Världens bästa bullrecept

Om några dagar kommer blogosfären att svämma över av kanelbullerecept eftersom det är Kanelbullens dag till veckan. Men det verkar ju fånigt att spara receptet till dess - man vill kanske ha bullarna bakade innan? Kanske baka redan i helgen och slänga in i frysen.
 
Jag har bloggat receptet tidigare, men det tål att upprepas. Det är nämligen ett fantastiskt bra recept. Ni som har testat mina saffransbullar vet att jag inte ljuger när jag säger att de blir höga, luftiga och saftiga. Det är precis samma recept på degen som till saffransbullarna nämligen. Enda skillnaden är att det är saffran i den förra, kardemumma i denna.
 
 
Mamma Nilssons bästa bullar
Ett lite annorlunda recept med torrjäst, mjölkpulver och baksirap. Bullarna blir lätta, höga och fina och saftiga. Många har alldeles för mycket mjöl i degen och då blir bullen torr och tung och tråkig. Tricket som mamma passat vidare till mig är att degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunkens kanter, eller om den ska släppa.
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
 
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Smaksättning och sånt:
1 ägg till pensling
100 gram smör
1 dl socker och en jävla massa kanel.
Pärlsocker ovanpå
 
Gör så här:
  1. Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  2. Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  3. Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Som sagt: håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna
  4. Jäs i 30 minuter
  5. Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
  6. Baka ut bullar eller längder. Jäs en gång till i 30 minuter
  7. Pensla med ägg, strö på pärlsocker eller mandel. Grädda.
    Bullar: gräddas i 200 grader i ca 7 minuter
    Längder: gräddas i 175 grader i ca 25 minuter
Andra smaksättningar på samma deg:
Sockerkringlor och bullar med mandelmassa, ingefära och citron
Längder med hallon och choklad
Bullar med blåbär/vanilj och längder med blåbär och mandelmassa
 

Kommentarer
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

ja just det! Kanelbullens dag:) det hade jag glömt.

Svar: Mmm 4e oktober. Önskar att jag hade plats i frysen :-(
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-26 | 08:27:56
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Linda/Candygirl säger:

tur jag har bulla kvar till den dagen..

Svar: Inte jag :-( Och frysen är knökfull så jag "kan" inte baka heller...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-26 | 12:45:23
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Denise - Min Glittriga Jul säger:

Va gott, kanske skulle ta och prova ditt recept! :)

Svar: Mmm det är gott. Jag kan verkligen rekommendera det. Berätta gärna vad du tyckte om du provar receptet
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-26 | 14:18:15
Bloggadress: http://www.minglittrigajul.blogg.se
Liza säger:

Vad kul att testa nya recept! Detta har jag nu sparat inför julebaket! :D

Svar: Kul :-) Berätta gärna vad du tyckte om du testar receptet sen
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-26 | 14:46:10
Bloggadress: http://www.christmasmagic.blogg.se
Emmas Jul säger:

Fy! Nu blir jag supersugen på bullar ;)

Svar: Förlåt? :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-26 | 19:42:10
Bloggadress: http://fames.se/emmasjul/
Leo säger:

Förr bakade jag också bullar, nu nöjer jag mig med att läsa om dom. :)

Svar: Du steker bacon istället? :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-26 | 19:53:06
Bloggadress: http://leoscookie.wordpress.com
Lillgarden säger:

Måtte jag ha ugn tills då!
kanelbullens dag får man ju bara inte missa!!

Svar: Ahhh jag håller tummarna för dig!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-26 | 20:36:09
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
Melody and Me säger:

Ett annorlunda bullrecept, men jag ska verkligen prova det. Gäller bara att handla först för här finns varken torrjäst eller mjölkpulver!
Önskar dig en skön helg!
Kram M.E

Svar: Tänkte nästan det - därav att jag bjöd på receptet i tid, innan matinköpen för helgen redan är gjorda :-D
Ha en fin helg!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-27 | 07:33:22
Bloggadress: http://melodyshihtzu.blogspot.se
Lillgarden säger:

Sv: tack! Det gör jag med!

Ha en fin helg!

Svar: Detsamma Sofie!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-27 | 16:03:57
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback