Världens bästa bullrecept
Om några dagar kommer blogosfären att svämma över av kanelbullerecept eftersom det är Kanelbullens dag till veckan. Men det verkar ju fånigt att spara receptet till dess - man vill kanske ha bullarna bakade innan? Kanske baka redan i helgen och slänga in i frysen.
Jag har bloggat receptet tidigare, men det tål att upprepas. Det är nämligen ett fantastiskt bra recept. Ni som har testat mina saffransbullar vet att jag inte ljuger när jag säger att de blir höga, luftiga och saftiga. Det är precis samma recept på degen som till saffransbullarna nämligen. Enda skillnaden är att det är saffran i den förra, kardemumma i denna.
Mamma Nilssons bästa bullar
Ett lite annorlunda recept med torrjäst, mjölkpulver och baksirap. Bullarna blir lätta, höga och fina och saftiga. Många har alldeles för mycket mjöl i degen och då blir bullen torr och tung och tråkig. Tricket som mamma passat vidare till mig är att degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunkens kanter, eller om den ska släppa.
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
Smaksättning och sånt:
1 ägg till pensling
100 gram smör
1 dl socker och en jävla massa kanel.
Pärlsocker ovanpå
Gör så här:
- Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
- Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
- Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Som sagt: håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna
- Jäs i 30 minuter
- Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
- Baka ut bullar eller längder. Jäs en gång till i 30 minuter
- Pensla med ägg, strö på pärlsocker eller mandel. Grädda.
Bullar: gräddas i 200 grader i ca 7 minuter
Längder: gräddas i 175 grader i ca 25 minuter
Sockerkringlor och bullar med mandelmassa, ingefära och citron
Kommentarer
Ann-Sofi MATSAFARI säger:
ja just det! Kanelbullens dag:) det hade jag glömt.
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Linda/Candygirl säger:
tur jag har bulla kvar till den dagen..
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Denise - Min Glittriga Jul säger:
Va gott, kanske skulle ta och prova ditt recept! :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Liza säger:
Vad kul att testa nya recept! Detta har jag nu sparat inför julebaket! :D
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Emmas Jul säger:
Fy! Nu blir jag supersugen på bullar ;)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Leo säger:
Förr bakade jag också bullar, nu nöjer jag mig med att läsa om dom. :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Lillgarden säger:
Måtte jag ha ugn tills då!
kanelbullens dag får man ju bara inte missa!!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Melody and Me säger:
Ett annorlunda bullrecept, men jag ska verkligen prova det. Gäller bara att handla först för här finns varken torrjäst eller mjölkpulver!
Önskar dig en skön helg!
Kram M.E
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Lillgarden säger:
Sv: tack! Det gör jag med!
Ha en fin helg!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback