Päronsylt med vanilj och mörk choklad

Först och främst: Tack för alla tips på vad man kan stoppa i en presentkorg, mycket bra-iga saker har ni tipsat om. Jag ska uppdatera inlägget senare med era tips. (FIXAT!) Men först ska vi prata sylt.



Receptet är taget från en bok som heter Frukt och bär av Gloria Nicol. Boken innehåller massvis med inspiration, även om jag tycker att de tre recept jag testat har varit aningens för söta för min smak. Men det är ju enkelt att åtgärda genom att dra ner lite på sockermängden... Trots sockerchocken är detta en bok som jag gärna bär med mig i handväskan. Bara för att inspireras. Boken kan köpas på Bokus eller Adlibris till exempel. Perfekt julklapp till någon som har en trädgård.

Här kommer receptet i sin originalform:
1 kg päron, skalade, urkärnade och skurna i klyftor
Saften av 2 citroner
9 dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång

1. Lägg päronklyftorna i en skål tillsammans med citronsaften, som gör att de inte blir missfärgade. Täck päronen med sockret och tillsätt 2 dl vatten.
2. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna i skålen med päronen. Täck skålen med en tallrik och låt det stå över natten så att sockret hinner absorbera en del av fruktsaften.
3. Nästa dag häller du upp skålens innehåll i en syltgryta och rör om på svag värme tills allt socker löst sig. Höj temperaturen och låt sylten koka livligt tills den når stelningspunkten (ca 105 grader). Päronklyftorna ska vara genomskinliga. Skumma vid behov.
4. Ta bort vaniljstången och häll sylten i heta, steriliserade burkar.

Men vän av ordning har ju upptäckt att det inte står ett ljud om mörk choklad i ovanstående recept... Receptet ovan ger ca 1,3 kg sylt. Gör några av burkarna helt enligt ovan, och några med mörk choklad genom att grovhacka ca 50 gram mörk choklad. Här måste man låta sylten svalna lite innan den hälls upp på burkar, detta för att inte smälta chokladen mer än nödvändigt. Häll i lite sylt, strö över lite choklad, mera sylt, mera choklad, mera sylt. I receptet står det 150 gram mörk choklad, men det är ju om man gör chokladsylt på hela satsen.

Jag kan ärligt säga att detta är en av de godaste sylter jag någonsin har ätit. Och det gäller både med och utan choklad. Den blir härligt lyxig av vaniljstången och även om jag tycker att den inte blev helt perfekt i konsistensen (den blev lite för rinnig, kan vara för mycket vatten, kan även vara att jag inte kokade upp den till tillräckligt hög temperatur) och dessutom skulle den må bra av lite mindre socker och lite mera citron, så var lagen to die for! Helt underbar att ringla över frukostyougurten.

Hur gör ni som när det gäller kokböcker förresten? Jag kladdar mer än gärna i mina. När jag gjort något jag är nöjd med åker bläckpennan fram, så att det finns i anslutning till receptet. När jag funderar på något, men inte riktigt klurat ut hur jag ska göra för att det ska bli perfekt, kladdar jag på en postit-lapp och sätter i... Älskar dessutom att läsa andras kokböcker med kladd. Det blir så personligt då


Kommentarer
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Jag gillar att anteckna i mina kokböcker å har en gammal kokbok som var gammelfarmors med hennes anteckningar i - GULDGRUVA!!! KRAM

2011-10-03 | 19:52:44
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
Tomtens Dotter säger:

Therese: Å vad underbart! Vilket arv. Jag har en del av mormors gamla kokböcker, men hon har inte kladdat i sina...

2011-10-03 | 21:43:00
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se/
Helena - Hellys Jul säger:

Tackar, bockar, niger och tar tacksamt emot en miljon spänn ur knugens hand... Du är för härlig! :)

2011-10-03 | 22:57:01
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Alexandra - kärlek på tallrik säger:

WOW! Det här låter verkligen som VÄRLDENS BÄSTA sylt! Med choklad? Alltså ÅH! Receptboken verkar riktigt trevlig, och jag som är en sockergris behöver nog inte ens dra ner på sockermängden ;)

2011-10-03 | 23:22:37
Bloggadress: http://karlekpatallrik.wordpress.com
Katarina säger:

Låter gott! Jag använder mig av postit-lappar i kokböcker :)

2011-10-04 | 04:44:07
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Sanna säger:

Sv: Ja, jag tycker att det är jättesvårt att välja! Som sagt, det är ofta en liten skillnad mellan den estetiskt mest lämpade och den bästa kvalitén...

2011-10-04 | 06:14:10
Bloggadress: http://sannaschristmas.blogg.se/
Tomtens Dotter säger:

Alexandra: Du har så rätt! Det ÄR världens bästa sylt.



Katarina: Kul att det är fler än jag som använder post-it i kokböcker. Hur tusan gjorde man innan post-it uppfanns? Och nu pratar jag inte bara om kokböcker, utan om livet i allmänhet. Förresten kan jag inte kommentera hos dig längre :-(

2011-10-04 | 22:12:36
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se/
annaonym säger:

Vilken tur jag hade som hittade till din sida! Jag hade skrivit av precis det receptet på päronmarmelad men tror du jag var människa att hitta det när jag behövde det? Nej, såklart inte! Men nu står det två små burkar med marmelad och svalnar!

2011-11-16 | 21:36:23
Bloggadress: http://annaonym.blogg.se/
Rigmor Forsberg säger:

Läste om kokboken du fått av din mamma, helt underbar skulle vilja ge min dotter en sådan. Vet du var din mamma köpt boken. Blir jätteglad om du svarar./ Rigmor

2012-01-18 | 17:38:59

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback