Soppa med hummer och röding
Så har det blivit dags för det sista receptet från nyår. Bättre sent än aldrig... Detta är en supergod soppa och helt perfekt eftersom den kan förberedas helt och hållet och bara värmas på när det är dags för middagen.
Hummer och rödingsoppa (13 portioner)
4 hummrar
1 kg röding
4 morötter
1 rotselleri
2 st solovitlökar (eller motsvarande mängd vanlig vitlök)
2 gula lökar
4 liter vatten (cirka)
4 kuvert saffran
400 gram mjukost med räk/kräftsmak
3 dl creme fraiche
4 tomater
(ev lite ljus majzenaredning)
Gör så här:
- Rensa hummern och rödingen. Lägg renset i en stor kastrull tillsammans med morötter, rotselleri, vitlök och lök. Häll på vatten så att det täcker och koka en fond. Tar ca 30 minuter - när det luktar riktigt illa i köket brukar det vara klart...
- Skär hummern och rödingen i ca 1x1 cm tärningar och ställ detta i kylen tills det är dags för servering.
- Sila av fonden, och tillsätt saffran, mjukost och creme fraiche.
HIT kan man förbereda dagen innan - När det är dags för servering: Hetta upp soppan (vill man ha en tjockare soppa så reder man den med majzena). Hacka tomater. Fördela ut hummern, rödingen och tomater i tallrikar och häll på den heta soppan. Eftersom rödingen är skuren i så små bitar så hinner den bli tillagad innan soppan hinner fram på bordet...
(vi hade dock plastskålar, ni vet såna där sladdriga rackare som man brukar få take-away-sallad i, så vi fick tillaga rödingen i lite av soppan eftersom vi inte tordes HETTA upp soppan, utan bara VÄRMA den... Vi var rädda för att skålarna skulle "krulla ihop sig" om den fick het soppa i sig)
Saffransayoli
Görs även denna med fördel dagen innan så att smakerna hinner utveckla sig. Vi gillar ju förberedelse eller hur? Mosa/pressa vitlök efter behag (vilket i min värld innebar en solovitlök) och blanda två äggulor, sambal oelek efter behag, två teskedar dijonsenap och lite citron. Kör med elvisp och droppa i olja, lite, lite i början och sen kan man öka på hällandet lite. När konsistensen är lagom (efter ca 3-4 dl olja) så är det bara det roliga kvar: smaksättningen... Två kuvert saffran, lite salt (eller Herbamare) och vitpeppar. Kanske behövs det mer citron, senap eller sambal?
Görs även denna med fördel dagen innan så att smakerna hinner utveckla sig. Vi gillar ju förberedelse eller hur? Mosa/pressa vitlök efter behag (vilket i min värld innebar en solovitlök) och blanda två äggulor, sambal oelek efter behag, två teskedar dijonsenap och lite citron. Kör med elvisp och droppa i olja, lite, lite i början och sen kan man öka på hällandet lite. När konsistensen är lagom (efter ca 3-4 dl olja) så är det bara det roliga kvar: smaksättningen... Två kuvert saffran, lite salt (eller Herbamare) och vitpeppar. Kanske behövs det mer citron, senap eller sambal?
Kommentarer
Anonym säger:
Mumma, måste läggas i receptmappen, värmande å gott och skulle nog passa kring påsktider med, särskitl som man då kan ha lite färsk röding hemma... Hoppas du får en fin dag! KRAM
Trackback