Chaipannacotta toppad med kolakaneläpple
När det gäller glöggfesten så finns det två ledord: Förberedelse + småplock. Allt ska vara i bitesize, och det måste gå att förbereda dagen innan. Pannacotta serverade i snapsglas uppfyller dessa båda kriterier så det fick vara med i år igen. Förra året gjorde jag vit chokladpannacotta med blodapelsinspegel. I år blev det en chaithepannacotta med äppeltopp.
Chaithepannacotta...
45 st buffépannacottor i snapsglas (2 cl pannacotta i varje glas) eller 8 pannacottor i dessertstorlek.
Kryddningen beror så klart på vilket chaithe man använder. Jag använde chaithe från Kusmi, som smakar utmärkt som det är, men jag tyckte att det behövde spetsas med lite extra kryddor när den användes som smaksättning till pannacottan...
9 dl vispgrädde
2 dl socker
3 msk chaithe
2 kanelstänger
1 tsk hel kardemumma
4 gelatinblad
Gör så här:
Kan med fördel göras dagen innan festen. Täck i sådant fall pannacottan med plastfolie så att den inte tar smak av andra saker i kylen...
- Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
- Koka upp vispgrädden med socker, chaithe och kryddor. Smaka av och tillsätt eventuellt mer the och/eller kryddor och låt det dra ytterligare om det behövs.
- När du är nöjd med smaken: sila bort the och kryddor
- Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden.
- Häll upp pannacottan i snapsglas (eller vanliga glas) och ställ den kallt att stelna.
...toppad med kolakaneläpple
75 gram smör
0.5 dl socker
0.5 dl sirap
3 röda äpplen
2 msk kanel
(eventuellt sesamkakor, slarvigt stötta i mortel)
Gör så här:
- Smält smör, socker, sirap och kanel i en tjockbottnad panna
- Tärna äpplena fint under tiden och lägg ner dem i kolan allteftersom.
- Låt det puttra tills äpplena är mjuka, och ta av från plattan.
- Låt äppelröran svalna (vid tidsbrist: häll över röran i en annan skål)
- Toppa pannacottan med de rumstempererade kolakaneläpplena.
- (toppa med stötta sesamkakor - men det glömde jag bort att göra. Idén var bra i alla fall!)
Allt gjordes klart dagen innan. Med facit i hand skulle jag ha gjort pannacottorna dagen före festen, men väntat med att göra i ordning äpplena. Det hade varit perfekt att steka äpplena på morgonen, låta dem svalna i rumstemperatur och sedan toppa snapsglasen precis innan servering. Äppeltoppingen blev inte helt rolig av att tillbringa natten i kylen, eftersom smöret stelnade... Så att ha 5 minuters jobb med topping är ju inte hela världen...
Kommentarer
Katarina säger:
Så gott det låter! Ha en fin dag!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Anna säger:
Så snyggt! Och det låter gott! I år blir det inget glöggkalas här, renovering och trilskandes fot räcker som utmaningar, men nästa år, då...! Och jag kanske faktiskt ska prova att göra pannacottan till julafton!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Sara på Vardag.nu säger:
Men herreguuud! Helt i min smak, måste smaka helt underbart! :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Lillgarden säger:
Låter inte helt fel inte.
Smart med små portioner i snaps glas!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback