Chaipannacotta toppad med kolakaneläpple

När det gäller glöggfesten så finns det två ledord: Förberedelse + småplock. Allt ska vara i bitesize, och det måste gå att förbereda dagen innan. Pannacotta serverade i snapsglas uppfyller dessa båda kriterier så det fick vara med i år igen. Förra året gjorde jag vit chokladpannacotta med blodapelsinspegel. I år blev det en chaithepannacotta med äppeltopp.
 
 
Chaithepannacotta...
45 st buffépannacottor i snapsglas (2 cl pannacotta i varje glas) eller 8 pannacottor i dessertstorlek.
 
Kryddningen beror så klart på vilket chaithe man använder. Jag använde chaithe från Kusmi, som smakar utmärkt som det är, men jag tyckte att det behövde spetsas med lite extra kryddor när den användes som smaksättning till pannacottan...
 
9 dl vispgrädde
2 dl socker
3 msk chaithe 
2 kanelstänger
1 tsk hel kardemumma
4 gelatinblad
 
Gör så här:
Kan med fördel göras dagen innan festen. Täck i sådant fall pannacottan med plastfolie så att den inte tar smak av andra saker i kylen...
  1. Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Koka upp vispgrädden med socker, chaithe och kryddor. Smaka av och tillsätt eventuellt mer the och/eller kryddor och låt det dra ytterligare om det behövs.
  3. När du är nöjd med smaken: sila bort the och kryddor
  4. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden.
  5. Häll upp pannacottan i snapsglas (eller vanliga glas) och ställ den kallt att stelna.
 
 
...toppad med kolakaneläpple
75 gram smör
0.5 dl socker
0.5 dl sirap
3 röda äpplen
2 msk kanel
(eventuellt sesamkakor, slarvigt stötta i mortel)
 
Gör så här:
  1. Smält smör, socker, sirap och kanel i en tjockbottnad panna
  2. Tärna äpplena fint under tiden och lägg ner dem i kolan allteftersom.
  3. Låt det puttra tills äpplena är mjuka, och ta av från plattan.
  4. Låt äppelröran svalna (vid tidsbrist: häll över röran i en annan skål)
  5. Toppa pannacottan med de rumstempererade kolakaneläpplena.
  6. (toppa med stötta sesamkakor - men det glömde jag bort att göra. Idén var bra i alla fall!)
 
Allt gjordes klart dagen innan. Med facit i hand skulle jag ha gjort pannacottorna dagen före festen, men väntat med att göra i ordning äpplena. Det hade varit perfekt att steka äpplena på morgonen, låta dem svalna i rumstemperatur och sedan toppa snapsglasen precis innan servering. Äppeltoppingen blev inte helt rolig av att tillbringa natten i kylen, eftersom smöret stelnade... Så att ha 5 minuters jobb med topping är ju inte hela världen...

Kommentarer
Katarina säger:

Så gott det låter! Ha en fin dag!

Svar: Detsamma Katarina :-) igår gjorde jag dina brownies <3
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-10 | 03:39:04
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Anna säger:

Så snyggt! Och det låter gott! I år blir det inget glöggkalas här, renovering och trilskandes fot räcker som utmaningar, men nästa år, då...! Och jag kanske faktiskt ska prova att göra pannacottan till julafton!

Svar: Ja. Det låter klokt att hoppa över. Åhh jag vill också renovera!
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-10 | 08:32:49
Bloggadress: http://www.annapannapuff.se
Sara på Vardag.nu säger:

Men herreguuud! Helt i min smak, måste smaka helt underbart! :)

Svar: Det var jättegott :-) men som sagt, att låta äppelkolan stå i kylen var inte helt optimalt. Den jag tjuvsmakade på lördagen var jättegod. På söndagen var de "bara" goda :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-10 | 10:26:30
Bloggadress: http://vardag.nu/
Lillgarden säger:

Låter inte helt fel inte.
Smart med små portioner i snaps glas!

Svar: Ja det blir lite lagom när det är plock. Eller om man ska göra ett gottebord :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-10 | 21:53:41
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback