Chokladkola
Spara disk genom att göra saker och ting i rätt ordning. Börja med att mäta upp sockret. Mät sedan grädden. Använd sedan samma mått som grädden varit i när du ska måtta sirapen, då släpper den enkelt från måttet.
Chokladkola:
50 gram smör
250 gram (3 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
3 dl grädde
200 gram (1½ dl) ljus sirap
Gör så här:
1. Klä en form, ca 15x25 cm, med bakplåtspapper.
2. Blanda strösockret med kakao och vaniljsocker, detta för att undvika klumpar...
3. Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
4. Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite i botten.
5. Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ta av den vid ca 127 grader)
6. Häll upp i formen
7. Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.
Jag brukar också frysa julgodiset, bra att börja i god tid!
Härligt! Men kan du låta dem ligga kvar i frysen? Inte så att du är där och nallar lite innan jul? ;) Har faktiskt aldrig ens tänkt tanken på att jag kan göra kola och knäck och frysa. "Sista minuten" är mitt motto vad det gäller sötsaker. Varför vet jag inte. Kolan är ok, den tar ingen tid men knäckjäkeln tar evigheter. Och det går helt emot det recept jag går efter som säger "koka i 20 minuter". Borde vara 2 timmar och 20 minuter...
Risabuzz - Håller med dig, låter som en mousserande vin-drink med frusna hallon i botten. Claima den vet ja'! :)
Sv: Ja, det var liksom grunge på dagen för att alla i klassen var grunge och sen rave på kvällar och helger för att jag älskar att dansa. Och sen i hemlighet var det disco på rummet. Ja jösses...
Men vad gott! :)
Jag försöker gör lite godis och frysa in, blir mer tid över då.
S: Sofia Rågenklint jobbar för P4Dalarna så det borde gå,kanske inte min favorit, försöker bara hitta kandidater till titeln årets julvärd.
Nu blev jag sugen på att göra julgodis men jag vet att det inte skulle finnas kvar nåt till jul om jag gjorde nu =)
Marie: Ja, det finns tillräckligt att göra i december ändå...
Helena: Jo visst nallar jag lite. Men jag äter inte upp ALLT :-)