Tomtedotterns sötstarka senap med whiskey
-
Dag 1: Blanda rödvinsvinäger och ättika. Tillsätt senapsfrön. Låt detta stå och svälla minst två dagar i kylskåp.
-
Dag 3: Häll fröna i en mixer tillsammans med ungefär hälten av sockret och mixa tills du tröttnat. Det ska inte bli helt slätt, en del hela frön ska vara kvar. Det tar ett tag, jag hann plocka ur diskmaskinen under tiden mixern gick. Och försök inte ens göra detta med stavmixern (om du inte vill ha senapsfrön över hela köket villsäga...)
-
Blanda resten av sockret med senapspulvret och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Blanda i de mixade senapsfröna, ägg, mjölk och grädde.
-
Sjud senapen på svag värme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar. Elvisp är att rekommendera. Håll koll, för det bränns lätt vid. Smaka av med salt.
-
Låt senapen svalna något, och späd med whiskey till önskad konsistens. Häll upp senapen på rena burkar.
Jag gilalr senap så detta kanske jag måste testa, vore en kul present till brorsan som redan som 10-åring fick en låda senapstuber i födelsedagspresent av en kompis ;-D KRAAAM
Sv: Inget att tacka för. :)
Tack så hemskt mycket, va glad jag blir!
Han har jag inte sett tidigare så tack för att du skickade klippen, både dom och han var ju helt grymma! En sån rätt måste jag lära mig att göra. Det såg verkligen magiskt ut...
Tror du att man kan hitta något liknande till julen kanske?
Det här tror jag faktiskt att jag måste prova, jag har tänkt göra egen senap flera år nu men jag har inte riktigt vågat (för det är ju säkert jättefarligt om det inte blir gott:)).
Men va roligt! Det här måste jag ju pröva. Precis lagom pretto för min smak. Tänk va kul, att lägga i en burk senap i gå-bort-presenten till glöggminglet!
Det ska jag testa! Lustigt nog har jag precis likadana tallrikar som du också. Och så har vi liknande musiksmak. Skulle inte förvåna mig om vi egentligen känner varandra på riktigt. haha
Nå, blev du nu senapsfrälst? Jag är enormt förtjust i senap. När det köps korv på stan i farten (vilket nog är mer ofta än vad som är hälsosamt...) så tar jag endast senap och helst stark. Vid ett tillfälle hade vi hela 7 sorters senap i kylen!
Sv: Det är en av tjusningarna med reklamyrket, att ligga steget före. Då det är slaskigt och grått i okrober november få drömma om ljumma kvällar och bad och sen till våren drömma sig till min favorit; julen. Men det är inte alla som tycker som jag, dvs de som inte är sånna jultokar som jag, du och alla andra härliga julbloggare ;)
Spännande! Det låter gott. Tack för dina varma kramar!
Näää så trist att du ligger hemma med huvudvärk, hoppas den gett med sig... Själv har jag dragit på mig ett ont bäcken igen å är väl bara att inse att jag måste boka en tid hos en kiropraktiker å få någon ordning på det hela... :-/
Krya på kramar!!!
Ja, det är verkligen coolt!
Har aldrig riktigt gillat senap fören jag prövade apotekets julsenap. Brukar ju vara lite sötstark och grovkornig. Annars ratar jag mest senap förutom i matlagning.
Sv. Jo lite typiskt är det ju att frysarna inte alltid är lika stora som projekten man har, och speciellt inte i juletid med allt gott i frysen. Skulle det bli kallt utomhus, så är det förmodligen inte precis när man vill och planerar. Man kanske kan göra en minivariant av isljuslyktan!?
Svar - Jo du den där påsen ska undvikas, för nja, någon hit var den sannerligen inte, orginalet är bäst!
Och ja, bäckenet har krånglat till och från de senaste 3-4 åren så ja, bara att ringa kiropraktikern... bäst att göra det bums!
Önskar dig en bra dag UTAN huvudvärk!
Du är nog som mig, jag gör alltid tex rödbetssallad även fast jag inte äter det. Idag har jag köpt rödbetor som jag ska lägga in till min rödbetssallad. Brukar även lägga in sill och det äter jag inte heller.
Sv; Ja det här låter ju supergott! Ska ta det i beaktning. Fast nu kanske det i och för sig inte blir någon senap alls då jag bara har en stavmixer, ingen vanlig...