Årets julsnaps
Nu är det fredag. Dags att prata sprit. Starksprit. Snaps. Årets julsnaps. I tisdags var det ju inte bara glögg som gällde. Det var även dags att få veta smaken på årets julsnaps.
Prima julsnaps 2014 presenterades som vanligt av kryddmästaren Jonas Odland. Han har varit med och skapat julsnapsen i 20 av de 21 år som den har funnits. Målet är att skapa en nubbe som passar till så många av julbordets rätter som möjligt. I år är snapsen smaksatt med cognac, dadlar och citronzest. Så här säger han om årets julsnaps:
När jag skapade årets julsnaps gick jag igenom våra tidigare snapsar, en spännande smakresa genom olika årtionden. Jag blev särskilt imponerad av den första julsnapsen vi tog fram 1994. Precis som vår första julsnaps har Prima Julsnaps 2014 fylliga inslag av cognac och friska toner av citrus. När jag skapade årets julsnaps rundade jag dessutom av med sötma från dadlar, en modern och ovanlig ingrediens i snapssammanhang.
Snapsen har en klassisk akvavitkryddning (fänkål och kummin) i grunden. Då är man hemma till sillen (denna stöttepelare på vårt svenska julbord) och osten. Citrontonerna gör att den funkar till laxen. Cognacen och dadlarna gör att snapsen blir kompis med både det småvarma och dessertbordets choklad.
Så vad tycker jag då? Jo. Jag gillar den! Faktum är att jag inte alls gillat snaps innan jag gick på min första julsnapsprovning 2011. Men det jag lärde mig då är att pappa har fel. I alla fall när det gäller snaps. Den ska inte förvaras i frysen. Den dricks med fördel i rumstemperatur och smuttas, snarare än att shotas. Och vilken skillnad det blir. I en rumstempererad nubbe kommer kryddsmaken fram ordentligt. I en fryskall nubbe dominerar spriten.
Snapsen finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 209 kr.
Kommentarer
Linda / CandyGirl säger:
Det lät gott..
jag vill gärna ha kall snaps. Men jag heppar den inte.. mitt lilla glas räcker till flera skålar - så man hinner känna smaken.
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback