A real turkey dinner
Ta upp kalkonen ur lagen i god tid. Torka skinnet torrt (detta är viktigt för att skinnet sedan ska bli krispigt) och låt fågeln stå i rumstemperatur ett par timmar innan den ska in i ugnen. Tillagningstiderna i tabellen nedan förutsätter att fågeln är rumstempererad.
- Lägg kalkonen i en ugnsform/långpanna. För att undvika att den bränner fast i botten kan antingen lägga ett galler över plåten som fågeln får vila på - eller så halverar man 3-4 potatisar eller lökar och lägger i botten på formen, och sedan lägga kalkonen ovanpå. För att skapa lite distans :-) Bind inte upp fågeln utan låt den ligga "luftigt" så tillagas den jämnare.
- Innan fågeln sätts in i ugnen så ska den penslas med en glaze. Smält 75 gram smör tillsammans med 0,5 dl rörsockersirap (som vi använde) eller lönnsirap (som originalreceptet säger).
- Dessutom ska låren och vingarna lindas in i folie. De har lite kortare tillagningstid än bröstet så för att undvika att de bränns måste de skyddas. Ta bort folien efter halva tiden.
- Under tillagningstiden ska kalkonen penslas med glaze ungefär en gång i halvtimmen.
- Låt den färdiga kalkonen vila upp till två timmar innan den trancheras.
- Häll lite hett vatten i botten på ugnsformen/långpannan, vispa runt och sila av till såsen.
- Såsen görs på spadet från kalkonen. Koka upp spadet och låt det reducera lite. Tillsätt grädde och eventuellt en klick gelé, lite sherry eller en skvätt portvin. Red med maizena eller vetemjöl. Såsen behöver förmodligen inte saltas eftersom kalkonspadet är ordentligt salt efter den salta lagen. Men det finns bara ett sätt att ta reda på det: smaka, smaka, smaka.
- Brysselkålen rensas och sköljs och kryssas igenom roten. Sen ska den kokas några minuter i lättsaltat vatten. Baconet knapersteks. Vänd ner brysselkålen i baconet och låt det steka med. Finns det lite valnötter eller macademianötter så är det inte helt fel att hacka ner dem också.
- Smålöken skalas och steks på låg värme i smör och ljus sirap till dess att löken är mjuk och genomstekt och söt och underbar.
Vi har faktiskt en tradition att äta kalkon i min familj. När jag var liten åt vi alltid dopp i grytan till lunch och kalkonmiddag på kvällen. Sen var inte julbordet förän på juldagen. I år kör vi på dopp till lunch, julbord på kvällen och kalkon på juldagen. Sen är min sambo även tradition att äta kalkon i sin släkt så det brukar bli kalkon någon gång till mellan jul och nyår med.
Fasen så gott!! Jag har firat en thanksgiving i USA och det är ett minne för livet. Ja, och grattis såklart til 8- åringen :)
Jag gör kalkon enligt Gordon Ramseys recept, den blir alltid bra! Vi har en tradition att äta kalkon varje nyår, och det är en mysig tradition det :)
Oh, vad sugen man blev nu! Vi har ingen tradition att äta kalkon, men skulle jättegärna prova. Jag har nog varit lite rädd för kalkon just eftersom man hört så mycket skräckhistorier om torra kalkoner, men nu blev jag allt inspirerad...
Ingen kalkon-tradition här, men på västkusten verkar det ha blivit en tradition att äta kalkon och grönkål på juldagen. Skulle dock inte bli förvånad om några skivor kalkon letar sig in till oss, eftersom vi håller på att luckra upp/uppdatera julbordet.
Vi brukar äta kalkon i mellandagarna. Dock "bara" vanlig serverad med gräddsås, gelé och päronhalvor. Supergott! Fast det här extra-allt-receptet låter ju fantastiskt!
Oj vad det där ser gott ut!! Tänk om man skulle våga sig på något sånt där.. ser riktigt gott ut!
Det låter helt ljuvligt
Gud vad gott med kalkon, skulle vara kul att testa en turkey dinner i USA någon gång!:)
Vilka bra tips!!:) titta gärna in på min blogg för baktips och roliga recept:)