Våningsfat av snöflingor

Jag älskar våningsfat. Jag har ungefär hur många som helst. Faktum är att jag köpte ett senast idag. Ett litet minifat som man ska ha tryffel på. En av mina fiffigare idéer förra julen var att låta det ätbara vara en del av pyntet: ett våningsfat (eller en våningskorg om jag ska vara petig) med äpplen och clementiner, och sedan en ljusslinga. I år blir det nog samma variant, men kanske med lite murgröneslingor också.

Jag älskar inte bara våningsfat, utan även snöflingor. I våras gjorde jag därför ett första försök på temat snöflingevåningsfat. Jag tyckte att det blev himla fint och bestämde mig raskt för att det blir flera. Fatet i det förra inlägget har flyttat hem till min syster, och jag har gjort ytterligare två sedan dess. Dock bara tvåvåningsfat, det räcker. Dessa fat är gjorda i röd lera. Den är mycket mjukare än den röda, och tyvärr innebär det att man inte kan fuska med en pepparkaksform, utan det får bli mallar av papper istället. Men vad tusan... Jag är ju även en papperspysslare, och därmed van att leka med skalpeller.
 
 
Så här blev det färdiga fatet. Jag föredrar färgad lera när jag ska använda vit glasyr. Gillar när lerans egen färg kommer fram lite i kanterna... Sedan det förra fatet tillverkades har jag även hittat en rolig butik: www.kakfateriet.se. Där kan man köpa "pinnarna" till fatet, så man slipper använda sig av en gängad stav, som ju inte alls är lika fint. Om man vill göra fat av loppat porslin kan man även köpa rätt typ av borr där.
 
 
Så klart måste det ju vara lite smolk i glädjebägaren. Jag har alltså gjort två våningsfat nu i höst. Tyvärr måste jag göra om de undre faten. Det ena, det på bilden, sprack i första bränningen. Jag glaserade ändå eftersom det var lite fifty/fiftychans att det kunde bli bra. Det blev det inte. Men jag kommer att kunna använda det ensamt som ljusfat och kanske ha lite grankvistar eller något som döljer sprickan. Så det var ju inte i onödan. Det andra fatet... Det råkade åka i backen. En av de taggiga ändarna på flingan har gått av. Ska limma den, men det lär nog också få sluta som ljusfat. Men det är kul att göra dessa fat, så det gör inte så mycket att jag måste göra nya.

Kommentarer
Kati säger:

Vilket superfint fat!!!!

Svar: Tack Kati :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-15 | 09:37:37
Christmas Dreams (Lisas Vinterland) säger:

Duktigt! Och jättefint!

Svar: Tack Lisa :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-15 | 12:05:33
Bloggadress: http://christmasdreams.webblogg.se
Svensk Jul säger:

Åhh så fint :-)

Svar: Tack :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-15 | 14:01:24
Bloggadress: http://svenskjul.blogspot.se/
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Kikar in för att önska dig en fin söndag, och kommer även på att jag GLÖMT att förbeställa årets glögg, så det ska jag bums göra - hur f-n kan man glömma nått sådant?!?! KRAM

Svar: Och detsamma till dig! Haha jag hade inte fattat att man kunde beställa glöggen redan den 7e för uthämtning den 14e. Så jag har just beställt jag med :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-16 | 07:56:48
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Jäklars så snyggt fat! Öppna upp en webshop för tusan, sånt där vill ju alla ha hemma:)

Svar: Oj. Tack!! Haha webshop kanske vore nåt? KeramIca liksom :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-16 | 11:53:19
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Emelie - Jul i Tomteverkstan säger:

men jesus! Fy fasiken så fint! Grymt imponerad! :) Det där skulle gärna få flytta hem till mig ^^

Svar: Tack Emelie :-) Man kanske skulle köra en utlottning närmare första advent?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-18 | 10:44:59
Bloggadress: http://julitomteverkstan.blogg.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback