Att spara sommaren på burk

För några veckor sedan plockade jag av och in tomaterna. Vi hade fått första frostnatten, så rädda det som räddas kan. Nu har de legat inomhus på brickor och eftermognat, och helt plötsligt hade jag ett par kilo som behövde räddas igen. Dags att konservera. 

 
Det här är verkligen SÅ enkelt. Bara att fylla upp burkar med tomater, lite kryddor, olivolja och köra i ugnen sen är det klart. Och det är SÅÅÅ gott! Tomaterna tillagas i sin egen vätska och första gången jag testade en sån här burk (gjorde det första gången för 7-8 år sen) så blev jag tvungen att dricka upp den vätska som var kvar i burken 😇🤫😂
 
 
 
Så här gör du:
  • Diska ett antal glasburkar med gummiring och ställ in i ugnen på 150 grader. Lägg gummiringarna i blöt i kokande vatten
  • Under tiden burkarn står i ugnen så fixar du tomaterna; rengör dem ordentligt. Mindre tomater kan vara hela och bara pickas några gånger med kniven. Större tomater halveras eller dela i kvartar. 
  • Tvätta händerna. 
  • Packa tomaterna TÄTT i de varma burkarna. Salta lite mellan lagren och lägg i lite skivad vitlök (inte för mycket, kanske en klyfta per burk). Lite svartpeppar, gärna från kvarn och kanske en örtkvist (jag tog rosmarin). Tryck till ordentligt och fyll på med lite mer tomater, burkarna ska vara ordentligt fulla. 
  • Häll på lite olivolja i varje burk, kanske 3-4 matskedar. 
  • Tvätta händerna igen. 
  • På med de blöta gummiringarna, stäng locken och in i ugnen. 
  • Nu tillagas tomatkonserven direkt i burken, efter ca 20 minuter börjar det bubbla och koka. Då får de stå inne en stund till. Det är klart när tomaterna flutit upp till ytan. 
  • Ta ut burkarna och ställ dem upp och ned för att svalna. 
 
 Supergott att tömma en burk som den är i en soppa. Eller att mixa med mixerstav och ha i köttfärssåsen, eller var man nu brukar använda krossade tomater. 

Eftersom hösten plötsligt blev varm igen efter den första - och hittills enda - frostnatten fick en hel del tomater sitta kvar. Idag har jag dock plockat av det sista, hyser ingen förhoppning om att de ska mogna utomhus. Så nu ska jag rengöra 5 liter småtomater och låta en del eftermogna. Resten ska nog få bli olika konserver (chutney, marmelad, pickles). 

 
Har DU något bra recept på gröna tomater tar jag tacksamt emot det 🙂

Kommentarer
Mamma Inga säger:

Vilken bra hjälpreda du har!

Svar: Den bästa ❤️
Erica AKA Tomtens Dotter

2020-10-11 | 16:23:19

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback