Paradisäpplen, någon?
Hittade ett recept på picklade paradisäpplen. Bilden var så himla vacker. Den pratade med mig. Så nu hade jag alltså ett recept som pratade med mig, och sex träd som stirrar på mig. Det var bara att sätta igång att plocka.
Förstår ni vad jag menar? Vackert! Fotade burken i solskenet på uteplatsen i lördags. Svårt att fatta att det är oktober när vädret är som det är.
Picklade paradisäpplen
Underbart vacker inläggning som kan serveras till ost och kex. Skulle inte du bli lycklig över att få en flaska vin, en bit ost, lite kex och en hemgjord burk fylld med kärlek i present av någon som du bjudit hem på middag?
1 kg paradisäpplen
7 ½ dl äppelcidervinäger
1 liten kanelstång
10 hela kryddnejlikor
1 tsk malen kryddpeppar
9 ½ dl socker
Och eftersom jag aldrig kan göra som det står i receptet så hade jag ingen kryddpeppar i. Däremot ca 1 tsk stötta kardemummakärnor och 2 lagerblad.
Gör så här:
1. Skölj äpplena och rensa bort bladen, men låt stjälkarna vara kvar. Pricka äpplena med en stoppnål.
2. Häll vinägern i en rostfri gryta, tillsätt kryddorna och koka upp. Låt blandningen sjuda i ca 5 minuter.
3. Lägg i äpplena och låt dem sjuda tills de är mjuka men fortfarande hela.
4. Ta upp dem försiktigt och fördela äpplena i heta, steriliserade burkar.
5. Blanda sockret med vinägern och rör om på svag värme tills sockret har löst sig. Öka temperaturen och låt lagen koka in till ungefär en tredjedel. Den ska vara sirapsaktig.
6. Häll den heta lagen över äpplena så att det täcker dem, och förslut sedan burkarna.
Jag upptäckte att lagen inte riktigt räckte för att täcka äpplena helt. Så förmodligen står man där med 4-5 burkar med äpplen som ska få lag över sig. Fördela den smaksatta lagen i jämt burkarna så långt det räcker. Om man märker att det inte räckte hela vägen så är det bara att koka upp mer vinäger och socker och fylla på.
Åh vad fint det där såg ut!
Sv: Vad glad jag är som kunde tipsa dig om det! Ja men visst kan man göra en som man kan ha uppe året runt, ännu bättre ju! Ljuset blir verkligen superfint, jag blev helt förälskad i bollarna!:)
Såg ju jätte fint ut och perfekt present till någon speciell.. älskar att både ge och få matprodukter .. tycker de är så bra present till en som har redan allt!
Sv: Det förklarar varför jag aldrig ser dina nya inlägg. Jag håller på med ett litet projekt nu för att få länkningen lite bättre så jag hoppas att ha det åtgärdat strax. Då ska jag särskilt kolla att din superfina blogg updateras.
Liten fråga var äpplena röda, tror det är dem jag vill ha att göra krans av men hittar inga nära mig.
Cult nyheterna hittade jag i deras höstblad.
Ser både fint och gott ut!
Axelina: Jag med. Men nu har jag beställt :-) Det var verkligen ett supertips.
Mina högtider: Jag håller med. Toppen både att ge och få. Jag får hellre en flaska olivolja än (exempelvis) en ljusstake.
Jenny: :-)
Julstugan: Japp, äpplena utanför mig är verkligen knallröda, med ett nästan lysande rosa fruktkött. Men det finns en massa olika varianter. Vi hade gröna på skolan där jag gick mellanstadiet... En krans på paradisäpplen vore superfint.
Jessica: Visst gör det?
Vad piffig du är! Alltid lite härligt OCH läskigt när äpplen börjar prata med en ;)
Sv. Jag hade redan i inbjudan berättat om att det var glöggtest på gång men de var nog inte beredda på att det skulle vara mer saker som skulle testas.
De var nog inte så stora julfantaster innan de kom hit men (kanske pga glöggen) de blev väldigt inspirerade och nu ska jag anordna en pysselkväll. Oj oj oj... Julbloggen tar över mitt liv... :)
intressant.. min mormor brukar göra gelé på det :) har dock aldrig smakat på frukten som den är eller inlagda för den delen heller.
Wow, vilken vacker bild! :-) Jo, jag skulle bli väldigt glad om jag fick en sådan fin present!
Jag gjorde paradisäppelmos för några veckor sedan - jättegott!