Julen 2006

Så är julen förbi. Imorgon är det nyårsafton och därefter ett helt nytt år igen. Tiden går så himla fort... Tänkte summera julen 2006 lite och tacka för mig. Lita på att jag kommer tillbaka nästa år.

Må gott och ha ett riktigt bra 2007!!!

Adventskalendern
Tyckte inte att Lasse-Majas detektivbyrå var någon höjdare, men jag såg de flesta avsnitten... En trea.

Julkort
Endast hemgjorda, antingen kort eller julskiva. Skivan blev väldigt uppskattad, speciellt av mina favorittanter Marine och Kerstin.

Nyhet på julbordet
Syrran och Mamma hade gjort en gravad lax med citron och apelsinjuice, citronpeppar och szechuanpeppar (med reservation för stavningen). Den var en riktig höjdare.

Glögg
Jag tycker att Dufvenkrooks är godast, men det fanns mycket gott att välja på i år. Tyvärr hann jag aldrig testa chokladglöggen :-(

Julklappar - Till andra
Mamma och pappa fick biljetter till Melodifestivalen (bara genrepet, men de blev glada ändå)
Syrran + karl fick en "fylla-i-bok" modell mina vänner fast om deras förhållande och vad de har för syn på varandra och så. De fick dessutom en låda med lite smaksatt kaffe, en mjölkskummare, kaffesirap, lite choklad och krafs.
Morfar fick böcker som vanligt.
Systersonen fick en Rolf Berg-tomte med tillhörande hus, ett spel, lite pussel, en pysselbok och en Färjestadtröja. Han lär aldrig få använda den eftersom hans föräldrar håller på MoDo.

Julklappar - Till mig
Min familj verkar tycka att jag har varit snäll...

Från Mamma och Pappa:
En halv biljett till Sweden Rock Festival
Burkarna från Cult design
En kokbok
Ett par fårskinnstofflor

Från syrran + karl
En trådlös telefon
Nagellack + removerpenna
En hemmagjord kokbok på CD-rom med alla syrrans guldrecept. Underbart

Från systersonen
Ett inramat foto
Ett par dödskallestrumpor
En fickspegel i dödskallefodral

Från morfar
En flaska vin

(jag kommer säkert att behöva uppdatera listan när jag packat upp väskorna)




Vad gör man med julskinkan när man är less?

Ett alternativ är att testa detta recept som jag hittat på Juligt-bloggen.

Eller så gör man en äppelsallad. Knäckemacka med smör och julskinka och lite av denna sallad är underbart..

3 röda äpplen
½ rödlök

Dressing:
En fjärdedel citronsaft
En fjärdedel vitvinsvinäger
Hälften neutral matolja
lite socker och svartpeppar

Skiva äpplen och rödlök i tunna skivor och varva i en skål.
Blanda dressingen och häll över (det ska va mycket dressing, hur mycket du måste ha beror på formen på skålen, men det bör gå upp till hälften av salladen) och låt stå i nån timme. *mums*

Vad gör du med julskinkan när du tröttnat?

Dofter i juletid

Mimmi skriver om julens dofter. Och visst är dofter något som kan skapa en stämning. Tänk dig när du småpratar med en person och upptäcker att han har samma after shave som Den Där Speciella Killen. Då väcks ett minne. Eller doften av liljekonvaljer. Eller de typiska juldofterna som bara får alla minnen från alla tidigare jular att så emot en som en ångvält. Men på ett bra sätt förstås.

Jag är nog lite konstig. Utöver de vanliga dofterna (glögg, kanel och citrusfrukter) så finns det en doft som omedelbart förflyttar mig till 23:e december.

*trumvirvel*

UNKEN PLAST

En förklaring kanske är på sin plats? Jo i vår familj har vi alltid haft plastgran. Och när den packas upp ur sin låda luktar den instängt. Men den luktar jul. Och trasmattorna som mamma har i köket är gjorda av nån konstig plast. Inte alls som alla andra plastmattor hon har. De luktar starkt, även fast hon haft dem i 20 år om inte mer. Men det luktar jul.

Call me crazy, men det bjuder jag på

Favoriten på julbordet

Jag är ingen älskare av julmat egentligen. Köttbullar, prinskorv och revbensspjäll har mamma rationaliserat bort för länge sen eftersom hon ändå fick slänga det mesta. Ansjovis gillar jag inte, så Jansson går bort. Sill är inte min grej (eller rättare sagt- inlagda saker är inte min grej).

Men det finns några saker jag älskar.... Sånt som jag kan mala i mig så det står ut genom öronen. Favoriterna är:

Julskinka
(kommentar överflödig)

Ägghalvor
Brukar göra en klassisk variant med majonäs, räkor och dillvippa.
Samt en lite mindre klassisk variant med löjrom och pepparrot. Egenkomponering, så ta måtten med en nypa salt...

Till 10 ägg
10 hårdkokta ägg
100 gram (en halv burk) philadelphiaost
Lite Creme Fraiche (ca 2 msk)
½ finhackad rödlök
Pepparrotsvisp på tub (ca 2 msk)
Svartpeppar
Citronsaft
Dill
Löjrom (the more, the merrier som vi säger i norrland)
Citron, skivad och varje skiva delad i fjärdedelar

Halvera äggen och peta ur gulan i en skål
Blanda äggula, philadelphia, creme fraiche och pepparrotsvisp. Konsistensen ska vara ganska fast, rinner den så fyll på med philadelphia
Smaksätt med lök (spara lite till garnering), svartpeppar, citron, dill (spara lite till garnering) och lite löjrom
Fyll "hålet" i äggvitan med röran
Toppa med löjrom och en citronbit. Strö över lite lök, dill och grovmalen svartpeppar

(Hittade ett recept hos Hemgalen idag som man kanske kan göra som en tredje variant-Saffransräkor med vitlök och sambal oelek)

Waldorfsallad
2 dl fint tärnad rotselleri
2 dl fint tärnade äpplen
½ dl majonäs
½ dl gräddfil
Lite senap (en tesked kanske)
Svartpeppar
Citronsaft
Grovhackade valnötter

Koka rotsellerin i några minuter.
Under tiden: blanda en dressing på allt utom valnötter och äpplen.
När rotsellerin kokat så blandas den tillsammans med äpplen, valnötter och dressing.
Underbart till julskinkan.

På uppmaning från Tomtemor

1. Hur mycket glögg har du hunnit dricka denna säsong?
Detta är avancerad matematik, så jag nöjer mig med att svara: ungefär hur mycket som helst. Har testat hela systemets sortiment förutom Luciaglöggen. Just nu står det 11 tomma flaskor under diskbänken (även om de flesta är sen glöggfesten förra lördagen). Om det inte har framgått redan så fullkomligt ÄLSKAR jag de röda dropparna.

2. Vad har du i din julgran?                                                            
Min julgran är 130 cm bara.. Men den innehåller följande:
Röda kulor som hänger i röda sidenband (blandat med matta och blanka kulor).
Röda stjärnor (matta)
Tomtehuvuden i keramik
Guldgirlang (istället för glitter)

3. Beskriv din typiska julafton.
I år ska vi för första gången fira jul hos min syster, så jag vet inte riktigt hur det kommer att se ut, men en gissning är väl att
Jag vaknar hemma hos mamma och pappa.
Äter frukost (hårdbrödmacka med julskinka, rostad macka med gravlax + the) och fixar till mig
Går till syrran
Fixar i köket (waldorfsallad, fruktsallad, ägghalvor) samt köksslav i allmänhet, gör det syrran säger åt mig att göra...
Runt 14 kommer resten av familjen så att vi ska hinna med en glögg innan Kalle Anka
Klockan 14:50 gör vi som resten av sverige; slår på TV:n för att se vad Oldsberg har att säga, sedan tar vi någon hårt i hand, så ger vi oss av till tomteland.
När Kalle är slut är det dags för julbord.
Sen kommer tomten, och någon av oss ska iväg till en annan familj och tomta.
Och om vi inte har ätit tillräckligt så är det nu dags för efterrätt. Ris a la Malta. Fruktsallad till barnen (dvs mig)
Resten av kvällen spelar vi kort, umgås, småtjafsar om reglerna i det kortspel som vi spelat de senaste 15 jularna och mår bra i allmänhet.

(vi har alltid firat hos mamma och pappa tidigare. Standard brukar vara att när alla gått hem kommer mamma på att hon har ju ost och kex, så jag, mamma och pappa sitter i soffan och maler i oss *skrattar*)

Bonusfråga: Vilka är dina tre julbordsmåsten?
1. Julskinka. (inte det godaste, men utan julskinka så blir det ingen jul)
2. Ägghalvor
3. Grissylta (en sylta gjord på grisfötter och fläsklägg)

Jag Vill Ha Bodum Pavina I Julklapp. SNÄLLA

Bodum Pavina
Ge mig då?? Snälla?

Jag konsumerar ohemula mängder med the. Och det är godast att dricka ur glas. Men problemet är bara att jag sitter ganska långt från kaffeautomaten på jobbet, så innan jag är framme på mitt rum har jag hunnit bränna sönder fingrarna flera gånger om. Dessa glas med dubbla väggar torde råda bot på problemet. Och så vackra....

Julstämning

vardagsrum

Mitt vardagsrum

Igår var jag och Karro ute på en sväng: Började med julmarknad på skansen. Stämningsfullt, traditionellt men för att vara ärlig så är det förbannat mycket skit som säljs där.


Men glashyttan håller alltid hög klass. De hade erbjudande på skansentomtarna så jag passade på att köpa tre stycken. Sen lite krafs: honung, ljus och en present till min syster (men eftersom hon kanske läser så kan jag inte skriva vad det är). Djurgårdsfärjan över till Gamla Stan, men först ett stopp på Gröna Lunds Butik. Det stod snögubbar i fönstret som skrek "Köp oss, köp oss. Köp oss NU". Hade definitivt inte trott att det var där som jag skulle hitta snögubbar precis i det stuk jag letat efter.

Gamla Stan... Det som möter en är den underbart vackra granen på skeppsbron. Kan titta på den hur länge som helst. Vidare en promenad upp till stortorgets julmarknad (naturligtvis med lämpliga stopp i diverse butiker efter vägen). Väl framme på stortorget fick man verkligen hålla hårt i handväskan samt se till att armbågarna var vässade. Eftesom varken jag eller Karro är något stort fan av stora folksamlingar så drog vi oss in på en mysig, kitchig restaurang och tog några koppar glögg.

På det stora hela en bra dag

Det där med julskivor

Jag vet inte. Men det känns inte rätt. När det kommer till jul är jag löjligt sentimental, även när det gäller musiken. Till vardags är jag en hårdrockstös, men till jul vill jag höra KLASSISKA julsånger framförda på ett KLASSISKT sätt (eller i alla fall med en klassisk julstämning).

Några av julens releaser:

Blackmores Night - Winter Carols
Fantastiskt band. Och deras stil stämmer jättebra med jul, hade faktiskt ett par låtar med redan på förra årets julskiva. Kan rekommendera er att köpa.


Twisted Sister - A Twisted Christmas
Hmm... Borde inte uttala mig, men jag är skeptisk. Och ruggigt nyfiken :-)

Billy Idol - Happy Hollidays
Har hört ett par låtar och det är inte sååå illa ändå. Måste lyssna på hela plattan innan jag uttalar mig


Årets julkorts-CD

140365-34

Ni kanske tror att jag tänker skicka alla julkort som jag pysslat ihop? Nej då... Jag har en liten tradition nämligen, och det är att bränna en julskiva och skicka istället för ett kort.

Det hela började för några år sedan när jag med dåligt samvete konstaterade att jag inte skickat ett enda julkort sedan jag flyttat hemifrån (dvs blev tvungen att betala alla frimärken själv). För att gottgöra alla kortlösa år brände jag en blandad julskiva till alla. Detta blir tredje året (även om jag numera inte skickar skivor till alla; de som fick vanligt kort förra året får skiva i år och tvärt om)- Får se om det blir någon skiva nästa år. Det börjar bli lite svårt att få ihop låtar som man inte använt tidigare år, men som ändå håller det "klassiska julsnittet"

Bilden är ett foto på en av mina snögubbar. Framför står ett ljusarrangemang som jag fick av Sanne och Thomas för några år sedan och som jag bara älskar. Sen kan man leka lite i photoshop :-) Fodralet är ett pappfodral, modell CD-singel.
Lim är ett problem. Vanligt skrivarpapper är tunt och bubblar sig av hobbylim eller liknande. Spraylim är inte speciellt hållbart. Hittade tillslut det perfekta limmet på Granit (samma variant säljs på Ordning och Reda) som är "plastigt", penslas på och det blir slätt och fint. Om man råkar kladda utanför kan limmet gnuggas bort med fingret när det torkat och lämnar inga spår.



Baksida inklusive låtlista

Skvallra inte för antipiratbyrån ;-)

Glögg - En nödvändighet

Glögg - En nödvändighet


Behöver jag säga mer...?

Glögg ikväll

Idag kommer en bunt vänner förbi och glöggar. Tidigare år har det alltid varit första advent som gällt, men förra året blev det lite ohemula mängder för att riktigt matcha en söndag, så i år lördagsglöggar vi istället.

Utöver rätt många flaskor glögg, russin, mandel och pepparkakor så kommer jag att bjuda på söta cashewnötter, union squares barnötter och saffranscones

Söta cashewnötter:

Ett modifierat Leila Lindholm-recept
400 gram cashewnötter
1 äggvita
1 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kardemumma

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda nötterna med äggvitan.
3. Rör i hop kryddorna och sockret och blanda med nötterna.
4. Rosta på en plåt i cirka 10 minuter, låt svalna.


Union Square Cafés barnötter:

Ur Nigella-kort och gott 
500 gram blandade nötter
2 msk grovhackad färsk rosmarin
½ tsk cayennepeppar
2 tsk brunt farinsocker
2 tsk havssalt
1 msk osaltat smält smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda nötterna på en långpanna och rosta i ugnen i 10 minuter.
3. Rör i hop kryddorna och det smälta smöret.
4. Vänd nötterna i det smaksatta smöret och servera dem varma.


Saffransscones

En favorit från arlaköket som jag gjort i många år nu...
1 förpackning Kungsörnens pizza- och sconesmix
2 kuvert saffran
1 dl socker
1½ dl vatten
2 dl gräddfil

1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner vatten och gräddfil
3. Forma till runda bullar (ca 15-18 st)
4. Grädda i 10-12 minuter

Hipp hipp hurra

För idag är det Icas födelsedag

Som firats med glögg och lussekatter :-)

Det har varit lite dåligt med uppdateringar sista veckan. Detta beror på att jag haft fullt upp med att julstöka i hemmet. Min frigolittomte har anlänt med posten. Så snart jag målat honom lägger jag ut en bild.

Ha det gott så länge