Paradisäppelgelé
Soligt väder. Vackra frukter. Länsade fruktträd efter ett tag. Synd bara att de finaste frukterna sitter för långt upp. Jag kommer i och för sig ihåg hur man klättrar upp i ett träd. Problemet är att jag inte riktigt minns hur man klättrar ner, så det fick vara...
Nu löste det sig ändå. Hittade nämligen ÄNNU flera träd på andra sidan grannhuset som jag inte lagt märke till förut. Där fanns även några vanliga äppelträd. Det är så kul att bo i en förening där växtlighet är prioriterat. Så nu är äppelpajerna räddade :-)
Paradisäppelgelé
Detta är en syrlig och frisk gele som är ett perfekt tillbehör till söndagssteken. Färgen varierar så klart beroende på vilka äpplen som används, men de som växer utanför mig har knallrött skal, och är illrosa i köttet. Gelén får en helt underbar färg. Vid grannhuset växer två olika gula sorter som fick följa med i gelén, men den färgen slog (som tur är) inte igenom för mycket. Vet att det bara var nån vecka sedan jag publicerade receptet, men då hade jag ingen gelé att visa upp så här kommer det igen:
1 kg paradisäpplen
5 + 3 dl vatten
Socker (mängd enligt steg 4)
Gör så här:
-
Lägg äpplena i en syltgryta med 5 dl vatten. Låt dem småkoka i ca 45 minuter tills de blir mjuka. Mosa sönder dem med en träslev.
-
Häll fruktmassan i en silduk över en skål och låt den självrinna i några timmar eller över natten. Låt dig inte frestas att krama ur silduken om du vill ha en vacker, glasklar gele.
-
För att utvinna mer saft lägger du tillbaka fruktmassan i en gryta med 3 dl vatten och kokar upp den på nytt. Flytta över massan till silduken och låt den självrinna i ytterligare några timmar.
-
Mät upp saften och beräkna 5,3 dl socker per 6 dl saft. Blanda sockret och saften och rör om på svag värme tills allt socker har löst sig. Höj temperaturen och låt blandningen koka livligt tills den nått stelningspunkten (105 grader/geleprovet).
-
Skumma. Häll gelen i heta, steriliserade glasburkar och förslut dem.
Vi (Eva och jag) gjorde gelé på ca 4 kilo äpplen. Så nu klarar vi oss över vintern. Det har till och med blivit så pass många burkar att man skulle kunna ge bort en burk eller två. Så mamma, nästa gång jag kommer hem så skulle det vara gott med stek, brunsås, kokt potatis, kantareller.och blomkål. Snälla??? Jag tar med gelé :-)
Kommentarer
Therese - Sockenvägens Söta säger:
Så du syltar och saftar, värsta husmodern ju! :-D Fick mig sugen att göra lite eget äppelmos... Och angående pappor, ja de är ett kapitel för sig ;-D Men oj så bra de är att ha *ler* Massa kramar!!!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
TomteMor säger:
Säg bara till, så fixar jag steken.
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Johanna säger:
Det ser gott ut! saknar att bo på landet och ha tillgång till frukt och bär sådär. måste hitta någon som kan ge mig lite :p
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback