Polkagrisbollar (snabbfixat!)

Dan före dan. Sista fixet pågår och snart drar jag och Ragnar iväg till mamma och pappa för att fira jul. Medan jag väntar på att han slutar jobba roar jag mig med att göra lite godis. 
 
Detta gick snabbt som attan. Tror att det tog 20 minuter aktiv tid + ytterligare lite tid i kylskåpet. 
 
 
Polkagrisbollar á la Tomtens Dotter
 
200 gram mörk choklad
100 gram kondenserad mjölk 
10 droppar pepparmyntolja
 
50 gram vit choklad
Ca 10 polkagrisar 
 
(Eventuellt formar, men det funkar utan också.) 
 
Gör så här:
  • Hacka mörk choklad fint och smält långsamt i vattenbad/Micro
  • Rör ner kondenserad mjölk och pepparmyntolja i chokladen. 
  • Rulla till bollar (och lägg i formar). Om du gör bollar utan formar: ställ dem glest på ett fat. Om du gör bollar i formar: ställ dem tätt, tätt på ett fat.
  • Krossa polkagrisarna i mortel
  • Hacka den vita chokladen och smält den. Tillsätt 2 doppar pepparmyntolja. 
  • Ringla vit choklad över bollarna. (Enklast med spritspåse) Strö över hackade polkagrisar så att de fastnar i chokladen. 

Latmaskens leverpastej med champinjoner

Handen på hjärtat: vem har tid att göra jul på samma sätt som man gjorde för hundra år sen? När kvinnorna inte arbetade OCH dessutom, om hemmet var välbärgat, hade tjänstefolk? Nej. Tänkte väl det. Idag gäller det att hitta smarta genvägar. Göra de saker som känns viktigt från grunden och hitta smarta fuskvägar och tjuvtrick för resterande delar.
 
Detta recept är ett sådant tjuvtrick. Att ta en färdig produkt och smaksätta den lite. Göra den till sin egen. Detta recept hittade jag på Helenas första blogg Hellys jul. Det föll i glömska, men nu har jag provat. Och gott blev det. Naturligtvis har jag anpassat receptet lite, men Helenas originalrecept hittar du HÄR
 
 Det är verkligen inte lätt att få leverpastej att se GOD ut på bild. Men tro mig: det är gott! Mycket gott.
 
Latmaskens leverpastej med champinjoner
200 g bakad leverpastej (jag använde Arbogas bredbara)
6-6 färska champinjoner
2 msk finhackad lök
4 msk halvsöt madeira
1/2 dl vispgrädde (cirka)
1-2 krm salt
1 tsk grönpeppar
1 msk mörk rom
Gör så här:
  • Finhacka champinjonerna och hacka löken. Blanda svamp, lök, kryddor och madeira i en kastrull och koka tills all vätska kokat in. Låt kallna.
  • Rör pastejen smidig och blanda i grädden efter hand. Tillsätt champinjonhacket och smaka av med salt, nymald grönpeppar och rom.
  • Blanda väl och lägg i en skål eller pastejform. Ställ den väl övertäckt i kylen över natten.

Putsa silvret utan ansträngning

Om man är lycklig ägare av en uppsättning silverbestick så ska man bannemig se till att använda dem också. Jag har tyvärr ingen egen uppsättning, men det har min syster, och vi använder alltid dessa till juldukningen. 
 
Silver kan ju bli lite tråkigt när det får ligga. Och att putsa bestick är ÄNNU tråkigare. Men det behöver man inte göra. Putsa alltså. Istället så kör vi ett gammalt husmorstrick.
 
 Längst till höger ser ni rester av ett kärringtrick som INTE fungerar:
att putsa silvret med ketchup. Låt bli det.
 
Lägg aliminiumfolie i botten av diskhon, en gratängform eller liknande. Tillsätt en rågad matsked bakpulver och häll över kokande vatten. Lägg ner besticken och ta en glöggpaus. Under tiden du dricker glögg så pågår det magiska saker. Utan ansträngning blir silvret blankt och rent och fint igen. Bara att skölja av och torka torrt sen är det fint som snus :-) Vad det är som gör att detta fungerar vet jag inte. Jag vet bara ATT det funkar. Det räcker för mig.

Paketleken för både vuxna och barn

Paketleken har blivit en modern klassiker vid det här laget. Vi leker den alltid på juldagen när vi har kompisfirande. Det finns hur många varianter som helst på denna, men så här gör vi:
 
 
Vuxenvarianten :
  • Alla deltar med två paket var för en bestämd summa pengar (vi kör ca 50 kr per paket). De inslagna paketen läggs i mitten på bordet.
  • Steg 1. Ingen tidsgräns. Slå en tärning. Om du slår en 6:a plockar du ett paket. Detta pågår tills alla paket är slut. 
  • Paketen öppnas och alla visar upp vad de har fått. 
  • Steg 2, med tidsgräns. Slå tärning. Om du slår en 1:a måste du byta en av dina presenter mot en annan. Om du slår en 6:a får du sno en present. Detta pågår under en bestämd tid, beräkna ca 2 minuter per deltagare. Vi brukar säga alarm på mobilen och lägga undan telefonen så att det blir en "överraskning" när klockan ringer. 
Barnvarianten:
När kidsen spelar är det viktigt att ingen blir utan. Så vi har anpassat reglerna lite för en mer barnvänlig spelvariant.
  • Alla barn deltar med ett paket var. Istället för att lägga paketen i mitten har varje barn sitt inslagna paket framför sig, som "sitt".
  • Ställ klockan. Beräkna ca 1 minut per deltagare.
  • Om man slår en 6:a får man byta sitt paket med mot ett av de andra barnens paket. 
  • När klockan ringer öppnas paketen. 
  • Ställ klockan igen, och kör en ny vända med de öppnade presenterna, dvs den som slår en 6:a får byta paket med ett av de andra barnen. Om man inte vill byta så slipper man.

Waldorfsallad

Ett av mina favorittillbehör på julbordet är waldorfsallad. Den känns "len och sval" till julbordets köttiga inslag, som ofta är väldigt salt. Salladen är en höjdare till julskinka och fårfiol, men den fungerar precis lika bra när som helst, jag gör den ofta på sommaren och serverar med tillexempel grillad kyckling.
 
 
Waldorfsallad
2 dl fint tärnad rotselleri
2 lagerblad
2 dl fint tärnade äpplen (rött äpple med skal - det är vackert!)
½ dl majonäs
½ dl gräddfil
Lite senap (ungefär 1 tsk)
Citronpeppar
Herbamare Örtsalt
Grovhackade valnötter

Gör så här:
Koka rotsellerin i några minuter tillsammans med lagerblad och lite herbamare.
Under tiden: blanda en dressing på majonäs, gräddfil, senap, citronpeppar och herbamare.
Häll av rotsellerin och blanda tillsammans med äpplen, valnötter och dressing.

Rocky Road Fudge med lakrits och tranbär

Jag gillar Rocky Road. Hallå, vem gillar inte godis med godis liksom? Gillar dessutom att det är "förlåtande". Här krävs inga exakta mått, utan man kan slänga i det man vill eller det man har hemma.
 
De senaste åren har jag gjort Rocky Road Fudge istället för vanliga RR. Det innebär att man blandar chokladen med kondenserad mjölk. Då får man en lenare, mjukare och lite sötare godisbit. Å andra sidan utesluter jag Dumlen så det blir inte FÖR sött.
 
 
Denna gång blev det lite nya smaker. Minimarshmallows så klart. Nötterna: denna gång valde jag endast macademianötter som är en av mina favoritnötter. Torkade tranbär både för smaken och färgen. Och sen... Krossad lakritsstång som är en hård lakrits med mycket smak. Finns på Apoteket.
 
 
Rocky Road Fudge med lakrits och tranbär
 
200 gram ljus choklad
200 gram mörk choklad
1 burk (397 gram) kondenserad mjölk
 
1 st (50 gram) lakritsstång
300 gram macademianötter 
En näve torkade tranbär 
En näve minimarshmallows 
Flingsalt
 
Gör så här: 
  • Klä en form  (ca 25*25 cm) med bakplåtspapper 
  • Koka upp vatten till ett vattenbad. Ställ en stor glasslål över och var noga med att vattnet inte når skålens botten 
  • Krossa lakritsstången i mortel
  • Värm den kondenserade mjölken
  • Hacka chokladen fint och låt den smälta i den varma kondenserade mjölken. Rör om
  • Rör ner nötter, tranbär, lakrits och minimarshmallows 
  • Häll upp i form, strö på flingsalt och låt stelna 
 
 

Fuskig fikonmarmelad med drag!

Jag tycker att det är fullt tillåtet med genvägar i köket. Visst. Det är roligare att göra allt från grunden, men ibland finns inte tiden eller orken när det är mycket annat som ska fixas. Såna gånger är det bra med fusk.
 
Som denna fikonmarmelad tillexempel. Häromveckan hade "min" mataffär erbjudande på marmelad och då köpte jag några burkar för att piffa till. Det är toppen att ha några burkar "hemgjort" att ha med som gåbort-present till vinterns alla fester. 
 
 
Fuskig fikonmarmelad med drag 
4 piri piri ger rätt ordentligt med drag... Så den som vill ha en mildare marmelad kan ta två vanliga röda chilifrukter istället. De har en värme snarare än en hetta.
 
4 burkar fikonmarmelad (St Dalfour, 284 gram)
0.5 dl vatten
 
4 piri piri 
200 g torkade fikon
1 dl vatten 
1 dl syltsocker 
0.5 tsk vaniljpulver
 
1 tsk flingsalt
 
Gör så här:
  • Diska glasburkar och lock. Ställ in i ugnen på 100 grader. Låt burkarna stå i ugnen medan marmeladen lagas.
  • Hacka de torkade fikonen grovt
  • Hacka piri piri
  • Koka tillsammans med 1 dl vatten, syltsocker och vaniljpulver i ca 10 minuter
  • Häll i den köpta marmeladen och ca 0.5 dl vatten och rör om. Låt koka upp och sänk sen värmen så att marmeladen får småputtra i en kvart. 
  • När marmeladen är klar: rör ner flingsaltet.
  • Häll upp på varma och rena burkar. Skruva på locken och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. (När marmeladen svalnat skapas vakuum och då hör man hur locken "klickar till". Mkt tillfredsställande! Och framförallt bra för hållbarheten)

Saffransbullar á la Tomtens Dotter

Pojkvännen älskar saffransbullar.  På söndag är det glöggfest. Så förra helgen var det dags att baka. Till gamla läsare: förlåt mitt tjat. Till nya läsare: jag hävdar med bestämdhet att mitt recept är det bästa. Det blir saftiga, höga och luftiga bullar. För finns det något värre än en bulle som är tung, torr och kompakt?
 
Jag bakar alltid runda släta bullar. De kan sedan penslas med smör och doppas i strösocker (favoriten just nu), serveras på Kramforsvis (vänd på bullen och kleta på florsockerglasyr på den platta sidan) eller serveras som semla.

Men degen funkar så klart lika bra till "vanliga" lussekatter eller till fyllda bullar. Jag brukar ibland göra halva degen som släta bullar, och andra halvan med mandelmassefyllning.
 
 
Saffransbullar á la Tomtens Dotter
48 bullar
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver

Till pensling av bullarna:
0.25 dl vatten 
0.25 dl vit sirap

Gör så här:
  • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  • Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna. Förmodligen behövs inte allt mjöl! 
  • Jäs i 30 minuter under plastfolie (eller handduk)
  • Baka ut bullar. Jäs en gång till i 30 minuter under plastfolie (eller handduk)
  • Grädda i 7-8 minuter i 200 grader
  • Pensla de varma bullarna med sockerlag (lika delar vatten+vit sirap) direkt när bullarna tagits ut ur ugnen

Det dukade bordet

Att ge det dukade bordet samma omsorg som maten är något som verkligen skapar extra stämning. Julen 2014 fick vi verkligen till ett fantastiskt bord. Vi firar alltid jul hos min syster, och det är hon som bestämmer färgtemat och vissa dekorationer. Sedan överlämnar hon det praktiska till mig.
 
 
Bordet 2014 gick i julens färger rött och vitt. En vit duk bidrar till att skapa en lyxig känsla. Silverbesticken används inte speciellt flitigt, men om det är någon gång de ska komma fram så är det till jul!
 
 
I mitten av bordet placerade vi en redig bunt granris. Några nakna björkkvistar fick skapa höjd i arrangemanget. 10 röda tulpaner bidrog med färg, och några guldfärgade kvistar stacks in lite här och var för att matcha tallrikarnas guldkanter.
 
 
Prydligt vikta servetter och en julgranskula på varje tallrik (varannan matt, varannan blank) fick fullborda dukningen. När det var dags att äta placerades kulorna i granrisarrangemanget och gjorde det ännu större och maffigare.
 
I DETTA inlägg finns mer dukningsinspiration. Vi använder alltid samma porslin, men skapar ändå helt olika bord varje år. Med små medel kan man göra mycket.

Praliner med blodapelsin- och cointreautryffel

Ibland hinner man inte blogga alla recept innan julen är förbi och över. Så var det förra året. Men det gör ingenting, ni får helt enkelt receptet nu istället. Fler goda pralinrecept hittar ni HÄR :-)
 
 
Praliner med blodapelsin- och cointreautryffel
32 praliner
400 gram mörk choklad till skalen
 
40 gram grädde
35 gram blodapelsinjuice (ca 1,5 bapelsin)
5 gram glukos
20 gram honung
rasp från 1 bapelsin
 
62 gram mörk choklad, finhackad
75 gram mjölkchoklad, finhackad
45 gram smör
13 gram Cointreau
 
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Blanda grädde, glukos, honung, bapelsinsaft och bapelsinrasp i en kastrull. Koka upp.
  • Blanda chokladen och smöret i en bytta.
  • Häll gräddblandningen över chokladen och smöret. Rör till smeten blir slät.
  • Tillsätt Cointreau och mixa (med mixerstav) till en fyllig tryffel.
  • Häll upp i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna i kylen.
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.