100 dagar kvar och praliner med Turkisk peppar

Idag är det 100 dagar kvar till julafton. Det låter som sjukt lång tid, men baserat på tidigare års erfarenhet säger det bara "swosch" och helt plötsligt är det december. Fattar inte hur det där går till som. Men en sak vet jag: en stor del av årets godistillverkning kommer att handla om praliner.
 
Det snurrar så många pralinidéer i huvudet just nu. Polkapraliner, hallonpraliner, kokospraliner. Jag gillar inte ens kokos! Varför blir det så egentligen? Jo... Kokosen har jag ett svar på - det är för att göra pappa glad. 
 
Sen har jag gjort lakrispraliner också. Efter egenkomponerat recept. De blev goda också, så vem är jag att förvägra er receptet?
 
 
Praliner med Turkisk peppar á la Tomtens Dotter
32 praliner
400 gram mjölkchoklad till skalen
 
40 gram grädde
7-10 turkisk peppar-karameller
 
100 gram mjölkchoklad, finhackad
25 gram smör
 
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Krossa godisarna fint i en mortel. Gör dig själv en tjänst och krossa dem fiiint. Det underlättar nästa steg...
  • Värm grädden med godiskrosset, till dess att godisarna har smält.
  • Blanda 100 gr finhackad choklad med smöret i en bytta.
  • Häll gräddblandningen över chokladen och smöret. Rör tills chokladen smält och smeten blir slät.
  • Häll upp i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna några timmar i kylen innan de knackas ut ur formarna.
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.

Kommentarer
Axelina säger:

Åh vad gott det där ser ut! Är det svårt att få tag i pralinformar? :D

Svar: Nej då. Finns på www.lyckasmedmat.se :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-14 | 09:53:05
Bloggadress: http://ourchristmas.blogg.se
Joanna - by blondie säger:

Så gott! :)

Svar: Oh yes baby :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-14 | 11:55:11
Bloggadress: http://byblondie.se
Linda säger:

Åh vad jag önskar att jag kunde göra praliner, verkar så pilligt :D

Svar: Men det är inte så svårt. Mitt första försök förra hösten blev toppen. Kör på vettja :-) Läs länken till "gjuta pralinskal" i tillvägagångssättet, där finns det en himla massa tips och trix :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-14 | 14:51:08
Bloggadress: http://julhoslinda.blogg.se
Emelie - jul i tomteverkstan säger:

Åh!! Jag fullkomligt älskar lakrits och turkisk peppar är en av favoriterna så detta recept bara måste jag testa! :)

Svar: Det tycker jag att du ska göra. Jag har en inbokad "korv och pralin-helg" med en kompis och hennes syster och mor. Då blir det en massa roligheter.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-14 | 16:08:43
Bloggadress: http://julitomteverkstan.blogg.se
Victorias Jul säger:

Tänkte gör praliner i år med, såg att IKEA skulle få in pralinformar i år

Svar: Åh sweet. Hårda formar eller silicon?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-14 | 18:19:57
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Jessica säger:

Jag måste införskaffa mig nya pralinformar, för de där gamla åbäkena som jag har går ju aldrig att plutta ut hela. Men nu gör jag det. Har nämligen en del pralinideér i skallen jag med.
Men dina ser så proffsiga ut. Jag får nog börja i oktober att öva =)

Svar: Kolla på www.lyckasmedmat.se. De har hårda pralinformar. Mycket enklare att arbeta med. Och med dem får man blanka fina praliner :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-15 | 06:51:42
Bloggadress: http://julilaloland.blogspot.se/
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Jag försöker tänka på att göra julkorten nu under hösten och julklappar som ska stickas eller sys kan jag likväl göra nu! Hoppas jag får till planeringen bra i år, för det vore kul att ha tid över till godistillverkning när man kommer lite närmare julen :)

Svar: Ja det låter som ett bra upplägg. Julkort har jag nästan slutat göra. Jag gör kanske ett eller två per år... Nästa projekt är att lära mig virka. Eller så här: jag kan virka på frihand. Men jag har ingen aning om VAD jag pysslar med så jag kan inte läsa mönster...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-15 | 17:25:42
Bloggadress: http://pysselmani.se
Lillgarden säger:

Ser och låter gott!

Svar: Tack Sofie. Jag har fått lite dille på praliner nu, så det finns risk att jag kommer att plåga er lite inför jul :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-16 | 20:43:40
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
Emelie Petersson säger:

Åh, så gott detta låter :-)
Och det är helt underbart att det snart är jul :-)

Svar: Det blev jättegott! Men jag som inte är någon lakrismänniska egentligen kommer att testa precis samma recept men med polkagrisar istället för turkisk peppar :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:02:07
Bloggadress: http://syrum.blogg.se/
essy säger:

ååh längtar så till julen och alla godsaker och tända ljus :D

Svar: Samma här. Eller... Jag längtar efter tiden fram till julen. Tända ljus pysslar jag för fullt med nu ändå haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:04:52
Bloggadress: http://eannie.se
Johanna säger:

Åh julen är så himla underbar!
Är det svårt att göra praliner då? Har själv snöat in på knäck, så galet gott verkligen!

Svar: Nej det är inte så svårt tycker jag. I receptet finns en länk till "gjuta pralinskal". Där huttar du en massa tips och trix.
Nej det är inte svårt. Men det är kladdigt och man får beräkna att städa köket lite efteråt haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:05:27
Bloggadress: http://ojojhanna.blog.se
Aida säger:

OMG!! Detta måste jag testa snarast!!

Svar: Berätta gärna vad du tyckte om dem i sånt fall :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:07:28
Bloggadress: http://www.aidalazarian.blogg.se
Josefine säger:

Oj de där såg riktigt mumsigt ut:D
Och vilken mysig blogg du hade, ger en verkligen julkänsla fastän vi inte ens är inne i oktober månad än;)

Svar: Tack för dina fina ord Josefine :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:10:43
Bloggadress: http://doublethework.com
Julia säger:

Åh, vad gott! Älskar lakrits, så dom måste jag prova! :D

Svar: Gör det :-) Det var gott :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:12:53
Bloggadress: http://juliaaberglunds.blogg.se
Johanna säger:

100 dagar bara.. helt galet vad fort tiden går!

Svar: Jag vet! Och nu är det bara 95...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:13:49
Bloggadress: http://nannna.se
jessica säger:

Ser jättegott ut!!
Håller med, 100 dagar låter som en evighet men "poff" så är vi där.. ungefär :) det är ju så mycket man ska hinna innan julafton, allt som ska bakas, plockas upp, pyntas, köpas.. jösses!

Svar: Exakt så! Men det är en rolig tid :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:18:57
Bloggadress: http://jessicahagstrom.blogg.se
Erika säger:

Det såg väldigt gott ut! :D

Svar: Det var väldigt gott också :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:19:46
Bloggadress: http://negativeplace.webblogg.se
Josefine Anerland säger:

JULAFTOOOOON, åh vad jag älskar jul. Längtar!

Svar: Jag med :-) Eller... Jag längtar efter vägen fram till jul. Med planering och godisbakande och grlöggmys. Det skulle vara himla olyckligt om det blev julafton imorgon :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-18 | 22:21:56
Bloggadress: http://josefineanerland.blogg.se/
Tomtenissan säger:

Mums! Älskar turkisk peppar så dessa måste provas.

Svar: Berätta gärna vad du tyckte om du testar :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-09-20 | 15:16:05
Bloggadress: http://tomtenissanajul.blogg.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback