Lax- och sparrisägg
Nu är det inte långt kvar till påsk. Äggens högtid. Vår påskmiddag påminner väldigt mycket om julmiddagen - bara inte lika mycket av allt, och inte lika många sorter. Men äggen... Det blir det mycket av oavsett om det är påsk eller jul.
Har haft ett sug efter lax och sparris i flera dagar nu, och då passade jag på att testa en tanke samtidigt som jag fick chans att a) bjuda er på ett recept inför påsk och b) inviga mytt nya fynd :-) Gott blev det!
Lax- och sparrisägg á la Tomtens Dotter
5 ägg
200 gram kallrökt lax
125 gram Cantadou Pepparrot (eller naturell färskost om man inte gillar pepparrot)
10 gröna sparrisar
0,5 dl grädde (cirka)
1 msk olivolja
Herbamare örtsalt
Gör så här:
- Mjukkoka äggen i ca 5 minuter, så att gulan har blivit fast i kanterna, men fortfarande lite rinnig i mitten. På min spis tar det ca 5 minuter. Lägg dem i iskallt vatten.
- Skär av toppen på sparrisarna och spara dessa till dekoration. Skiva stjälkarna i tunna, tunna skivor, men strunta i de sista 4-5 centimetrarna som brukar vara träiga. Koka en minut i lättsaltat vatten, och lägg sedan sparrisen i iskallt vatten så att de behåller krispigheten.
- Skala och halvera äggen. Gröp ur äggulorna och lägg dem i en skål.
- Mosa äggulona med färskost, olivolja och herbamare. Späd med grädde (lite i taget) till en krämig konsistens.
- Hacka laxen fint. Blanda med ägg/oströran. Blanda sedan ner den kokta sparrisen.
- Fyll håligheten i ägget med röran. Stick ner sparristoppen som dekoration.
Kommentarer
Trackback