockerbestrött, bakplåtspapper .
Om man är otålig och vill äta på en gång - vilket vi var - så blir det en ganska kladdig historia. Jag rekommenderar verkligen att ha lite tålamod och invänta att kylskåpet gör sitt...
Montering av rulltårtan:
-
Bred blåbärscurd på den fortfarande varma bottnen. Låt den svalna.
-
Bred sedan ut philadelphiafyllningen.
-
Rulla ihop tårtan från långsidan.
-
Låt den ligga några timmar i kylen innan servering.
Kommentarer
Ann-Sofi MATSAFARI säger:
Jummie:)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Leo säger:
Vilken kreativ idé. :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback