Paradisäpplen, någon?

Utanför mitt hus finns sex paradisäppelträd. Ska ärligt säga att jag inte ägnat den frukten många tankar i mitt vuxna liv, men när det står ett antal träd och bara stirrar på mig så måste jag ju göra något med dem. Att låta bli verkar dumt. Eller hur?

Hittade ett recept på picklade paradisäpplen. Bilden var så himla vacker. Den pratade med mig. Så nu hade jag alltså ett recept som pratade med mig, och sex träd som stirrar på mig. Det var bara att sätta igång att plocka.

Förstår ni vad jag menar? Vackert! Fotade burken i solskenet på uteplatsen i lördags. Svårt att fatta att det är oktober när vädret är som det är.

Picklade paradisäpplen
Underbart vacker inläggning som kan serveras till ost och kex. Skulle inte du bli lycklig över att få en flaska vin, en bit ost, lite kex och en hemgjord burk fylld med kärlek i present av någon som du bjudit hem på middag?

1 kg paradisäpplen
7 ½ dl äppelcidervinäger
1 liten kanelstång
10 hela kryddnejlikor
1 tsk malen kryddpeppar
9 ½ dl socker

Och eftersom jag aldrig kan göra som det står i receptet så hade jag ingen kryddpeppar i. Däremot ca 1 tsk stötta kardemummakärnor och 2 lagerblad.

Gör så här:
1. Skölj äpplena och rensa bort bladen, men låt stjälkarna vara kvar. Pricka äpplena med en stoppnål.
2. Häll vinägern i en rostfri gryta, tillsätt kryddorna och koka upp. Låt blandningen sjuda i ca 5 minuter.
3. Lägg i äpplena och låt dem sjuda tills de är mjuka men fortfarande hela.
4. Ta upp dem försiktigt och fördela äpplena i heta, steriliserade burkar.
5. Blanda sockret med vinägern och rör om på svag värme tills sockret har löst sig. Öka temperaturen och låt lagen koka in till ungefär en tredjedel. Den ska vara sirapsaktig.
6. Häll den heta lagen över äpplena så att det täcker dem, och förslut sedan burkarna.

Jag upptäckte att lagen inte riktigt räckte för att täcka äpplena helt. Så förmodligen står man där med 4-5 burkar med äpplen som ska få lag över sig. Fördela den smaksatta lagen i jämt burkarna så långt det räcker. Om man märker att det inte räckte hela vägen så är det bara att koka upp mer vinäger och socker och fylla på.

Kommentarer
Axelina säger:

Åh vad fint det där såg ut!

Sv: Vad glad jag är som kunde tipsa dig om det! Ja men visst kan man göra en som man kan ha uppe året runt, ännu bättre ju! Ljuset blir verkligen superfint, jag blev helt förälskad i bollarna!:)

2011-10-16 | 21:33:38
Bloggadress: http://ourchristmas.blogg.se/
Mina Högtider säger:

Såg ju jätte fint ut och perfekt present till någon speciell.. älskar att både ge och få matprodukter .. tycker de är så bra present till en som har redan allt!

2011-10-16 | 21:51:36
Bloggadress: http://minahogtider.blogspot.com
Jenny - Jul i stan säger:

Sv: Det förklarar varför jag aldrig ser dina nya inlägg. Jag håller på med ett litet projekt nu för att få länkningen lite bättre så jag hoppas att ha det åtgärdat strax. Då ska jag särskilt kolla att din superfina blogg updateras.



2011-10-16 | 23:53:26
Bloggadress: http://www.julistan.com
julstugan säger:

Liten fråga var äpplena röda, tror det är dem jag vill ha att göra krans av men hittar inga nära mig.



Cult nyheterna hittade jag i deras höstblad.

2011-10-17 | 06:28:03
Bloggadress: http://julstugan.blogspot.com
Jessica säger:

Ser både fint och gott ut!

2011-10-17 | 06:42:30
Bloggadress: http://julilaloland..blogspot.com
Tomtens Dotter säger:

Axelina: Jag med. Men nu har jag beställt :-) Det var verkligen ett supertips.



Mina högtider: Jag håller med. Toppen både att ge och få. Jag får hellre en flaska olivolja än (exempelvis) en ljusstake.



Jenny: :-)



Julstugan: Japp, äpplena utanför mig är verkligen knallröda, med ett nästan lysande rosa fruktkött. Men det finns en massa olika varianter. Vi hade gröna på skolan där jag gick mellanstadiet... En krans på paradisäpplen vore superfint.

2011-10-17 | 06:45:15
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se/
Tomtens Dotter säger:

Jessica: Visst gör det?

2011-10-17 | 06:47:20
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se/
Helena - Hellys Jul säger:

Vad piffig du är! Alltid lite härligt OCH läskigt när äpplen börjar prata med en ;)



Sv. Jag hade redan i inbjudan berättat om att det var glöggtest på gång men de var nog inte beredda på att det skulle vara mer saker som skulle testas.

De var nog inte så stora julfantaster innan de kom hit men (kanske pga glöggen) de blev väldigt inspirerade och nu ska jag anordna en pysselkväll. Oj oj oj... Julbloggen tar över mitt liv... :)

2011-10-17 | 10:06:54
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Bodypalace säger:

intressant.. min mormor brukar göra gelé på det :) har dock aldrig smakat på frukten som den är eller inlagda för den delen heller.

2011-10-17 | 10:50:27
Bloggadress: http://bodypalace.blogspot.com
TinaGustafsson.com säger:

Wow, vilken vacker bild! :-) Jo, jag skulle bli väldigt glad om jag fick en sådan fin present!

2011-10-17 | 11:43:32
Bloggadress: http://www.tinagustafsson.com
Lotta säger:

Jag gjorde paradisäppelmos för några veckor sedan - jättegott!

2011-10-18 | 11:01:17
Bloggadress: http://levaloppan.wordpress.com/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback