Tomtedotterns sötstarka senap med whiskey

Förra året satt jag och lusläste senapsrecept. Vilket, om man känner mig, är totalt obegripligt. Jag gillar nämligen inte senap. Eller så här: jag använder gärna senap som en krydda (har du testat att ha senapspulver i salladsvinegretten? Mums!) men har aldrig senap på korv eller julskinkan. Häromdagen upptäckte jag dock att jag smaskat i mig hälften av en färdigköpt macka innan jag ens upptäckte att det var senap på den, så det kanske finns hopp för mig med?
 
När jag var i Egypten i våras shoppade jag med mig en del kryddor hem. Det var sjukt billigt. Jag betalade 7 LE (vilket är ca 10 kr) för ungefär en liter senapsfrön. Därför ville jag göra en grövre senap. Så här blev resultatet:
 
  
 
Tomtedotterns sötstarka senap med whiskey
Eftersom jag inte är någon senapsälskare (men mackan ovan gick ner!) så tog jag med en burk till en kollega, så den är godkänd även av gruppens gourmet, mästerkock och matauktoritet Per med kommentaren "God. En vuxen senap". Och en sak till: man gråter en del när man gör denna senap. Så det är inget man slänger ihop med paradsminkningen på... Det är en barnlek att hacka lök i jämförelse :-)
 
1 dl rödvinsvinäger
1 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl gula senapsfrön
1,5 dl bruna senapsfrön
1 burk Colemans senapspulver
5 dl socker
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
3 msk potatismjöl
Salt
ca 0,5 dl whiskey - jag använde Jameson
 
Gör så här:
  • Dag 1: Blanda rödvinsvinäger och ättika. Tillsätt senapsfrön. Låt detta stå och svälla minst två dagar i kylskåp.
  • Dag 3: Häll fröna i en mixer tillsammans med ungefär hälten av sockret och mixa tills du tröttnat. Det ska inte bli helt slätt, en del hela frön ska vara kvar. Det tar ett tag, jag hann plocka ur diskmaskinen under tiden mixern gick. Och försök inte ens göra detta med stavmixern (om du inte vill ha senapsfrön över hela köket villsäga...)
  • Blanda resten av sockret med senapspulvret och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Blanda i de mixade senapsfröna, ägg, mjölk och grädde.
  • Sjud senapen på svag värme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar. Elvisp är att rekommendera. Håll koll, för det bränns lätt vid. Smaka av med salt.
  • Låt senapen svalna något, och späd med whiskey till önskad konsistens. Häll upp senapen på rena burkar.
Den som inte vill ha whiskey i senapen kan späda med spadet från ättiksgurka istället. Senap håller i ungefär en evighet, så det går faktiskt alldeles utmärkt att göra redan nu. Ovanstående lass blir en stor sats. Men återigen: presenter. Så bra att ta med en burk när man blir bjuden på middag eller glöggfest eller andra trevligheter.
 
 

Kommentarer
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Jag gilalr senap så detta kanske jag måste testa, vore en kul present till brorsan som redan som 10-åring fick en låda senapstuber i födelsedagspresent av en kompis ;-D KRAAAM

Svar: Haha ja det var ju en födelsedagspresent det med :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 08:07:13
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Ninni säger:

Sv: Inget att tacka för. :)
Tack så hemskt mycket, va glad jag blir!
Han har jag inte sett tidigare så tack för att du skickade klippen, både dom och han var ju helt grymma! En sån rätt måste jag lära mig att göra. Det såg verkligen magiskt ut...
Tror du att man kan hitta något liknande till julen kanske?

Svar: Hmm det borde man kunna. Men annars: leta efter Hestons Feast Christmas på youtube... Så kan du få se andra fantastiska knasigheter :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 10:13:21
Bloggadress: http://ninjapuff.se
Sanna säger:

Det här tror jag faktiskt att jag måste prova, jag har tänkt göra egen senap flera år nu men jag har inte riktigt vågat (för det är ju säkert jättefarligt om det inte blir gott:)).

Svar: Haha ja visst är det. Tänk om det blir misslyckat :-) Återigen en fördel med att göra det i september - då är det bara att testa nästa recept!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 10:24:04
Bloggadress: http://sannasjul.blogspot.se
Fisan säger:

Men va roligt! Det här måste jag ju pröva. Precis lagom pretto för min smak. Tänk va kul, att lägga i en burk senap i gå-bort-presenten till glöggminglet!

Svar: Exakt! Och småpretto, absolut! Men det lär ju kul :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 11:23:30
Bloggadress: http://rdetbarajageller.blogspot.se/
Helena säger:

Det ska jag testa! Lustigt nog har jag precis likadana tallrikar som du också. Och så har vi liknande musiksmak. Skulle inte förvåna mig om vi egentligen känner varandra på riktigt. haha

Svar: Hmmm.. Tror inte att vi känner varandra på riktigt. Men vi kanske har sprungit på varandra nån gång. Iaf om du också ränner en del på konserter och på Sweden Rock?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 13:31:30
Bloggadress: http://cozychristmas.blogg.se
Helly säger:

Nå, blev du nu senapsfrälst? Jag är enormt förtjust i senap. När det köps korv på stan i farten (vilket nog är mer ofta än vad som är hälsosamt...) så tar jag endast senap och helst stark. Vid ett tillfälle hade vi hela 7 sorters senap i kylen!

Sv: Det är en av tjusningarna med reklamyrket, att ligga steget före. Då det är slaskigt och grått i okrober november få drömma om ljumma kvällar och bad och sen till våren drömma sig till min favorit; julen. Men det är inte alla som tycker som jag, dvs de som inte är sånna jultokar som jag, du och alla andra härliga julbloggare ;)

Svar: Hehe senapsfrälst är väl synd att säga. Det jag inte gillar med senap är ju att den ofta är så dominerande, och inte tar fram smaken på det man äter. Det smakar BARA senap. Men som krydda är den ovärderlig. Men det tar sig. Jag har även börjat med syltlök och chornishons (hur stavar man till det egentligen? Smågurkor!) så jag kanske snart är redo för en kopp kaffe?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 14:56:54
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Queen of Kammebornia säger:

Spännande! Det låter gott. Tack för dina varma kramar!

Svar: Kramar multipliceras när man ger bort dem! :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 15:19:55
Bloggadress: http://queenofkammebornia.se
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Näää så trist att du ligger hemma med huvudvärk, hoppas den gett med sig... Själv har jag dragit på mig ett ont bäcken igen å är väl bara att inse att jag måste boka en tid hos en kiropraktiker å få någon ordning på det hela... :-/
Krya på kramar!!!

Svar: Bättre nu. Inte bra, men bättre :-)Kramar
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 15:39:18
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Anonym säger:

Ja, det är verkligen coolt!

Svar: Åhh nu svarar du förmodligen på nånting som jag har skrivit hos dig. Men eftersom du är anonym så har jag ingen aning om vad du svarar på...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-19 | 19:42:55
Annas Jul säger:

Har aldrig riktigt gillat senap fören jag prövade apotekets julsenap. Brukar ju vara lite sötstark och grovkornig. Annars ratar jag mest senap förutom i matlagning.

Sv. Jo lite typiskt är det ju att frysarna inte alltid är lika stora som projekten man har, och speciellt inte i juletid med allt gott i frysen. Skulle det bli kallt utomhus, så är det förmodligen inte precis när man vill och planerar. Man kanske kan göra en minivariant av isljuslyktan!?

Svar: Då är vi i samma läge när det gäller senapen, med andra ord.

Mmm fulla frysar är ju både på gott och ont. Måste köra en liten frysrensning snarast. För just nu får inte ens en minivariant plats :-(
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-20 | 07:21:36
Bloggadress: http://www.annasjul.blogspot.com
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Svar - Jo du den där påsen ska undvikas, för nja, någon hit var den sannerligen inte, orginalet är bäst!
Och ja, bäckenet har krånglat till och från de senaste 3-4 åren så ja, bara att ringa kiropraktikern... bäst att göra det bums!
Önskar dig en bra dag UTAN huvudvärk!

Svar: Tack detsamma - med krånglande bäcken, förkylningar och allt vad det nu må vara...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-20 | 07:47:09
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Victorias jul säger:

Du är nog som mig, jag gör alltid tex rödbetssallad även fast jag inte äter det. Idag har jag köpt rödbetor som jag ska lägga in till min rödbetssallad. Brukar även lägga in sill och det äter jag inte heller.

Svar: Ja det är ju en liten utmaning att få det bra när man själv provsmakar och tänker "nähä, det här var inte så himla gott" haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-21 | 17:15:45
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Emma // It's A Holly Jolly Christmas säger:

Sv; Ja det här låter ju supergott! Ska ta det i beaktning. Fast nu kanske det i och för sig inte blir någon senap alls då jag bara har en stavmixer, ingen vanlig...

Svar: Jag provade först med stavmixer. Det gick inte så bra. Tyvärr spridde den mer senapsfröna över hela köket, medan de som var kvar i burken var tämligen oförändrade. MEN... Om du har tålamod, mixar i en burk/bunke/mugg som är bara något större än mixerstaven och kanske gör hål i en plastpåse eller nåt och trär mixern igenom och sen över burken så borde man iaf kunna minska spridningen :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-13 | 18:42:57
Bloggadress: http://ahollyjollychristmas.blogspot.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback