Potkes
När vi var små gjorde mamma ofta potkes. För vad ska man annars hitta på när man har en massa ostkanter i kylskåpet? Nu var det min tur att ha en massa ostkanter i kylen. Brandtskorpor i skafferiet. Inget att vänta på, bara att sätta igång.
Potkes(från pot och cheese) är jätteenkelt och jättegott. Smaken varieras så klart beroende på vilka ostar man använder - jag är en sån som vill att ost ska smaka ordentligt. Västerbotten, parmesan, engelsk cheddar eller en riktigt lagrad grevé är sån ost som jag vill äta.
Man tar helt enkelt sina ostkanter och river dessa fint. Sedan ska osten blandas med smör så att det blir en bredbar massa. (propotioner: ungefär tre delar ost, en del smör). Häll på en skvätt brännvin, cocnac eller whiskey. Kanske lite öl. Then you're good to go.
Dagens potkes består av parmesan och whiskeycheddar. Sen hade jag lite färsk getost som fick ersätta en del (men inte allt) av smöret. En ganska rejäl skvätt brännvin och sen var det bara att sticka ner händerna och kladda ihop allt.
Testa vettja!
Edit: Just: glömde att berätta... Den blir väldigt hård i kylen. Så ta fram det som beräknas gå åt vartefter.. Låt den stå och mjukna i rumstemperatur ett tag innan det är dags att äta.
Klart jag måste testa, det låter verkligen gott och spännande. Jag har druckit te ur din fina mugg idag igen, den är så skön att dricka ur :)
Det här har jag inte hört om förut, men det låter mycket gott!
Oj, det här var något helt nytt för mig. :)
Coolt. Detta har jag aldrig hört talas om, men det låter jättegott!
Coolt. Detta har jag aldrig hört talas om, men det låter jättegott!
Jag gillar färgen på din marimekkoskål :) Jag har en röd och en grön, de är oxå fina :) som karameller!
Lät sjukt gott och farligt, något som jag skulle kunna länsa fatet på typ ;-P Å grått och regn även i dag, så njut lite för mig med på din uteplats ;-D KRAM!
@allihopa: OJ. Nu blev jag lite konfunderad... Jag trodde att potkes var allmänt känt. Men jag rekommenderar er verkligen att prova nästa gång ni har överblivna ostkanter hemma :-)