Brownies - basrecept

Efter drygt två år med gasugn bor vi äntligen med en vanlig ugn. En RIKTIG ugn. Äntligen kan jag laga en köttbit låååååångsamt på låg ugnstemperatur igen! Och jag kan baka. Det måste firas!
 
Häromdagen fick vi besök. Hade inget fikabröd hemma (vilket vi nästan aldrig har) så jag slängde ihop en brownie på morgonen. Skulle egentligen göra kladdkaka men kom på att jag har en hel del choklad i skåpet som aldrig användes till julbaket (flyttkaos, ni vet...) så det blev lite lyckad improvisation. 
 
 
Brownies - basrecept

Gjord i en form ca 20×25 cm. Med god vilja får man säkert ut 20 bitar, men vi tyckte att 9 blev alldeles lagom #chocoholic

Det blir en kompakt och lite fudgeseg brownie. Den ljusa chokladen i smeten ger en lätt kolaaktig smak.

Du behöver:

  • 100 g smör
  • 75 g ljus choklad, fint hackad
  • 75 g mörk choklad, fint hackad
  • 2½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • En rejäl nypa flingsalt
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 160° varmluft (eller 180° över/undervärme)
  2. Klä en form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan.
  4. Rör i chokladen så att den smälter i det varma smöret. 
  5. Rör ner socker och ägg i smörchokladblandningen.
  6. Sikta ner övriga ingredienser och rör så att allt blir väl blandat, men överarbeta inte smeten. 
  7. Häll smeten i formen.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 20-22 minuter. När ytan är torr, kanterna stabila och mitten lite "vobblig" är kakan klar. 
  9. Utrusta dig med tålamod: Låt kakan kallna. Ställ in den i kylen  minst 4 timmar, men helst till imorgon... Den behöver stå till sig lite. Tyvärr.
 
Jag gjorde bara en slät brownie. Sen kan man ju variera den på tusen olika sätt om man vill. Stoppa i lite nötter. Chokladbitar. Pepparkaksdeg (återigen: tack Katarina! Fantastiskt!!) Knaperstekt bacon och chili (använd gärna stekflottet och ta bort motsvarande mängd smör), spritsa i dulce de leche, toppa den färdiga kakan med chokladganache eller kolapopcorn.  Servera med vispad grädde, vaniljglass eller som på bilden: med creme fraiche som smaksatts med lite vaniljpulver.  Det finns bara möjligheter! 😀

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback