Frozen Cheesecake á la Karro

1999 bodde min vän Karro hos mig i några månader. En morgon vanknade jag ur en väldigt trevlig dröm (som inkluderade Jon Bon Jovi) av att det slamrade i köket. Är lite bitter över att aldrig få veta hur drömmen hade slutat om jag fått sova vidare, men resultatet av skrammlet var en Frozen Cheesecake, och så fort jag smakat cheesecaken så var Karro förlåten för att hon väckt mig.
 
Sedan dess har det varit en stor favorit. Av två anledningar egentligen. För det första för att det är så jävla gott. Men sen för att det går att förbereda så att man slipper fixa just den dagen man bjuder på mat.
 
Frozen Cheesecake hamnade på nyårsmenyn. Vi gjorde den i portionsskålar i plast - betydligt enklare att hantera när man är många. Men receptet nedan är anpassat efter en vanlig normalstor springform.
 
 
Frozen Cheesecake á la Karro
Det blir en hel del disk när man gör cheesecake. Men det är det värt, det blir såå gott.

100 gram Philadelphiaost
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
2 dl socker
3 äggvitor
3 äggulor
3 dl grädde
 
Digestivekex
 
Gör så här:
  1. Vispa äggvitorna hårt med lite salt
  2. Vispa grädden hårt i en ny skål.
  3. Vispa äggula, vaniljsocker och socker i en tredje skål. (Typ den största skålen du har) Blanda ner Philadelpian och blanda tills allt är slätt.
  4. Vänd ner grädden i ägg/socker/philadelphiablandningen. Vänd sedan ner äggvitan försiktigt så att så mycket som möjligt av luften bibehålls.
  5. Häll upp i en springform med löstagbara kanter (eller portionsformar)
  6. Frys i minst 4 timmar innan servering. Ta fram ur frysen en kvart innan servering.
Serveras med mosade hallon, eller något annat gott :-)
 
 
Till nyårsfesten gjorde vi 16 portioner enligt ovan, och då krävdes det 1,5 sats av ovanstående recept. Spritspåse underlättar om man vill undvika kladd på kanten av formarna. 500 gram hallon gick åt till att bottna formarna - men som en reminder till nästa gång - och ett tips till er: Servera hallonsåsen på sidan om, eftersom hallonen tar mycket längre tid på sig för att tina än vad själva cheesecaken gör.
 
Edit, kommentar från Åsa (som var den som tillsammans med mig stod för matlagningen till festen): Fick ett tips av min kära matlagningsfanatiker till syster. Man kan ha i gelatin i hallonen, då fryser dom inte till en isbit i botten av formen.

Kommentarer
Melody säger:

Toppen! Det där recept skriver vi ut och sätter in i boken "bra recept till fest"!
Ha en bra dag!
Melodys matte

Svar: Det tycker jag definitivt att du ska göra - men gör det en gång till, för jag såg att jag missat ett steg i receptet.......... Men det är åtgärdat nu :-)
Ha en bra dag ni med!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-01-03 | 11:26:18
Bloggadress: http://melodyshihtzu.blogspot.se
Åsa säger:

Fick ett tips av min kära matlagningsfanatiker till syster. Man kan ha i gelatin i hallonen, då fryser dom inte till en isbit i botten av formen.

Svar: Tack Åsas syster :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-01-03 | 12:47:04
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Läckert som attan:)

Svar: Absolut :-) Och gott och fräscht och bra på alla sätt och vis faktiskt :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-01-03 | 13:34:09
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Marie (strålande jul) säger:

Det är samma recept som jag har på cheesecake och jag håller med om allt du skriver!! :)

Svar: Det är ett höjdarrecept :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-01-03 | 15:50:06
Bloggadress: http://scrappa.gladers.net
Ninni säger:

Så gott! :)

Svar: Super! Jag älskar det!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-01-03 | 21:46:55
Bloggadress: http://ninjapuff.se
Flipfloppan säger:

Detta gillas! Gillas gör även att du hänger kvar, fast högtidernas högtid är över. Klem

Svar: Ja, vad tusan... Nånstans måste man ju hänga, eller hur? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-01-03 | 22:58:04
Bloggadress: http://paradisetvsburen.blogspot.se
Anonym säger:

Hej! Var har du köpt de små portionsskålarna i plast som den frysta cheesecaken a la karro serveras i?
Söker liknande!

Hälsning Anna

2014-05-14 | 22:14:47

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback