Det perfekta julhuset?

"Om ni fick välja, i vilket slags hus skulle ni då fira jul? Stort överklasshem som i Fanny och Alexander, gammalt rött hus med vita knutar som i Bullerbyn eller kanske du föredrar lägenhet antingen det är en gammal med stuckatur och djupa fönster där man kan sitta och titta ut på snön som faller på gatan eller miljonprogram?"
 
Så skrev Sanna för nån vecka sedan, och det fick igång min hjärna lite. Sen hade jag inte tid att skriva klart inlägget så det har legat påbörjat som utkast ett tag... Men vad är egentligen det perfekta huset? Tja... Först och främst måste huset innehålla de människor som jag älskar. Annars kan det aldrig någonsin bli ett perfekt julhus. Men om vi förutsätter att de också kommer att fira julen i det där perfekta julhuset, ja då kan jag sätta igång med drömmarna.
 
 Miljö: MVG. Stil på hus: VG. Storlek på hus: IG. 
Bildkälla
 
Det perfekta julhuset. Det ligger vid vattnet. I min värld så ligger nämligen alla perfekta hus vid vattnet... Det finns ett sotrt växthus eller orangeri på gården, som tjänstgör som glöggstuga under vintern. Där brinner en eld på ett fyrfat. Där finns fårskinnsfällar slängda över stolarna. Där finns vintergröna växter. Där samlas vi och dricker glögg innan Kalle Anka börjar. 

Vilken stil huset har är inte så viktigt. Något i lite gammal stil förmodligen, men det kan vara en gammal herrgård, en ombyggd skola eller något liknande. Det som betyder något är insidan på huset. Att alla får plats.
 
Det finns ett stooooort kök med många arbetsytor. Så att vi kan laga mat tillsammans, utan att trampa varandra på hälarna varenda gång man tar ett steg åt ett eller annat håll. Sedan finns det naturligtvis en matsal med ett stort bord, så att man gärna kan vara 20 pers som firar tillsammans. Nu har vi inte sån stor släkt, men tänk att både kunna fira med familjen OCH de där riktigt nära vännerna som faktiskt är som familj på sitt sätt.
 
Sist men inte minst: möjlighet till övernattning för långväga gäster. Så att man kan strutta runt tillsammans i pyjamas på julaftonsmorgonen. Äta lång frukost och titta på sjörövarfilmer från 40-talet. Kanske upprepa förra årets juldagsfrukost...?
 
Mamma vi kör väl en upprepning på juldagsfrukosten i år va?

Kommentarer
Therese Bjärstig säger:

Kan bara instämma, har nog ungefär liknande tankar och idéer som du vad gäller perfekta julen....
Men lagar efter läge å ser fram emot att ha julafton här på Sockenvägen i år! Hoppas på en inte för kall jul så vi kan värma upp uterummet å sitta där och äta, skulle vara så mysigt! KRAM KRAM

Svar: Vad mysigt att ha julen hemma! Håller tummarna för att det inte är allt för många minusgrader :-) Hur många blir ni då?
KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-19 | 07:39:53
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
Tomtemor säger:

Kanske det. Kommer inte riktigt ihåg vad vi fikade.

Svar: Löjrom och champagne. Hur kan du glömma?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-19 | 09:32:31
Eva säger:

Orangeri saknas hos oss, även om planer på något åt det hållet är under utformning ;)

Viktigt är också en stor vacker julgran och många levande ljus :)

Svar: Åh vad härligt med såna planer! Nu blev jag lite avundsjuk ;-)
Håller så klart med om gran och ljus. Men det ingick i basicutrustningen haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-19 | 09:53:04
Victorias Jul säger:

Jag skulle nog välja en mysig stuga i fjällen

Svar: Det låter härligt!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-19 | 10:15:13
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Maries strålande jul säger:

Jag håller med dig ang utrymmet på julhuset, själv hade jag dock kunnat tänka mig att bo i ett herrgårdsliknande hus hela året :)

Svar: Samma här, Marie. Samma här. Men vad sjutton... Jag går runt och njuter av utrymmet i min trerumslägenhet istället. Åt mig själv är det fullt tillräckligt (även om jag gärna hade haft mer utrymme att bjuda många på middag ibland - men det kan jag ju inte anpassa boendet efter...)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-19 | 13:03:09
Bloggadress: http://julen.gladers.net
Jul hos Linda säger:

En Bullerbystuga vill jag fira jul i! Och nästa år blir den drömmen säkert sann, för i skrivande stund pågår renoveringen av en röd stuga med vita knutar, vedspis och kakelugnar :)

Svar: Gud vad härligt Linda! Det låter helt underbart :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-19 | 15:01:43
Bloggadress: http://julhoslinda.blogg.se
Jessica säger:

Mysigt inlägg, ska tänka på detta och göra ett inlägg jag med!

Svar: Gör det! Vore skoj att läsa :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-19 | 20:26:32
Bloggadress: http://julilaloland.blogspot.se/
Flipfloppan säger:

Vet inte om du såg, men jag var i smålands djupa skogar för ett tag sedan. Där har jag firat jul en gång och det var alldeles, alldeles underbart! Med dammen på tomten och islandshästarna i hagen. Men det viktigaste för mig, förutom att nära och kära är med förstås är att det är SNÖ. JÄTTEMYCKET SNÖ vill jag ha. Förra året började det snöa exakt när jag stod och gjorde dina saffransbullar. Det var första advent och fast jag stod i "Buren" blev julstämningen på topp direkt! :)

Svar: Nu fick jag sån där gåshudsrysning. På ett bra sätt. Saffransbullebak och första snön... MYS!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-19 | 20:42:20
Bloggadress: http://paradisetvsburen.blogspot.se
Therese Bjärstig säger:

Ja... hur många blir vi... min familj, brors familj, mamma och pappa, svärmor och svärfar + svägerska, hm.. 13 st, om jag räknar rätt. Lagomt i vårt lilla hus, och så fyra ystra barn som härjar runt å är rödblommig av förväntan inför tomtens ankomst, det är ju det bästa av allt!

Svar: Mmm! Vi har bara haft systersonen i alla år. Men ett år firade svågerns bror + son med oss. Och det var förmodligen Simons bästa jul i livet. Att få ha kusinen med och ha en lekkamrat, istället för endast en massa tråkiga vuxna..
13 pers? Ni blir en bunt då :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-20 | 07:55:49
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback