Ingefära och förkylning

Här har det ekat tyst ett tag. Jag har legat hemma med förkylning och feber. Har inte haft ork att skriva, och dessutom inte haft något intressant att skriva om heller. Men nu mår jag hyfsat igen. Idag ska jag försöka ta tag i lite saker som blivit lidande här hemma. Tvätta. Koka plommonmarmelad av de där plommonen som legat i kylen i en vecka. Bära ner saker till förrådet. Sen lär jag vara knäckt igen. Näe. Det ska jag inte bli. Det ska jag INTE bli. 
 
 
Eftersom det är höst och förkylningstider så tänkte jag komma med lite ingefäratips. Ingefära har ingen dokumenterad effekt mot förkylning - men för mig lindrar det symtomen i alla fall, och det är inte illa pinkat. 
  • Frys in. Ofta köper man mer ingefära än vad man behöver när man ska ha en liten bit till matlagning. Skala hela roten, plasta in med gladpak och frys in. Nästa gång du behöver ingefära är det  bara att ta fram och riva det som behövs. (Roten behöver alltså inte tina när du river den!)
  • Skala enkelt. Använd en tesked :-)
  • Drick den varm. Hacka i bitar och drick med honungsvatten eller the. Pressa gärna i färsk citron eller apelsin. Om jag ligger hemma sjuk slänger jag gärna i en skvätt Captain Morgan också - då blir det lite roligare att vara sjuk 
  • Gör färsk ingefärajuice. Skala och grovhacka ca 1 kg ingefära. Lägg bitarna i en mixer och häll i vatten, bara så att det täcker ingefärabitarna. Mixa tills alla bitar är borta. Sila genom en silduk och häll upp på flaska. Juicen håller i en månad i kylen. Jag blandar juicen med lika delar färskpressad apelsinjuice och en liiiten skvätt honungsvatten. Åsa (som tillverkade och levererade juicen till mig - tack!!) blandar den med C-vitaminbrus. En skvätt i thet är underbart. Den passar även bra som smaksättning i vissa smoothies. 
 
När jag var på Sweden Rock Festival i början på juni hade jag också en rejäl förkylning. Då hade jag med mig en ingefärarot. När vi packade ihop och åkte därifrån råkade den hamna i min festivalkasse tillsammans med regnrock, gummistövlar och filt. Såna saker som jag visste att jag inte skulle använda förän nästa festival. En sån påse som jag inte packade upp... Så ingefäran har skjutit skott där den har legat i mörkret :-) Nu ligger roten i skafferiet och väntar på att jag ska köpa hem jord. Sen ska jag testa att odla... 
 
Sen vill jag säga TACK för alla kommentarer där jag bad om feedback! Jag har inte dragit vinnaren än, det ska jag ordna snarast - ber om ursäkt för dröjsmålet, det kom en feber i vägen. Men först: tvättstugan!

Kommentarer
Julias skönhetsblogg säger:

Bra tips! Jag brukar köra på ingefära också när jag är förkyld! Känns som att det funkar bra. Och gott är det ju också :) Hoppas du mår bättre nu :)

Svar: Ingefära är det godaste :-) Och tack, jag känner mig mycket bättre nu - om än inte 100% frisk, men i alla fall arbetsduglig!
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-28 | 23:13:19
Bloggadress: http://juliaaberglunds.blogg.se
Linda / CandyGirl säger:

Men hoppas du är bättre nu då..

häftigt om du får planterat ingefära.. det måste du uppdatera oss på hur det går.

2014-09-29 | 06:45:36
Bloggadress: http://www.candygirl.nu/
Victoris Jul säger:

Sa test ingefära då mot min envisa förkylning som kommer och går hela tiden

2014-09-29 | 08:36:22
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Robex Lundgren säger:

coolt

Svar: :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-10-19 | 22:05:48
Bloggadress: http://ghgumman.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback