Minipannacotta i snapsglas

Jag hade en halvliter grädde i kylen som närmade sig sista förbrukningsdag. Och då ska den ta mig sjutton förbrukas också. Har haft en tanke på att göra pannacotta i miniformat till glöggfesten så jag passade på att testa idén i förtid. Se så att det inte är så litet att det bara blir fånigt helt enkelt. Det blev det inte. Som småplock och munsbit blir det precis lagom mycket.
 
 
Antingen kan man samla ihop alla riktiga snapsglas och göra pannacottan i dem. Det är fint när det är en massa udda glas tycker jag. Eller så köper man snapsglas i plast istället. Vilket är väldigt diskbesparande - och det är ju inte heller fel :-) Detta räckte till 17 minipannacottor + 2 lite större som inte finns med på bild. Så säg att det räcker till 23-25 snapsar? På ett ungefär.
 
 
Minipannacotta i snapsglas
Genom att endast värma hälften av grädden och hälften av saften, tillsätta gelatinet och därefter tillsätta resterande kalla grädde/saft så halverar man stelningstiden i kylskåpet.
 
5 dl grädde
3/4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3 gelatinblad
 
2 dl röd saft (ganska starkt blandad)
1,5 gelatinblad
färska hallon
 
Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Koka upp hälften av vispgrädden med socker och vaniljpulver.
  3. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden. Tillsätt sedan resten av grädden.
  4. Häll upp pannacottan i snapsglas och ställ den kallt att stelna i en halvtimme, timme.

  5. Lägg gelatinbladen till gelén i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  6. Koka upp hälften av saften.
  7. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta saften. Tillsätt sedan resten av saften. Låt svalna.
  8. Häll den avsvalnade saften över pannacottan och tryck ner ett hallon.Ställ i kylen i minst en halvtimme. Eller täck med plastfolie och låt stå till imorgon.
Till glöggfesten klurar jag på att låta grädden koka med lite kanel och kardemumma. Sen göra en topp på smörstekta tärnade äpplen. Vad sägs om det?

Kommentarer
Stina säger:

Låta grädden koka med lite kanel och kardemumma och toppa på smörstekta tärnade äpplen, låter MUMS!

Svar: Sweet! Bra att jag inte är fel ute i tankarna :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-21 | 14:12:59
Bloggadress: http://hundarochhardrock.bloggplatsen.se/
Tomtemor säger:

Vem ska äta upp all Pannacotta, ska du ha till både frukost, lunch o middag.

Svar: Bilden är två veckor gammal - fick lite hjälp av Åsa men resten har jag smaskat i mig själv :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-21 | 14:28:44
Johanna säger:

Snor genast iden med engångssnapsglas till syrrans 50-årsfirande!

Svar: Det gör du rätt i - så skönt med förberedda och diskbesparande saker när det vankas storfest :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-21 | 17:25:44
Bloggadress: http://johannasjulblogg.blogspot.com
Madeleine säger:

Men wow så fint! Jag älskar pannacotta men tycker inte att den blir lika gott hemma som på restaurang. Kanske skulle ta och göra ett nytt försök=)

Svar: Åh det är ju världens lättaste dessert? Klart att du ska försöka igen :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-21 | 23:28:15
Bloggadress: http://www.julbloggen.se
Henrietta säger:

Så smaskens :-) vet du om det funkar å göra pannacotta på laktosfri grädde? borde välan inte vara nåt problem..
Trevlig söndag på dig!

Svar: Ja det funkar utmärkt (det är det jag använder själv - annars vill inte min omgivning vara med...)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-22 | 10:56:43
Anneli Z säger:

Själv skulle jag nog skippa saften och ta glögg istället.... Borde ju bli helt fantastiskt gott =)

Svar: Det är det som är det fina - en miljon variationer på samma recept. Glögg kommer jag definitivt att testa, men kanske inte till glöggfesten. Kaka på kaka. Eller jo förresten. Vinfabrikens äppelglögg. JA! Tack för att di startade igång hjärnan på mig :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-22 | 13:03:55
Nilli säger:

För ett antal år sedan åt jag julbord i Kaknästornet, där serverade de saffranspannacotta (!!!!) i snapsglas, vilket för en saffransälskare som mig var rent himmelskt, vet inte hur många jag åt...

På min glöggbrunch förra året använde jag plastsnapsglas till att servera både laxtartar och portvinsjelly, det är verkligen superpraktiskt!

Svar: Åh saffranspannacotta låter jättegott! Det måste jag testa. Och jag längtar fortfarande efter ditt glöggbrunchinlägg :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-22 | 15:33:28
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
Henrietta säger:

Toppen, älskar panacotta! Tack för svaret, bästa Erica!

Svar: Inga problem Henrietta :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-22 | 16:18:26
Liza säger:

Älskar Pannacotta! Brukar också göra såna små muns-bitar till fest! Allt i mini-format smakar ju så himla mkt bättre och man kan utöka dessertbordet lite! Dom ser verkligen riktigt smaskiga ut!

Svar: Tack Liza. Och visst är det så att mini är bättre än maxi. Förstår verkligen inte grejen med de där ENORMA chokladbollarna på fik. De där som räcker till 47 personer. Istället för att göra små och förmodligen sälja till många fler.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-23 | 21:11:50
Bloggadress: http://www.christmasmagic.blogg.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback