Lax- och sparrisägg

Nu är det inte långt kvar till påsk. Äggens högtid. Vår påskmiddag påminner väldigt mycket om julmiddagen - bara inte lika mycket av allt, och inte lika många sorter. Men äggen... Det blir det mycket av oavsett om det är påsk eller jul.
 
 
Har haft ett sug efter lax och sparris i flera dagar nu, och då passade jag på att testa en tanke samtidigt som jag fick chans att a) bjuda er på ett recept inför påsk och b) inviga mytt nya fynd :-) Gott blev det!
 
Lax- och sparrisägg á la Tomtens Dotter

5 ägg
200 gram kallrökt lax
125 gram Cantadou Pepparrot (eller naturell färskost om man inte gillar pepparrot)
10 gröna sparrisar
0,5 dl grädde (cirka)
1 msk olivolja
Herbamare örtsalt
 
Gör så här:
  1. Mjukkoka äggen i ca 5 minuter, så att gulan har blivit fast i kanterna, men fortfarande lite rinnig i mitten. På min spis tar det ca 5 minuter. Lägg dem i iskallt vatten. 
  2. Skär av toppen på sparrisarna och spara dessa till dekoration. Skiva stjälkarna i tunna, tunna skivor, men strunta i de sista 4-5 centimetrarna som brukar vara träiga. Koka en minut i lättsaltat vatten, och lägg sedan sparrisen i iskallt vatten så att de behåller krispigheten.
  3. Skala och halvera äggen. Gröp ur äggulorna och lägg dem i en skål.
  4. Mosa äggulona med färskost, olivolja och herbamare. Späd med grädde (lite i taget) till en krämig konsistens.
  5. Hacka laxen fint. Blanda med ägg/oströran. Blanda sedan ner den kokta sparrisen.
  6. Fyll håligheten i ägget med röran. Stick ner sparristoppen som dekoration.
Det är så klart en smaksak om man gillar rå sparris - vilket jag gör - annars går det så klart utmärkt att koka även topparna en minut. Och om man väljer en naturell färskost så behövs det så klart kryddas lite mer. Men det löser ni efter vägen, eller hur?

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback