Praliner med baconkaramelltryffel. Och whiskey

Nån vecka innan vi åkte till Chicago så laden en kompis upp en bild på Facebook. En bild på en chokladkaka. Men inte vilken chokladkaka som helst, utan Vosges baconchoklad. Jag och Åsa (mitt resesällskap, tillika min chokladpartner in crime) djupintervjuade kompisen om vart man kunde tänkas hitta en sådan kaka (Svaret: i USA) och efter lite googlande hittade vi adresser till några Vosgesbutiker. Let the game beguin!
 
Vi hittade butiken. Vi hittade baconchokladen. De hade inte bara en sorts baconchoklad utan tre!!! Lycka. Chokladen på kompisens bild var god. Väldigt god. Men när vi testade nästa sort, med bacon och rökt kanel... Kärlek. Det var den mest perfekta lilla chokladbit man ens kan föreställa sig. Både jag och Åsa började, helt oberoende av varandra, att fnittra lyckligt. Sedan kom vi båda på samma idé precis samtidigt: Det borde gå utmärkt att addera bacon till pralinen med salt karamellfyllning. Så i går var det experimentverkstad här hemma.
 
 
Praliner med baconkaramelltryffel
32 praliner
 
4 skivor bacon (80 gram)
 
400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
50 gram strösocker
5 gram honung (men nästa gång ska jag testa lönnsirap)
 
160 gram vispgrädde
 
200 gram mjölkchoklad, finhackad
20 gram smör
2 msk rökig whiskey (kan uteslutas)
 
 
Gör så här:
  • Knaperstek baconet och lägg det på papper för att rinna av och svalna.
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Lägg mjölkchoklad och smör i en skål
  • Smält socker, honung och salt i en kastrull tills färgen är gyllenbrun. (använd en betydligt större kastrull än du tror dig behöva!)
  • Koka upp grädden i en annan kastrull och häll över sockret.
  • Sila gräddkaramellblandningen över chokladen och smöret. Rör till smeten blir slät.
  • Tillsätt whiskeyn, om du väljer att ha denna med.
  • Mixa (med mixerstav) till en fyllig tryffel.
  • Stöt baconet i mortel till ett fint "grus" och blanda ner detta i tryffeln.
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
Och som vanligt hänvisar jag till dessa inlägg för mer info:
 

Kommentarer
Frida säger:

Gud så gott det låter! Det var en kvinna i programnet Hela USA bakar, som bakade en söt paj med knaperstekt bacon i.. Behöver jag säga att jag älskar bacon? Hade gärna smakat dina praliner :)

Svar: Det låter fantastiskt. Kolla i kategorin "Favoriter" oxå. Där hittar du baconbrownies :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 08:14:18
Bloggadress: http://knappgoken.byemschen.se
Robex Lundgren säger:

mums

Svar: Ja. Mums :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 12:55:52
Bloggadress: http://ghgumman.blogg.se/
Olivia säger:

hahha, va makabert med grisar bevid baconchokladen, hahah, roligt!

Svar: Absolut haha. Nöff Nöff :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 13:18:55
Bloggadress: http://sammels.blogg.se/
sara säger:

åh det ser jätte gott ut! :)

Svar: Det ÄR jättegott :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 15:18:28
Bloggadress: http://www.saranavjord.blogg.se
Lina säger:

Det ser ju supergott ut fast känns lite mysko med bacon i :)

Svar: Mysko? Tja det kan jag inte neka till att det låter. Men det ÄR gott :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 15:44:03
Bloggadress: http://ladysecret.blogg.se/
Oasiss40 säger:

Säkert magiskt gott! Bacon är ju gott och choklad...kan ju inte bli dåligt liksom.

Svar: Nej precis min tanke. Och gott blev det. Jag är lite kär i mig själv nu haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 15:48:24
milina.blogg.se säger:

njaa, inget för mig! är vegetarian ;)

Svar: Haha ja då förstår jag om du tackar nej.
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 16:49:14
Bloggadress: http://milina.blogg.se/
lillemor säger:

Ser gott ut mumms

Svar: Mums. Ja :-) Mums!
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 17:27:27
coffeeandcupcake.blogg.se säger:

De va något nytt med bacon :)

Svar: Bacon gör det goda godare :-) så why not :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 18:30:03
Bloggadress: http://coffeeandcupcake.blogg.se/
Frida säger:

OJ! Vet inte om det låter som himmelriket eller bara udda smaker tillsammans haha! :P

Svar: Himmelriket så klart haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 19:12:32
Bloggadress: http://fridapluppjakobsson.blogg.se/
Louise säger:

Vad spännande med bacon med i receptet!

Svar: Jag lever ju enligt principen "bacon för det goda godare" så... :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 19:28:22
Bloggadress: http://louisedahl.blogg.se
Jenny säger:

Kombon låter lite "giftig" men ändå lockande, receptet sparas och kanske provas någon gång, de ser dock mycket goda ut!
Bacon är ju rätt gott och choklad är supergott :)

Svar: Om du vågar prova så återkom gärna och berätta vad du tyckte om dem :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 20:08:19
Bloggadress: http://levamedpsoriasis.blogg.se
Ida säger:

Vad gott!

Svar: Oh yes :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 21:17:01
Bloggadress: http://alwaysida.blogg.se
Jasmine säger:

Men så spännande! Jag måste berömma det fina resultatet.
Kram

Svar: Tack :-) Det går att göra fina praliner hemma med lite träning :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-15 | 22:01:16
Bloggadress: http://rosanatt.blogg.se
emiyz.blogg.se säger:

musmigt

Svar: Oh ja :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-16 | 05:40:32
Bloggadress: http://emiyz.blogg.se/
biggeros säger:

Det låter väldigt intressant÷)

Svar: ... men framför allt GOTT :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-16 | 08:25:24
Bloggadress: http://biggeros.blogg.se
Dejan JUL säger:

Det ser ju helt ljuvligt ut !:)

Svar: Då ser det ut som det smakar ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-16 | 10:35:02
Bloggadress: http://Julenstid.blogg.se
K- S säger:

Bacon och choklad, två favoriter!

Svar: Här med haha. Och det är helt rätt att kombinera de båda :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-16 | 12:07:47
Bloggadress: http://dinkelhoppare.blogg.se/
Annsoh säger:

Åh vad gott det ser ut! :)

2014-12-16 | 12:28:04
Bloggadress: http://annsoh.blogg.se
Hanna Karlsson säger:

Vilken intressant kombination. Har jag aldrig hört talas om men jag älskar bacon och choklad så kan tänka mig att pralinerna är goda!

2014-12-16 | 15:11:18
Bloggadress: http://hannafialotta.blogg.se/
Olini.blogg.se säger:

Fin blogg du har!

2014-12-16 | 17:33:32
Bloggadress: http://olini.blogg.se/
Amanda Jona [SPONTAN] säger:

Det var en riktigt intressant kombination, borde kanske testa :)

2014-12-16 | 21:13:12
Bloggadress: http://spontan.blogg.se
lillemor säger:

Mumms

2014-12-17 | 05:16:31

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback