Saffransbullar á la Tomtens Dotter
Pojkvännen älskar saffransbullar. På söndag är det glöggfest. Så förra helgen var det dags att baka. Till gamla läsare: förlåt mitt tjat. Till nya läsare: jag hävdar med bestämdhet att mitt recept är det bästa. Det blir saftiga, höga och luftiga bullar. För finns det något värre än en bulle som är tung, torr och kompakt?
Jag bakar alltid runda släta bullar. De kan sedan penslas med smör och doppas i strösocker (favoriten just nu), serveras på Kramforsvis (vänd på bullen och kleta på florsockerglasyr på den platta sidan) eller serveras som semla.
Men degen funkar så klart lika bra till "vanliga" lussekatter eller till fyllda bullar. Jag brukar ibland göra halva degen som släta bullar, och andra halvan med mandelmassefyllning.
Saffransbullar á la Tomtens Dotter
48 bullar
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
1 ägg
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
Till pensling av bullarna:
0.25 dl vatten
0.25 dl vit sirap
Gör så här:
- Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
- Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
- Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna. Förmodligen behövs inte allt mjöl!
- Jäs i 30 minuter under plastfolie (eller handduk)
- Baka ut bullar. Jäs en gång till i 30 minuter under plastfolie (eller handduk)
- Grädda i 7-8 minuter i 200 grader
- Pensla de varma bullarna med sockerlag (lika delar vatten+vit sirap) direkt när bullarna tagits ut ur ugnen
Kommentarer
Anne säger:
Har redan bakat två omgångar...och ätit upp.
Av de fem personerna som smakade dem för första gången så var det fem som hävdade att de aldrig kommer att baka någon annan sort i framtiden.
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Katarina säger:
De ser så goda ut!
Julpussar Carina säger:
Jag kan också gå i god för dem! De är supergoda och de enda saffransbullar jag bakar numera!! :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Veronica säger:
De ser helt otroligt goda ut. Får nog se till att baka dessa till helgen!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback