Paradisäppelgelé
-
Lägg äpplena i en syltgryta med 5 dl vatten. Låt dem småkoka i ca 45 minuter tills de blir mjuka. Mosa sönder dem med en träslev.
-
Häll fruktmassan i en silduk över en skål och låt den självrinna i några timmar eller över natten. Låt dig inte frestas att krama ur silduken om du vill ha en vacker, glasklar gele.
-
För att utvinna mer saft lägger du tillbaka fruktmassan i en gryta med 3 dl vatten och kokar upp den på nytt. Flytta över massan till silduken och låt den självrinna i ytterligare några timmar.
-
Mät upp saften och beräkna 5,3 dl socker per 6 dl saft. Blanda sockret och saften och rör om på svag värme tills allt socker har löst sig. Höj temperaturen och låt blandningen koka livligt tills den nått stelningspunkten (105 grader/geleprovet).
-
Skumma. Häll gelen i heta, steriliserade glasburkar och förslut dem.
Vi (Eva och jag) gjorde gelé på ca 4 kilo äpplen. Så nu klarar vi oss över vintern. Det har till och med blivit så pass många burkar att man skulle kunna ge bort en burk eller två. Så mamma, nästa gång jag kommer hem så skulle det vara gott med stek, brunsås, kokt potatis, kantareller.och blomkål. Snälla??? Jag tar med gelé :-)
Så du syltar och saftar, värsta husmodern ju! :-D Fick mig sugen att göra lite eget äppelmos... Och angående pappor, ja de är ett kapitel för sig ;-D Men oj så bra de är att ha *ler* Massa kramar!!!
Säg bara till, så fixar jag steken.
Det ser gott ut! saknar att bo på landet och ha tillgång till frukt och bär sådär. måste hitta någon som kan ge mig lite :p