Det viktigaste du kan göra i höst!

Jag har inte startat den här bloggen för att diskutera politik. Definitivt inte. Men ibland går det inte att låta bli. På söndag är det val. Igen. Supervalåret 2014 liksom... Vi lever i ett Sverige och ett Europa som håller på att färgas brunt. Och då pratar jag inte om färgen på människors hud. Jag pratar om den ökade främlingsfientligheten. I Europaparlamentsvalet i våras fick främlingsfientliga partier ett ökat stöd i nästan vartenda land.
 
Sverigedemokraterna är inte bara ett främlingsfientligt parti. Deras kvinnosyn är också jädrigt sunkig. Eller det kanske heter "mansvänlig"? De förespråkar exempelvis att abortgränsen sänks från 18 veckor till 12 veckor. Ordföranden i SD:s kvinnoförbund, Carina Herrstedt, tycker att "kvinnor kanske inte behöver den maktfaktorn" som en chefsposition innebär. TIll skillnad från män som då behöver den, får man anta? Hon verkar inte heller se de strukturer som faktiskt finns: att de män som innehar höga positioner väljer att rekrytera andra män. (Idag finns det fler personer som heter Johan än som är kvinnor i börsnoterade bolags ledningsgruppen). Hennes svar på detta är att "det bara har blivit som det har blivit." Ni kanske även minns riksdagsledamoten Anna Hagwalls uttalande i somras om att "misshandlade kvinnor ska inte gnälla så mycket". Dessutom anser hon att Sverige redan är ett fullt jämnställt land. Jo jag tackar ja. I ett fullt jämställt land har män och kvinnor lika lön för lika arbete. Och kvinnodominerade brancher halkar inte efter mansdominerade. 
 
SD vill även ta bort de öronmärkta pappamånaderna i föräldraförsäkringen. På kort sikt är det ett bra ekonomiskt val att låta varje familj välja själv. Det förstår jag. Jag förstår att vissa familjers ekonomi inte går ihop om inte den person med lägst inkomst (statistiskt sett kvinnan) stannar hemma. Men på lång sikt är det som att kissa i byxorna för att bli varm. Forskning visar att par som delar på föräldraledigheten håller ihop längre. Och det finns ju få saker som är lika förödande för ekonomin som en skilsmässa. Annan forskning visar att det ojämna uttaget av föräldraledigheten är en av anledningarna till att kvinnor halkar efter männen lönemässigt. Tyvärr. (Att lagstifta om delad föräldraledighet är inget jag är för. Men det vore olyckligt att ta ett kliv bakåt då de öronmärkta pappamånaderna har visat sig vara en effektiv åtgärd för att få fler män att ta ut föräldraledighet, inte bara de månader som öronmärkts för dem)
 
Vill ni veta mer om SD:s kvinnosyn kan ni läsa vidare på följande länkar:
Jonna Sima: SD är också ett kvinnofientligt parti.
Intervju i AIP med Carina Herrstedt: Kvinnor behöver inte makt.
Intervju i P4 Dalarna med Anna Hagwall: Upp till kvinnan att lämna sin man om hon blir slagen
 
 
 
Rösta på söndag. Eller förtidsrösta. Rösta rött, grönt eller blått. Men snälla, rösta inte brunt. 
 
Hädanefter ska jag hålla tyst om politiken. I alla fall här på bloggen. Från och med nu är detta återigen en mysig liten julblogg. Tack för uppmärksamheten!

Kommentarer
Jessica säger:

Skitbra skrivet! Håller helt med dig!
ps. tycker för övrigt inte att lite politik gör något på en julblogg, det är en del av livet - så även julen =) ds.

Svar: Tack Jessica!
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-11 | 10:51:05
Bloggadress: http://julilaloland.blogspot.se
Kati säger:

Så jävla bra skrivet! Håller med dig helt och hållet!
Kram Kati

Svar: Tack Kati! Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-11 | 18:02:44
Camilla säger:

Så himla rätt! Och skönt att du vågar bryta julmyset med något så viktigt. :)

Svar: Tack Camilla!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-11 | 20:44:46
Bloggadress: http://cixjul.blogg.se
Marlene säger:

Tack, nu gillar jag din blogg ännu mera! Så välformulerat.

/Marlene

Svar: Tack Marléne! !!
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-12 | 22:36:18
Therese Bjärstig säger:

AMEN! Som både statsvetare och privatperson kan jag inte annat än att instämma i det du skriver! Så kloka ord passar absolut i en julblogg! Önskar dig en toppen helg <3

Svar: Tack Therese! Tänkte på dig och alla dina underbara grannar i somras och blev alldeles varm när media rapporterade om att inte en enda person besökte jimmie åkessons torgmöte i Dorotea :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-09-13 | 08:08:02
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback