Att klä om en fåtölj - för nybörjare

Eget skryt luktar illa så nu kommer det att stinka lite. Förlåt för det, men jag är bara så jädra stolt och nöjd över mig själv. För att jag klarade av något jag aldrig gjort förut, inom ett område som är totalt utanför min comfort zone. 
 
Jag har klätt om en fåtölj! Med riktigt gott resultat om jag får säga det själv (och det får jag!) Så jädra stolt!
 
 Nymålad, omklädd, egenklädda knappar, ny kudde. 

Jag hittade en sliten fåtölj på loppis i somras. 100 spänn, som hittat. Det är en gedigen fåtölj, men ytligt sett var i rätt tråkigt skick - en petrolfärgad nött manchesterklädsel, och dessutom målad i en grön färg som helt skar sig mot tyget. 

 
Tanken var först att bara måla om den, och låta klädseln vara men efter att ha kollat på några riktigt bra instruktionsvideos på YouTube så bestämde jag mig för att våga mig på även klädseln. Utmaningen för mig är att jag är apdålig på att sy... Men man ska väl utmana sig själv, right?
 
Work in progress
 
Klar! Lite detaljbilder
 
Jag är (som sagt) inget proffs. Detta var första försöket. Men just därför tänker jag att jag kan komma med lite goda råd från amatörens synvinkel. 
  • Bara för att möbeln är billig så är det inte ett billigt projekt. Ha det i åtanke när du funderar på att köpa något för att klä om. Jag köpte tyg, sadelgjord och stoppning för ca 900 kr, dessutom verktyg för ca 700 kr (och då fick jag ändå halva priset på häftpistolen). Så sett till kronor och ören hade jag nästan kunnat köpa en helt ny fåtölj. (Om jag dessutom räknar in att symaskinen gick sönder halvvägs in i projektet, så jag fick köpa en ny så blev det ännu mer pengar...)
  • På tal om häftpistol: om du tror att du kommer att klä om fler möbler än en så rekommenderar jag att lägga lite pengar på en pistol med lång nos, så att man kommer åt överallt. Den jag köpte (Rapid) funkade inte när det var för tight, så det slutade med att jag fick handsy hela bakstycket på plats istället för att använda tack strips... Där försvann många timmar. 
  • Det finns många bra instruktionsvideos. HÄR och HÄR är de videos jag lutade mig emot. De är långa, men riktigt gedigna. Sökord: reupholster 
  • Det går åt fler häftklamrar än vad man tror. 
  • Ta en massa foton medan du "klär av" möbeln, som stöd för när allt ska på igen. Märk upp bitarna, dels med var de sitter, men även i nummerordning allt eftersom de åker av. När du sen ska på med den nya klädseln så ska man jobba i omvänd ordning.
  • Använd det gamla tyget som mönster. Det tyg som ska häftas på måste dock få ordentligt med marginal, det renklipps när det sitter på plats. De delar som ska sys behöver endast sömsmån. 
  • Det är ett skräpigt jobb! Gammal stoppning (tagel, kokosfibrer eller liknande) smular som sjutton medan jobbet pågår. 
  • Merparten av verktygen och materialet köpte jag via originellt.se
  • Tyget kommer från Rosa Huset
Okej, när jag läser igenom min punktlista ovan låter det som att jag vill avråda från att klä om möbler. Det vill jag absolut inte. Det var jädrigt skoj. Och det blev bättre än jag vågat hoppas på. Däremot är det ju viktigt att gå in i ett projekt med öppna ögon, särskilt gällande kostnaden...
 
Nu står den så fint i vardagsrummet. Jag är glad att jag vågade - det var mycket pengar att lägga ut på något som jag inte visste om jag skulle greja. Men det gjorde jag!

Har du klätt om nån möbel nån gång? Hur gick det? Blev du nöjd?

Kommentarer
Henrietta säger:

Hej.. 1979 klädde jag om en liten fåtölj i tyg... hade aldrig gjort något sådant innan..å med tanke på att det fanns inget Youtube på den tiden så var det att klura ut själv.. jag blev så nöjd med resultatet, å du man får tala om när nan gjort något man är nöjd över! Det är inte att skryta!

2020-10-04 | 09:29:55

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback