Och så var det det här med julgranar

Eller framför allt hur man pyntar dem. Jag måste klassa mig själv som konservativ i den frågan. Det absolut värsta jag kan tänka mig (i granväg) är en gran som har kulor i regnbågens alla färger, flaggspel, änglahår på ljusen, barnens hemgjorda smällkarameller och - absolut värst av allt - blinkande lampor. Ska man dra det till sin spets så är de blinkande lamporna i olika färger.

De senaste åren har varit lite av en prövning då det dykt upp granar som varit vita eller svarta. Eller cerisrosa. Huga huga sommarstuga!


Här kommer lite av mina fasor i julgransväg. I min värld typexempel på hur en gran INTE får se ut.


Men hur ska en gran se ut då? Efter att i många år varit en grannazist (enbart röda kulor, möjligtvis kan man variera med guld eller silver. Lamettaglitter i guld eller silver, men det måste så klart vara samma färg som kulorna) har jag nu börjat släppa på reglerna. Missförstå mig rätt nu. Mina skräckgranar är fortfarande samma som förr. Men jag börjar tycka att man faktiskt kan variera sig lite - bara man håller stilen. Att man tar en färgskala och kanske har 4-5 närliggande nyanser för att skapa lite liv och rörelse. Lättar upp med något annat än kulor, jag har till exempel förälskat mig i polkagriskäpparna som Rusta har haft i sortimentet flera år. Förra året släppte jag loss totalt när Indiska hade mellandagsrea. Köpte helt galna påfåglar i rött och rosa, och snöflingor i orange. Kanske inte direkt typisk snöflingefärg, men vad tusan. De kommer förmodligen inte att komma upp i granen, utan istället hamna i pysselkorgen. Det visar sig.

Vad har du för måsten i din gran? Och vad kan du absolut inte tänka dig? Plast eller äkta? Små eller stora ljus?


Kommentarer
Helena - Hellys Jul säger:

håller med dig till fullo om dedär skräck exemplen. Min värsta är nog just de där änglahår (snarare nässelhår) runt ljusen. Jag mycket klassisk och sparsmakad. Då jag för länge sen hörde av en florist att en bukett ska bestå av max tre färger utöver grönt tillämpar jag även det i granen. Förra julen hade jag spenderarbyxan på och gick loss på Svenskt tenn. De hade skitsnygga grejer, enligt mig. Pyntet gick i mörkblått, orange och guld. Inte så klassiskt kan tyckas men det var apsnyggt! Sobert om man så vill. Och inte en blinkandes lampa i sikte...Ja, det är väldigt givande att läsa om släktbanden till dig. Så från den lilla kärnfamiljen vart det ett helt "Fanny&Alexander-gäng"! Helt strålande! Håll mig ajour om hur det blir ;) L & S, ja i USA finns det nått som heter second cousin, det verkar vara en benämning på allt möjligt, ta det! ;)

2011-10-24 | 23:22:33
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Julstugan säger:

Här är en till som håller med, en gran ska vara grön och levande och helst bara rött, vitt, silver och kanske lite guld som det är på kulorna i bland, silver i glittret annars helst bara rött.

2011-10-25 | 06:12:01
Bloggadress: http://www.julstugan.blogspot.com/
Linda säger:

Jag håller faktiskt inte med. Eller okej, jag anser mig också vara konservativ i fråga om granklädseln, men mer på det vis att jag vill ha min gran som den alltid varit. Och den har helt enkelt aldrig varit en tvåfärgad historia.Jag vet inte om det är en grej i Sverige att granen traditionellt ska vara fylld av röda kulor, på sin höjd kan man lägga till några i guld. Åtminstone har jag inte vuxit upp med någon sådan föreställning (Finland, hej!) utan vår gran har kulor av nästan alla jordens färger. Några är näst intill antika, några nya, andra hempysslade. Däremot är stjärnan i toppen alltid den samma, glittret alltid silvrigt och ljusen aldrig blinkande. Det är min traditionella gran, och jag tycker det ser stämningsfullt men samtidigt lite lekfullt ut. Älskade den här traditionen ännu mer när jag var yngre!

2011-10-25 | 06:44:05
Bloggadress: http://julhoslinda.blogg.se/
Amandas jul säger:

När jag och mina syskon var yngre blev det en äkta sån där "skräckgran" som du beskriver. Det hängde kulor i alla möjliga färger ÖVERALLT, plus våra otroligt fula men ändå charmiga smällkarameller som hängde längst ner i granen. Jag minns att mamma jämt flyttade kulorna rätt efter att vi hade klätt den, haha. Nu för tiden brukar vi köra på färgnyansen rött, plus ett silverglitter, och några polkagriskäppar :)

2011-10-25 | 07:51:25
Bloggadress: http://amandasjul.blogg.se/
Mina Högtider säger:

Jag älskar disney julgran med alla möjliga färger.. fast ifs.. senaste åren har jag börjat plocka bort saker.. mina små färgade ljus 250 st ska vara med alltid, tillsammans med de vanliga stora vita... sen är det röda och guld hjärtan tillsammans med samma färg tema av glitter.. o sen silver släng på glitter.. min julgran som jag bara måste ha.. det är jag och har alltid varit! Min barndomsjulgran får ingen ta från mig.. här blir det plast av saken skull att jag har alltid julgranen uppe redan från 1 december, en riktig gran skulle inte klara sig fin till julafton (säger alla).. i år ska jag skaffa även en vitjulgran på övervåningen.. den ska ha en tema varje år och i år är det silver som gäller.. :D

2011-10-25 | 08:12:51
Bloggadress: http://minahogtider.blogspot.com
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Jag gillar inte amerikanska granar eller färgade, är nog väldigt lik dig på den punkten, men då man fått barn luckras det där upp å man bryr sig inte så mycket bara ungarna är glada, äääh vem försöker jag lura?!?! Deras smällkarameller kommer inte upp och när de klätt den hänger jag givetvis om kulorna så det blir snyggt ;-PAng väggen så har den mörknat en aning, men inte som jag vill så jag ska nog åka å köpa en ljusgrå lasyr å se om det blir bra!

2011-10-25 | 08:19:17
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
Victorias Jul säger:

Jag håller med dig att en gran ska vara grön och helst äkta (fast vi har en plast hemma men inte där vi firar jul) Vill också att kulor ska vara i samma färg eller två färger. Jag har några söta halmgrisar som jag brukar ha i granen. Jag har gammeldags stora ljus i granen

2011-10-25 | 10:10:17
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se/
Fröken Nattfrost säger:

Jag kan bara tänka mig, en riktig gran till att börja med. Men visst, ska det vara fejk så får den vara så naturlig som det går. Sedan är jag inte så kinkig... stora eller små ljus, färgade eller inte. Dock skulle jag inte vilja ha en enfärgad ljusslinga, typ bara blåa eller röda. Ska det vara färg (som jag är uppvuxen men och har) ska de ha olika färger. Och pyntet, min gran är blandad. Olika pynt, där varje kula/pynt är nostalgisk och har ett minne kopplat till sig. Det är guldkulan som jag ända sedan jag var liten älskat och alltid hängde upp först i granen hemma, det är plastkulen med lite folie inne i som jag haft efter mormor som är sedan 50-talet, det är fåglarna i glas som sitter högst upp - samma där, från mormor, det är kulor från farmors gran... you get the picture. ;) Så du kommer antagligen äcklas lite av min gran. ;)

2011-10-25 | 10:54:14
Bloggadress: http://nattfrost.blogspot.com/
Emelie - Emelies Christmas säger:

jag tycker inte heller att en gran ska vara rosa :P haha

2011-10-25 | 11:00:32
Bloggadress: http://emelieschristmas.blogg.se/
Linda säger:

I fjol lyckades vi köpa en barndomsgran. När vi var små bodde vi i England och där hade vi en silvergran. Just det, en silverglittergran! Som jag älskade den granen! Ljusslingan hade små lyktor och Askungen-vagnar runt ljusen. Vagnarna och lyktorna har vi kvar och lyckades i fjol sätta fast på ny ljusslinga. En silvergran glittar så vackert. Det man sätter i granen är jag däremot lite mer bestämd med. Absolut inga kulor som ser slitna ut. Får jag bestämma ska det vara glaskulor och gamla antika kulor i tyg. Jag är lite konstig kanske men det bjuder jag på!

2011-10-26 | 10:26:05
Bloggadress: http://livetifoton.blogspot.com/
Tomtens Dotter säger:

Gud vad kul att läsa om alla era granar. Jag ser fram emot att spana in bilder på dem i december.Helena - Helly: Kombinationen orange, blått och guld låter toppensnyggt. Ska du inte lägga ut bilder? Tre färger låter som en bra balans - i alla fall om det rör sig om olika FÄRGER. Om man håller sig till EN färgskala så skulle man kunna ha fler nyanser...Linda: Kul att höra - och på något sätt får du det att låta väldigt smakfullt.Amanda: Haha jag minns också att mamma flyttade runt kulorna så att det blev "rätt" :-)Mina Högtider: Wow, 250 ljus??? Galet :-)Therese: Jag hade nog föreställt mig dig som en sån med (smakfullt) hempyssel. Såna där FINA smällkarameller i vitt och grått, flätade hjärtan i vitt och rött och kompletterat med röda kulor.Victoria: Plastic fantastic. Jag kör också med plast.Fröken Nattrost: Men jag måste ändå säga att din gran låter lite spännande. Kitch är kul, bara inte hemma hos mig ;-) Jag förutsätter att du lägger ut bilder?Emelie: Pust. Skönt att vi är flera :-)Linda: Oj, det låter som en helt fantastisk barndrömgran! Det ska bli spännande att se!!2011-10-26 | 22:39:49
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se/
Falksonchristmas säger:

Rusta tar verkligen ut svängarna! Rosa granar och lila och limegröna adventsljusstakar? Ursäkta! Njae tror inte det va!

2011-10-27 | 10:09:34
Bloggadress: http://falksonchristmas.cybersite.nu/
Fröken Nattfrost säger:

Bilder kommer absolut! ;)

2011-10-28 | 07:30:40
Bloggadress: http://nattfrost.blogspot.com/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback