Hemma igen och angående julbloggandet

Nu befinner jag mig i hemmets lugna vrå igen. Vi har varit på kick-off med jobbet. Haft trevligt, bra föreläsningar och faktiskt inte mer än ungefär en timme av de där obligatoriska powerpointpresentationerna med tråkiga diagram. Ätit god mat och fått gott fika. Umgåtts och mått bra. Förutom i morse haha

Jag är lite fashinerad av hur många julbloggare vi helt plötsligt har blivit. Och hur aktiva alla är. I och för sig lite mer naturligt i slutet av oktober, men många av oss var aktiva redan i augusti. Att jag startade så tidigt i år hade faktiskt ingenting med julen att göra. Det berodde snarare på att jag behövde flytta fokus från sånt som var jobbigt (den uppmärksamme läsaren har kanske noterat att det inte längre refereras till "pojkvännen" utan istället till "exet"). Julplanerandet och bloggandet hjälpte mig helt enkelt att fokusera på något annat. Idag däremot, nu är det genuin längtan efter advent.

I år firar jag och bloggen fem år ihop. När jag började julblogga 2006 var det i princip jag och Tomtemor som höll på med helt nischade julbloggar. Marie var sedan länge igång med sin julstuga, men hade inte börjat blogga än. Nej, i ärlighetens namn, vi var några till, men av oss som fortfarande bloggar så är det vi två. Tror jag (skrik till om jag missat någon)

Jag tycker att det är fantastiskt kul att vi nu är så många (det är nu omkring 60 bloggar som jag följer via RSS, och jag vet att jag inte följer alla) men det kan även leda till lite uppdateringshets, prestationsångest och unik-panik. Det är inte så kul att skriva om Blossas nya smak när 20 andra redan skrivit om det, ni förstår säkert vad jag menar. Men eftersom jag älskar glögg så gör jag det ändå så klart :-)

Shoppingtips? Ja visst, men jag vill inte heller att bloggen ska bli en reklampelare för allt som det står jul på. Jag känner inte för att skriva att butik X eller Y har kommit ut med sitt julsortiment - om det inte är så att jag faller pladask för det så klart (som jag gjorde med Panduros adventssiffror till exempel)

Ibland känner jag att "det här behöver jag inte skriva, jag har ju redan skrivit om det." Men å andra sidan kanske det var tre år sedan jag skrev om det. Och dessutom handlar julen (i alla fall för mig) mycket om "Same procedeur as last year? Same procedeur as every year, James!" så det kanske inte gör så mycket med upprepningar...? Så länge man inte upprepar det man skrev i förra veckan.

Nackdelen med att vi är så många är ju att jag VILL läsa allt. Men jag har fortfarande inte läst ikapp det jag inte hann med i helgen. Nu har det byggts upp ytterligare. Jag funderar på om jag ska kategorisera er och ha en mapp för varje veckodag haha. Ransonerade bloggbesök. Nej men skämt åsido. Det blir lite mycket när det är 250 olästa inlägg. Vem vet. Nästa vecka kanske jag har läst ikapp :-)


Kommentarer
Helena säger:

Jag håller helt med!

2011-10-26 | 21:55:54
Bloggadress: http://cozychristmas.blogg.se/
Helena - Hellys Jul säger:

Det viktiga är väl att känna varför man bloggar om julen. Jag har samlat så många tidningar, böcker och urklipp lite överallt och nu med bloggen känner jag att jag kan samla allt på ett ställe. Vissa inlägg är alltså "bara för mig" dvs att spara till tillfällen då jag söker tips och inspiration.

Men det finns en ständig tanke på att "nu va det länge sen jag skrev ett inlägg/läste andra julbloggar" Men då tänker jag just på: för vem gör jag detta? Min blogg är reklamfri så det finns inga pengar som trissar, besökssiffror, det är ju kul, men återigen, inget jag vinner nått på.

Jag är en trött mammaledig jultok som skriver av mig, så sammanfattar jag det. Och sen att jag hittat andra härliga jultokar är en rolig bieffekt! :)

Du är jätterolig att läsa! Keep on rockin'

2011-10-26 | 22:07:01
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Marie/Underbara Juletid säger:

Kloka ord, jag tänker ungefär som du. Jag tycker att det är roligt att vi är många och att vi har bra stämning, det känns som att vi väntar in julen tillsammans ;) Dock är det som du skriver många. Jag följer alla(läs de jag hittat, kan ha missat någon då det ploppar upp nya hela tiden) på bloglovin och jag har faktiskt delat upp julbloggarna i två kategorier. Förra året läste jag ikapp till halva januari tror jag. Vad bra att kunna ta bloggen till hjälp att ta sig vidare efter seperationen. Gulligt att du länkar till mig.

2011-10-26 | 22:18:47
Bloggadress: http://julen.gladers.net
Victorias Jul säger:

Jag tycker inte du ska behöva känna att du måste uppdatera för att alla andra gör det. Det här är ju din julblogg och du gör som du vill med den.Jag gör min blogg som jag vill ha den och jag är bara glad att jag har så många läsare

2011-10-27 | 09:38:29
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se/
Lisas Vinterland säger:

Jag håller meed! Jag tycker det är supersvårt att hinna läsa allt. Jag vill läsa, kommentera och svara alla julbloggar, men när det börjar bli närmare 100 blir det lite av en omöjlighet! Jag önskar man hade superkrafter, så kanske man lyckades ;)



Samma med det man skriver om.. många gånger känns det mest som reklam som alla behandlat tusen gånger tidigare :) Men man ska blogga för sig själv först och främst! Det är lite prestationsångest, för man vill ju ha en så attraktiv blogg som möjligt med så många nöjda läsare man bara kan!

2011-10-27 | 15:03:35
Bloggadress: http://lisasvinterland.blogspot.com
Mina Högtider säger:

Jag försöker göra min blogg personlig så att jag skriver bara om det som är viktigt för mig.. inte för att alla andra skriver om det eller läser det.. utan för att jag vill skriva om det.. precis som Hellys Jul skriver så vill jag ha någonstans där jag kan samla allt på en och samma ställe.. det som gör min jul viktig.. sen självklart är det roligt när andra följs åt tillsammans och skapar en julstämning ihop.. precis som min man säger.. tack vore bloggen får man en julkänsla som varar länge istället för att julen kommer en dag och så är det ute redan 24h efteråt.. jul har blivit en mysig tid nu!

2011-10-28 | 13:14:15
Bloggadress: http://minahogtider.blogspot.com
Julstugan säger:

Jag har läst julbloggar i evighet känns det som men det är inte så många år, men underbart att vi kan starta julen tilsammans.



jag tror Mimmis jul har varit igång länge.

Sedan en hel hög som startade året efter er.

2011-10-29 | 06:16:49
Bloggadress: http://www.julstugan.blogspot.com/
Tomtens Dotter säger:

Kul att läsa era tankar om detta. Och skönt att jag inte är ensam om mina funderingar :-)



Kram på er allihopa

2011-11-05 | 11:10:20
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback