ICAs jul

I onsdags var det en strålande sensommardag i Stockholm. Solen sken och det var säkert runt 20 grader varmt. Sådär härligt och fint och fantasktiskt och sommaraktigt och på låtsas, men ändå på riktigt. Men på låtsas eftersom de kalla mornarna och halsduksdagarna har kommit. Och de fina dagarna är bara ett lån.  
 
 
En sån dag var det i onsdags. Då kändes det märkligt att kliva in i en glöggdoftande värld fylld med granar, pumlor och clementiner. Men ändå så rätt på något sätt. (Det är ju ändå september, så det är nästan inte ens långt kvar till advent nu! Faktiskt)
 
 
Den granfyllda och glöggdoftande världen stod ICA för. De pratade om hur dagens människor har svårt att få ihop livspusslet. Hur samhället samtidigt går mot hipsterkulturen där man stoppar egen korv. För att få ihop det hela gäller att välja vad man vill göra på riktigt och vad man vill tillaga från grunden för att inte vara en urvriden disktrasa när julafton kommer. Nä. Det kanske inte var exakt så de SA. Men det var definitivt så de MENADE :-) Och jag håller med. Det gäller att prioritera vad som är viktigt, annars kommer julstressen som ett julkort på posten. Här vill jag tipsa om ett inlägg som Therese - Sockenvägens Söta skrev förra året när hon gästbloggade här som handlar just om att lära sig att fuska smart och att prioritera.  
 
 
På matfronten satsar ICA därför på att 1) hjälpa oss konsumenter att fuska. Sill, färdiga köttbullar, gravlax, pepparkaksdeg och så vidare. 2) Utöka sitt ekologiska sortiment så att man lagar maten med schyssta råvaror när man väljer att fixa matlagningen själv 3) Uppmuntra din inre hipster genom att sälja korvstoppningsmaskiner och allt du behöver (och inte behöver) inför julbaket. Kakstämplar, franska kavlar, 3D-chokladformar och diverse andra saker. 
 
 
När det gäller att dekorera hemmet måste jag säga att jag tidigare inte ens reflekterat över möjligheten att shoppa sådant på ICA. Dock kommer de att ha ett rätt bra sortiment av julgranskulor och andra former av dekorationer att hänga i granen. Jag gillar även den belysningen som visades upp. 
 
 
Men bäst av allt var maten. Åhhh. Så. Jädra. Gott. Det. Var. 
Jag därifrån med en mätt mage och med väldigt suddiga bilder. Men vi bjöds på mat enligt de recept som kommer i Icas julfolder vecka 45.
 
Vi bjöds bland annat på:
  • Lammfiol med pepparrotscheesecake (se bild) God - men hade gärna fått ha lite mer pepparrotsmak. 
  • Hemmagjord äppelglögg. Favorit. Hade kunnat dricka en liter. God och med väldigt tydlig kanelsmak som kittlade härligt på tungan. 
  • Inkokt saffranslax med apelsin och grönpepparmajonäs. Helt okej, men kanske inte mer än så.
  • Ärt- och blomkålspuré. Så jädra gott. Inget som skulle få bo på mitt julbord. Rätten kändes mer somrigt fräsch. Och jättegod. Denna kommer jag att laga igen och servera med tex kassler, rökt skinka eller grillad kyckling. 
  • Julskinkemacka med gräddstuvad svartkål och syrad ingefärsmorot. Supergott. Mackan blev en hel måltid istället för ett mellanmål. 
  • En god och vacker sallad med fänkål, blodgrape, granatäpple och rostad sötmandel. Herregud jag gillar ju inte ens fänkål. Men kombinationen var fantastisk.
  • Saffranskladdkaka. Jag har smakat saffranskladdkaka tidigare men inte varit imponerad. Det blev jag i onsdags. Förmodligen kommer det att bli saffranskladdkaka på årets glöggfest. 
Lova mig att ni hugger en receptfolder. Era smaklökar kommer att tacka er. Vill ni se mer (och finare...) bilder från dagen så kila över till Helena. Hon var också där, och hennes inlägg från dagen hittar ni HÄR.  

Kommentarer
Linda / CandyGirl säger:

Ok ska komma ihåg det. är annars dålig på ta just receptfoldrar...

Ica brukar ha bra julsortiment... har köpt pynt där flera år, faktiskt..

Svar: Jo jag förstod det nu. Att det är en bra pyntbutik alltså :-)Jag har ju inte Ica som min lokala butik, så det kanske inte är så konstigt att jag missat det. Ang recepten så kommer de ut på nätet oxå så klart.
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-05 | 08:32:16
Bloggadress: http://www.candygirl.nu/
Annie säger:

Tack så jättemycket för recensionen på Fixa Julen - den var perfekt, precis vad jag behövde, och mycket uppmuntrande:)) Jag måste nog unna mig den - ditt fel, haha! Saffranskladdkakan lät underbar - kommer det receptet att finnas bland deras receptfoldrar?
Julkram!

Svar: Boken är alldeles underbar, så se det inte som mitt fel - se det som min förtjänst :-D
Jo saffranskladdkakan kommer att finnas där. Den var underbar. Med hallongrädde till. Mmm
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-05 | 09:14:43
Bloggadress: http://varanlillajulvra.blogspot.se
Ljuvliga Drömmar säger:

Gillar faktiskt Ica sortiment när det gäller Julsaker. Glöm bara inte att spara kvitto om det skulle ske något knasigt :)

Önskar dig en fin helg!

Svar: ...och jag hoppas att du HADE en fin helg och får en skön vecka :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-05 | 09:51:35
Bloggadress: http://ljuvligadrommar.blogg.se/
nathalie säger:

Åh så spännande! Kul med så mycket nytt! Vecka 45 är alldeles för långt bort :)

Svar: Du, den här tiden på året så hinner man ju inte ens blinka och VIPS har det gått tre veckor...
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-05 | 13:39:21
Bloggadress: http://hejtomtegubbar.blogg.se/
SystrarnaCochE säger:

Oj, vilket "saftigt" inlägg, nu blev jag sugen på allt møjligt juligt och gott. Saffranskladdkaka bakade jag ett par gånger førra året och tyckte den var himmelskt god! Bor i Norge och sitter här å funderar på om det arrangeras liknande jullanseringar här oxå, hur lyckas du snusa dej fram till sådana här tillställningar?

Svar: Det finns nog liknande grejer i Norge också - de måste väl också ha butiker som vill promota sitt julsortiment? :-)
Jag har inte lyckats snusa rätt på några tillställningar alls faktiskt. En PR-byrå hittade åt mig och min blogg för några år sedan, och sen dess har jag fått inbjudningar till diverse tillställningar :-) Idag har jag varit och smakat årets glögg och årets julsnaps tillexempel :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-05 | 21:23:00
Bloggadress: http://www.enmassajul.blogspot.com
Lillgarden säger:

Ser härligt ut!
Vi har handlat en hel del pynt på Maxi, mest små tomtar och pynt.
Jättebra det där om att satsa på det man verkligen vill göra från grunden och sen köpa det andra färdigt. Ingen mening med jul om man ligger som en utslagen ros och inte kan njuta av slutresultatet ju!

Svar: Nej precis. Man ska hitta sina fusk, och fuska smart. :-)
..."utslagen ros"? Det låter mycket bättre än "urvriden disktrasa". Det uttrycket ska jag nog anamma :-) Tack!
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-06 | 14:48:15
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
Nilli säger:

OMG! Allt på listan låter ju verkligen hur gott som helst!

Angående pepparroten (eller snarare bristen av) tycker jag ALLTID att det är för mesigt när det används som smaksättning. Men pepparrotscheesecake är verkligen supergott! Åt det en midsommar med hemgravad lax till, farligt gott!

Svar: Mmm jag håller med. Nu är jag ingen pepparrotsälskare, och ändå är smaken för mesig. Vi åt pepparrotscheesekake med kallrökt lax förra midsommaren. Lax och pepparrot är himla trevligt tillsammans.
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-07 | 11:36:36
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback